• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Podgorenii francezi vor să readucă la viață vechile soiuri

Nov 19, 2012 costachel Mapamond, Mozaic 0


Robert Plageoles

Cea de-a doua ediție a Întâlnirilor soiurilor modeste (Rencontres des cépages modestes) a avut loc recent la Saint-Côme d’Olt. Prilej de adunare laolaltă a podgorenilor francezi care vor să reabiliteze vechile soiurile de viță, aflate în pericol de dispariție datorită poziției dominante a soiurilor internaționale. Și ocazie pentru AFP să afle mai exact problemele lor.

Doar 250 de soiuri autorizate

Se estimează că pe plan mondial există între 6.000 și 7.000 de soiuri de vitis vinifera, incluzând aici nu doar soiurile pentru vin, ci și pe cele de masă. Numai Institutul francez de cercetări agronomice (INRA) păstrează cu grijă, la Vassal (în apropiere de Montpellier) o colecție de 2.600 de varietăți. Printre ele douce noire, romorantin, prunelart…

Cu toate acestea, în Franța sunt autorizate pentru producția de vin doar 250 de soiuri, spune Jean-Michel Boursiquot, specialist în ampelografie la INRA. Mai mult decât atât, 95% din suprafață este ocupată de doar vreo 40 de soiuri, dintre care vreo 15 au cucerit demult întreaga lume. Adică alde chardonnay, merlot, pinot și alți sauvignon.

„Așa ceva nu există!”

Unul dintre pionierii reabilitării soiurilor uitate este Robert Plageoles, din Castelnau-de-Montmirail (Midi-Pyrénées). Care spune că la fel de dăunător precum filoxera a fost productivismul care a favorizat dezvoltarea soiurilor cu randament sporit. Dar nici reglementările stricte care au dus la crearea caietelor de sarcini DOC n-au fost mai bune. Odată cu ele, francezii „și-au pierdut memoria colectivă”, vechile soiuri au dispărut, iar podgorenii francezi au început să piardă teren în fața americanilor sau australienilor.

Plageoles (foto sus, cu o sticlă de Prunelart) și-a început activitatea de recuperare în 1982, plantând ondenc, un soi alb tipic pentru regiune, interzis însă în epoca respectivă. Și a continuat cu un alt soi alb, verdanel.

„Când i-am spus vameșului că am plantat verdanel, mi-a zis «nu se poate, așa ceva nu există, nu-l am în calculator». Și nu m-am putut stăpâni să nu-i răspund că nici el nu există în calculator și totuși stă în fața mea.”

Încet-încet, Robert Plageoles a recuperat în jur de 15 asemenea soiuri istorice locale. Iar al său Prunelart (soi roșu) este prezent în restaurantul lui Michel Bras (3 stele Michelin)

Vom fi salvați de soiurile vechi

Michel Grisard, care are o vie în Freterive (Savoia), a recuperat soiul mondeuse și este președintele Centrului de Ampelografie Alpină (CAA), înființat în 2007 pentru a salva soiurile locale aflate pe cale de dispariție. „Am făcut arheologie viticolă și am făcut niște descoperiri extraordinare”, spune el.

De exemplu, CAA a descoperit 14 butuci de bia blanc într-o vie foarte bătrână din Apremont (Savoia). „A fost un miracol”, spune Nicolas Gonin, vicepreședintele asociației. „E unul din cele mai bune soiuri din Rhône-Alpes. Am reușit să-l reautorizăm, împreună cu mècle și sérènèze”.

Nicolas Gonin, podgorean din Saint-Chef (Isère) este și el de părerea că viitorul viticulturii franceze depinde de modul în care moștenirea istorică va fi reabilitată. Pe domeniul său de 5 ha el a început, din 2005, să planteze persan. Astăzi, „datorită soiurilor vechi, vând vin la New York, Chicago sau Tokio, în condițiile în care nimeni nu mă cunoaște”, spune el.

„Am salvat și vom mai salva soiurile vechi dar, la un moment dat, ele ne vor salva pe noi.”

Foto: ladepeche.fr

S-ar putea să vă intereseze și:

Rugbiștii francezi trec de la balonul oval la vița de vie Francis Ford Coppola a readus la viață un celebru vin american Dr. ing. Ioan Neamțu: o viață închinată podgoriei Huși Cum a salvat berea viața unui om

  • Franta, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved