Nov 05, 2012 costachel Mozaic, Topuri 0
Organizația Mondială a Sănătății a dat recent publicității raportul global privind problemele referitoare la alcool și sănătate (Global Status Report on Alcohol and Health 2011). În el găsim consumul de alcool pe cap de locuitor din fiecare țară a lumii, defalcat atât pe sexe (bărbați, femei, total), cât și pe tipul de băutură (bere, vin, spirtoase, altele).
Scopul declarat al acestui studiu a fost acela de a „ajuta Statele Membre de a colecta informațiile și de a le susține eforturile de a reduce, acolo unde este cazul, consumul excesiv de alcool, cu consecințele sale negative asupra sănătății și societății”.
În ceea ce privește consumul de bere, raportul conține atât confirmări, cât și surprize (n-ați fi ghicit niciodată ocupanta locului 1!). Dar până la Top 10, să menționăm că România se află pe locul 30, cu 4,07 litri (echivalent în alcool pur) pe cap de locuitor, pe an, întrecând țări „cu tradiție”, cum ar fi, de pildă, Slovacia (locul 36, cu 3,9 l.). Dintre vecini depășim Ucraina (57, 2,69) și Bulgaria (44, 3,53), dar suntem bătuți de Serbia (25, 4,4 l.), Ungaria (24, 4,42 l.) și Republica Moldova (20, 4,57 l.). Iar printre țările importante care n-au prins Top 10 se numără Italia (83, 1,73 l.), Franța (63, 2,31 l.), Rusia (42, 3,65 l.), Canada (27, 4,10 l.), Statele Unite (23, 4,47), Spania (22, 4,52), Marea Britanie (15, 4,93) sau Polonia (12, 5,27).
10. Belgia
Deși fac unele dintre cele mai bune beri din lume, belgienii se plasează surprinzător de jos în acest clasament: doar locul al 10-lea, cu un consum anual de „doar” 5,49 litri/cap de locuitor.
9. Estonia
În ciuda climei, estonienii se numără printre marii amatori de bere, consumând anual 5,53 de litri/cap de locuitor. Însă nu le place doar berea: după cum vom vedea în zilele următoare, la spirtoase sunt vicecampioni mondiali!
8. Lituania
Vecinii lituanieni nu se puteau lăsa înfrânți: i-au depășit pe estonieni, trecând în dreptul lor o medie de 5,6 litri. Și rețineți: au o populație de peste două ori mai mare!
7. Germania
O nouă surpriză: Germania se situează în acest top, cu un consum de 6,22 litri, abia pe locul 7 (vă spuneam mai demult că există bănuiala că nu le mai place berea). Pe de altă parte, fiind vorba despre o țară cu o populație foarte mare (81 de milioane), acest loc reprezintă, totuși, o performanță.
6. Austria
E cât se poate de firesc ca Austria să se situeze în acest clasament lângă Germania, nu? Ba chiar, profitând de faptul că are o populație mult mai mică (8,47 milioane), să o și depășească (6,7 litri).
5. Azerbaidjan
Prima mare surpriză! Mai ales în condițiile în care aproximativ 90% din populația acestei țări este formată din musulmani. Dar se pare că, în cazul lor, Profetul este mai îngăduitor și nu se supără pentru cei 7 litri/cap de locuitor/an.
4. Irlanda
Poate v-ați fi așteptat să o întâlniți chiar pe podium. Însă Irlanda trebuie să se mulțumească doar cu această poziție, grație celor „doar” 7,04 litri.
3. Seychelles
115 insule pentru doar 90.000 de locuitori. Care au ajuns pe podiumul acestui top, cu un consum de 7,15 litri. Și o precizare necesară: OMS a subliniat că, în țările în care numărul turiștilor este cel puțin egal cu cel al locuitorilor permanenți, consumul primilor a fost dedus din total.
2. Republica Cehă
Sincer, mă așteptam ca prietenii cehi să fie instalați confortabil în fruntea acestui top al marilor băutori de bere. Dar n-a fost să fie, pentru că n-au reușit să consume „decât” 8,51 litri.
1. Palau
Palau (mai oficial, Republica Palau) este o țară insulară situată în partea de vest Oceanului Pacific. Reprezintă unul din cele mai mari puncte de atracție pentru scufundătorii din întreaga lume. Localnicii preferă însă berea: 8,68 litri/cap de locuitor/an (repet, consumul turiștilor nu este luat în considerare, susține OMS).
Și permiteți-mi ca, în încheiere, să mai fac o dată precizarea: cifrele se referă la echivalentul în alcool pur, nu este vorba despre litri de bere.