Vine mai la vale o rețetă foarte simplă și tare gustoasă, concepută parcă special pentru zilele friguroase. Dar și pentru cei/cele care vor să se laude prietenilor că „vai, dragă, n-am mâncat azi decât o salată!”. Și cum, din punct de vedere nutrițional, salata caldă de ciuperci nu mi se pare foarte departe de clasicele ciuperci cu maioneză, sper să fie primită cu un entuziasm măcar comparabil. Drept pentru care vă invit să notați:
1 pachet de ciuperci congelate, de mai multe soiuri, 1 ceapă, 100 g salam de Sibiu, 1 cățel de usturoi, 4 linguri de ulei, câteva fire de pătrunjel, sare și piper.
Căliți ușor usturoiul în ulei (aveți grijă să nu se ardă!). Eliminați-l și puneți la călit ciupercile, așa congelate cu sunt. Sărați, piperați și continuați coacerea vreo 20 de minute (sau până când lichidul s-a evaporat de-a binelea). Stingeți focul, presărați pătrunjelul, curățat, spălat și tocat.
Eliminați pielița salamului și tăiați-l cubulețe. Curățați ceapa, tăiați-o peștișori. Puneți-le pe toate, inclusiv ciupercile, într-un castron. Adăugați și restul de ulei, amestecați și mai verificați o dată dacă mai e nevoie de sare ori piper. Dacă doriți și ceva acru, oțet ori zeamă de lămâie (mai bine!), firește că nu mă pot opune.
Variante? Păi nenumărate, ca la orice salată. Firește că puteți folosi ciuperci proaspete (da-s mai greu de găsit așa, amestecate). Sau puteți folosi ciuperci de-un singur soi (da-i păcat, că-i mai salată cu mai multe feluri, amestecate). Și, evident, în loc de salam de Sibiu puteți folosi și vreun alt preparat pe care-l aveți la îndemână (salam italian, cârnați uscați etc.)
Că nu trebuie s-o serviți rece, ați dedus deja din titlu. Cât despre vinul pentru această salată caldă de ciuperci, gândul mă duce, poate și din motive de salam, spre un rozé sau chiar un roșu ușurel. Dar o să meargă și un alb mai nervos, o Fetească Regală, de pildă, că doar ciupercile dau tonul.
Cu draga inima as dori sa ma bucur de ea;din pacate ,aici nu gasesc salam de Sibiu.L-as putea inlocui?
Oricum ar fi,multumesc!
Păi sigur că da, spuneam și-n text. Cam cu orice salam (ori chiar cârnat) bine uscat.
Și cu multă plăcere 🙂