(Elettaria cardamomum) Condimentul tipic pentru bucataria indiana. A fost adus in Europa de vikingi, in secolul al X-lea (probabil de aceea popularitatea sa este mai mare in Scandinavia fata de alte zone europene). Parfum puternic, cald (dar nu picant) si durabil, o idee camforat. Se foloseste la dulciuri, aromeaza cafeaua si multe feluri de mancare (indiene, fireste). Se potriveste de minune la mancarurile dulci-sarate, la salatele de fructe si la cele exotice, dar se intelege perfect si cu orezul. Utilizarea europeana cea mai frecventa este la ciocolate si la bomboane de ciocolata. Ca si in cazul altor condimente, evitati la cumparare, pe cat posibil, varianta rasnita, care, in cateva zile, isi pierde total aroma. In cazul sau, cel mai bine e sa-l cumparati in varianta pastai intregi.
In alte limbi: cardamome (fr.), cardamon (engl.), cardamomo (it.), kardamom (germ.)
De retinut ca mai exista si un alt fel de cardamom (Amomum subulatum), negru (cel „adevarat“, despre care am vorbit pana acum, mai este denumit si cardamom verde), si care este folosit de obicei ca un inlocuitor. Are un parfum mai violent si nota camforata este mai intensa.
In alte limbi: cardamome brune (fr.), black cardamom (engl.), cardamomo nero, cardamomo nepalese (it.), schwarze kardamom (germ.)