• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salată caldă de ciuperci

Oct 30, 2014 costachel Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete de salate, Salate calde 2


Salată caldă de ciuperci

Vine mai la vale o rețetă foarte simplă și tare gustoasă, concepută parcă special pentru zilele friguroase. Dar și pentru cei/cele care vor să se laude prietenilor că „vai, dragă, n-am mâncat azi decât o salată!”. Și cum, din punct de vedere nutrițional, salata caldă de ciuperci nu mi se pare foarte departe de clasicele ciuperci cu maioneză, sper să fie primită cu un entuziasm măcar comparabil. Drept pentru care vă invit să notați:

1 pachet de ciuperci congelate, de mai multe soiuri,
1 ceapă,
100 g salam de Sibiu,
1 cățel de usturoi,
4 linguri de ulei,
câteva fire de pătrunjel,
sare și piper.

Căliți ușor usturoiul în ulei (aveți grijă să nu se ardă!). Eliminați-l și puneți la călit ciupercile, așa congelate cu sunt. Sărați, piperați și continuați coacerea vreo 20 de minute (sau până când lichidul s-a evaporat de-a binelea). Stingeți focul, presărați pătrunjelul, curățat, spălat și tocat.

Eliminați pielița salamului și tăiați-l cubulețe. Curățați ceapa, tăiați-o peștișori. Puneți-le pe toate, inclusiv ciupercile, într-un castron. Adăugați și restul de ulei, amestecați și mai verificați o dată dacă mai e nevoie de sare ori piper. Dacă doriți și ceva acru, oțet ori zeamă de lămâie (mai bine!), firește că nu mă pot opune.

Variante? Păi nenumărate, ca la orice salată. Firește că puteți folosi ciuperci proaspete (da-s mai greu de găsit așa, amestecate). Sau puteți folosi ciuperci de-un singur soi (da-i păcat, că-i mai salată cu mai multe feluri, amestecate). Și, evident, în loc de salam de Sibiu puteți folosi și vreun alt preparat pe care-l aveți la îndemână (salam italian, cârnați uscați etc.)

Că nu trebuie s-o serviți rece, ați dedus deja din titlu. Cât despre vinul pentru această salată caldă de ciuperci, gândul mă duce, poate și din motive de salam, spre un rozé sau chiar un roșu ușurel. Dar o să meargă și un alb mai nervos, o Fetească Regală, de pildă, că doar ciupercile dau tonul.

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată caldă de crevețiSalată caldă de creveți cu două țeline Sfeclă roșie cu ciuperci uscateSfeclă roșie cu ciuperci uscate Ciuperci umplute în stil italian Ciuperci cu maionezaCiuperci cu maioneză

  • ceapa, ciuperci, salam de Sibiu, salata, salata calda

2 thoughts on “Salată caldă de ciuperci”

  1. elena 01/11/2014 at 04:51

    Cu draga inima as dori sa ma bucur de ea;din pacate ,aici nu gasesc salam de Sibiu.L-as putea inlocui?
    Oricum ar fi,multumesc!

    Reply ↓
    1. costachel Post author04/11/2014 at 12:32

      Păi sigur că da, spuneam și-n text. Cam cu orice salam (ori chiar cârnat) bine uscat.
      Și cu multă plăcere 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved