• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cono Sur, Nederburg, Masi, Recas. Intr-un cuvant, Recas

Feb 24, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 0


Da, iar ne-am dat intalnire la tapaseria Paharnicului Razvan pentru o scurta degustare. Prilej cu care, dupa plimbarea toscana si cea din zona Bordeaux am revenit cumva pe meleagurile noastre, in sensul in care am degustat 5 dintre vinurile importate de Cramele Recas, dar am vazut si cum arata promotia 2010 a deja celebrei Solo Quinta. Acestea fiind zise, ia sa vedem exact despre ce-a fost vorba!

 

Gewürztraminer 2010, Cono Sur (Chile)

Adica traminer condimentat, intr-o traducere aproximativa. Dar nu apare nici un condiment pe nicaieri, ci doar multe fructe exotice, in primul rand litchi (sau lychee, in versiune anglo-saxona), dupa care vin si alte fructe exotice, plus ceva citrice. Gustul, foarte rotund, cu o aciditate bine balansata, urmeaza cat se poate de gratios mirosul (inclusiv usoara amarala deja sugerata de grepfrutul din nas), dar se simte spre final si putin soc. Un postgust lung si placut completeaza fericit un vin altminteri cam prea parfumat pentru gustul meu, dar care o sa intovaraseasca foarte bine niste chinezarii sau alte preparate asiatice.

 

Chardonnay 2009, Winemaster´s Reserve, Nederburg (Africa de Sud)

Foarte interesant sud-africanul asta mesterit de Razvan Macici, in sensul ca are un nas foarte fin si delicat (cu citrice si ceva caise, plus un pic de vanilie), in schimb vinul e puternic si necrutator (mai apropiat de un Riesling, sa zicem), ceea ce creeaza un mic soc. Nu dezagreabil, insa. Plus ca, la corpul si aciditatea pe care le are, e mai usor de asociat la aperitive, in general, fiindca are forta sa reziste la o varietate mai mare de tipuri (fata de un Chardonnay normal, sa zicem). Adica e numai bun pe o masa romaneasca de sarbatoare.

 

Solo Quinta 2010, Recas

(Sauvignon Blanc, Chardonnay, Feteasca Regala, Muscat, Feteasca Neagra)

Ca de obicei, un cupaj absolut ametitor si fermecator. Un nas complex, cu ananas, citrice (grepfrut si lamaie verde), ceva flori, in fine, o simfonie intreaga, iar orchestra e bine acordata. Gustul vine bine in prelungire, poate aciditatea e un pic prea mare, iar rotunjimea parca nu mai e perfect sferica, asa cum a fost la promotiile anterioare. Dar s-ar putea sa fie inca prea tanar, dupa ceva meditatie suplimentara in sticla o sa-i treaca. A, si sa nu uit, postgustul e pe cat de lung, pe-atat de bun.

 

Carmenere 2010, Cono Sur (Chile)

 

Un rosu cat se poate de simpatic, fara pretentii, dar si fara defecte. Un prototip a ceea ce incepe sa insemne vinul chilian pentru mentalul colectiv. Altminteri nasul e destul de bogat, cu multe fructe rosii, ceva urme de piele si putina cerneala (sau poate doar culoarea m-a facut sa ma gandesc la asta?). Un corp rotund, cu tanini fini si o usoara (dar placuta!) amarala de cireasa neagra. Mai adaugati dumneavoastra un postgust lung si placut ca sa aveti in fata imaginea unui vin care, la 21 de lei, este clar un bestbuy.

 

Carmenere Reserva 2009, Cono Sur (Chile)

Aici, recunosc, am avut o mica dezamagire, in sensul in care ma asteptam la o mai mare diferenta de calitate (in fond, costa de aproape doua ori mai mult). Iar mirosirea paharului m-a incurajat in directia asta: arome sensibil mai frumoase si mai complexe, cu prune, visine, vanilie, basca alte condimente. Corpul, care altminteri vine bine in prelungire, este, din pacate e un pic cam subtire, iar alcoolul nu prea da pe dinafara de bine integrat ce e. Taninii fini mi-au mai compensat un pic din nemultumire, dar postgustul cam prea scurt m-a intristat din nou. Dar, cine stie, poate ca ma asteptam eu la prea multe, dupa ce vazusem performantele fratiorului mai mic si mai neingrijit.

 

Campofiorin 2007, Masi (Italia)

Un vin mai ciudat, de dubla fermentare (daca vreti detalii, explica el, producatorul, mai bine decat mine). Dupa doua ore de stat cuminte in decantor ne-a intampinat cu un nas foarte frumos, sobru si rafinat, cu ceva cirese negre, parca si prune, cacao, condimente (nu doar vanilia lemnului) si tonuri de pamant reavan (dar nu bag mana-n foc, e atat de rotund incat e greu sa-l definesti prin ceva anume). Gustul e intr-o prelungire perfecta, la fel de complex si de omogen, altceva decat niste tanini prea multi pentru gustul meu n-as prea avea ce sa-i reprosez. Inclusiv corpolenta (medie) mi s-a parut cat se poate de nimerita. Bate multe dintre vinurile autohtone aflate pe acelasi palier de pret (in jur de 55 de lei) si ofera o sugestie destul de buna despre ce va sa fie Amarone.

 

Amarone della Valpolicella Clasico 2003, Masi (Italia)

Greu, tare greu de descris asa un vin in doar cateva cuvinte. Asa ca pentru tehnologia de fabricatie va trimit iarasi la producator, nespunandu-va aici decat ca tipul asta de vin e obtinut din struguri atent selectionati, deshidratati partial (appassimento se cheama metoda), de unde un randament scazut, un pret pe masura (cam 340 de lei sticla), dar si o calitate de exceptie, o tarie alcoolica mai mare (16,27 in cazul de fata) si un potential de invechire de pana la 40 de ani. Un buchet intens, rotund si persistent de o mare complexitate, cu fructe rosii (proaspete si din dulceata), vanilie si ciocolata. Un gust plin si relativ proaspat, in ciuda tariei alcoolice si a unui continut de zahar relativ bogat (11,3 g/l). Oricum, greu de descris in doar cateva cuvinte, asa ca nu va pot recomanda decat sa-l gustati macar o data in viata. Gasiti dumneavoastra o ocazie!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Synon Fetească Regală Casa Olteanu Mega ImageFetească Regală, Casa Olteanu, Mega Image. Într-un cuvânt, Synon Mustoasa, gama Cocosul, demisec, Cramele Recas, IG Viile Timisului 7 vinuri românești și 5 străine. Numitor comun: Cramele Halewood I_heart_GB_Pinot_Grigio_RecasRecaș spune I ♥ GB

  • Amarone, Campofiorin, Carmenere, Chardonnay, Cono Sur, degustari, Masi, Nederburg, Razvan Avram, Recas, Solo Quinta, Traminer, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved