• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Anul trecut s-a băut vin bun românesc cu până la 20% mai mult

Feb 21, 2012 costachel Știri 0


După doi ani în care piața de vin a regresat, ajungând, conform estimărilor Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV), la 350 milioane de euro, anul 2011 a adus o creștere semnificativă a segmentului vinului de calitate.

Potrivit PNVV, în ciuda faptului că anul trecut, la nivelul consumatorilor, nu au fost resimțite ameliorări în ceea ce privește bugetul alocat consumului de produse alimentare, vânzările de vin de calitate au crescut în România în 2011, față de 2010.

Cu 15% mai multe vinuri cu DOC

Conform datelor Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV), numărul însemnelor de certificare pentru vinul DOC, comercializate producătoriloror de vin de calitate, a crescut anul trecut cu 15%, comparativ cu anul 2010, ca volum fiind foarte apropiat de anul 2009 (32.765.000 însemne DOC în 2011, față de 34.175.000 însemne DOC în 2009).

La rândul lor, producătorii au anunțat creșteri între 9 și 20%. Această tendință pozitivă marchează o creștere a interesului consumatorilor pentru vinul de calitate, chiar și în contextul unei perioade economice dificile, dar și progresul calitativ al vinurilor românești, generat de investițiile semnificative din ultimii ani și de apariția unor mici/medii producători de vinuri, care generează interes în rândul consumatorilor și concurență în piața vinurilor de calitate.

Vinul de masă „produs în UE”, în scădere

O altă tendință este cea referitoare la vinul de masă, unde, după recolta extrem de redusă din anul 2010 (circa 5 milioane hectolitri vin, comparativ cu producția 2011 estimată la 6,5 milioane hectolitri), s-au importat cantități record de vin vrac, din țări precum Spania și Italia.

Acest vin importat a fost cupajat sau nu cu vin autohton, îmbuteliat și, conform legislației comunitare, este vândut ca vin de masă „produs în UE”. În urma recoltei bune din punct de vedere cantitativ și calitativ de anul trecut, importurile de vin vrac sunt în scădere în ultimele luni, vinul de masă produs fiind într-o pondere mai mare din struguri autohtoni.

Din acest punct de vedere, investiția în vie este o prioritate constantă a României, idee susținută și de cifre: după integrarea în UE, România are o medie de 5.000 de ha în procesul de reconversie a plantațiilor cu viță de vie, continuarea acestei măsuri de susținere financiară constituind un obiectiv prioritar pentru noua Politică Agricolă Comună.

S-ar putea să vă intereseze și:

vin import exportImporturile de vin au fost anul trecut de cinci ori mai mari decât exporturile Producția de vinProducția de vin va fi mai mică anul acesta cu 30% față de 2011 Cosmina Pinot Noir RecasUn vin românesc pentru weekend-ul englezesc Să nu le mai placă nemților berea așa de mult?

  • consum, ONVPV, PNVV, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved