Mar 14, 2012 costachel Dicționar de sosuri, Dicționare 5
Tabasco este, probabil, cel mai cunoscut sos iute (hot sauce) din lume. Este produs de McIlhenny Company din Avery Island, Louisiana, și e obținut din varietatea de ardei iuți cu același nume (Capsicum frutescens var. Tabasco). Ca modalitate de fabricație, ardeii sunt zdrobiți, amestecați cu sare, ținuți timp de trei ani în butoaie de stejar alb, după care se adaugă oțet, sunt macerați în continuare timp de câteva săptămâni, apoi amestecul este, în fine, îmbuteliat în cunoscutele sticluțe mici.
Tabasco a fost pus în vânzare pentru prima oară în 1868, iar brevetul a fost obținut în 1870. Inventatorul său, Edmund McIlhenny (un fost bancher din Maryland, ajuns în Louisiana în jurul anului 1840) îi găsise formula însă mai devreme, limitându-se însă până atunci la o producție „casnică” și folosind sticluțele goale de colonie rămase prin casă pentru îmbuteliere. Iar ideea flacoanelor de acest tip a fost păstrată și în momentul în care a început producția destinată comercializării; comanda către fabrica de sticlă din New Orleans care a produs primele recipiente chiar așa suna: „cologne bottles”.
De-a lungul timpului, compania a rămas una strict familială, actualmente aflându-se la conducerea ei cel de-al 6-lea McIlhenny, Paul.
Dacă până nu demult ardeii iuți folosiți pentru fabricație proveneau integral din regiune, actualmente cea mai mare parte este adusă din diverse regiuni din America Centrală și de Sud, ceea ce permite o producție mai constantă, ferită de capriciile vremii (de altfel, în 2005 uraganul Rita a afectat destul de serios fabrica).
În anii 60 ai secolului trecut, producția a fost serios afectată de mozaicul tutunului (Tobacco mosaic virus – TMC), astfel că actualmente este folosită practic exclusiv o varietate rezistentă la această maladie, Greenleaf tabasco.
Ardeii sunt și astăzi recoltați manual, fiecare culegător folosind un bețigaș roșu (le petit bâton rouge) cu care poate determina, comparând culorile, gradul de coacere (dacă nuanța nu corespunde, ardeiul respectiv trebuie lăsat să se mai coacă).
Butoaiele folosite nu sunt noi, ci din cele folosite anterior pentru maturarea bourbon-ului.
După îmbuteliere, Tabasco își păstrează calitățile timp de 5 ani, dacă este păstrat într-un loc uscat și răcoros.
Cea mai mare parte a sării folosite provine de la o salina situată tot în Avery Island, care este una dintre cele mai mari din SUA.
Tabasco a fost primul hot sauce produs industrial din lume, iar în 1992 avea o cotă de piață de 26,6%.
Se consideră că fiecare sticluță de 60 ml conține 720 de picături.
Tabasco are deja o carieră „extraterestră”, fiind prezent în meniurile astronauților de pe Stația Spațială Internațională și Skylab, dar și a celor de pe navetele spațiale.
Deși sosul original este în continuare cel mai cunoscut și cu cea mai mare răspândire, McIlhenny a lansat și alte variante, pentru a rezista mai bine în fața concurenței și a putea cuceri consumatorii (mai ales americani) cu o ofertă cât mai variată, atât din punctul de vedere al aromei, cât și a gradului de iuțeală (versiunea „clasică” este considerată a fi de iuțeală medie). Astfel că firma din Louisiana oferă actualmente, pe lângă originalul Tabasco Pepper Sauce (2,500–5,000 unități Scoville), următoarele varietăți:
Tabasco Green Pepper Sauce – făcut din ardei jalapeno, apă, oțet și sare, plus amidon, ca agent de îngroșare. Este cel mai puțin iute (600–800 unități Scoville).
Tabasco Garlic Pepper Sauce – un amestec de trei soiuri de ardei (cayenne, tabasco, jalapeno), la care se adaugă usturoi, oțet, apă și sare (1,200–1,800 unități Scoville)
Tabasco Chipotle Sauce – sosului original i se adaugă chipotle, adică ardei jalapeno uscați și afumați, ceea ce dă sosului o puternică aromă de fum (2,000–2,500 unități Scoville).
Tabasco Habanero Sauce – un sos iute de inspirație jamaicană, făcut din ardei habanero, mango, papaya, tamarin, banane, ghimbir și piper. Este cel mai iute dintre toate (7,000–12,000 unități Scoville).
Tabasco este folosit atât pentru prepararea unor cocktailuri (Bloody Mary este, firește, primul exemplu) cât și pentru diverse preparate culinare, de la sosul Cocktail la chili con carne, dar și pentru marinate, sosuri de salată etc.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Hmm…sincer eu nici n-am auzit de ei pana acum 😀 e drept ca eu nu prea is cu ardeiul iute si nici cu sosurile picante, da daca ele defapt sunt tinute 3 ani, eu cred ca, calitatea isi spune cuvantul.
Banuiesc ca sint printre primii la cantitatea de sos vinduta si probabil printre cei mai cunoscuti.
Personal nu ma omor dupa sosul asta din cauza otetului pe care il pun in compozitie. Mult prea acru pentru mine
Bine de stiut .Dar in Iasi de unde il iau?
Tabasco se găsește cam prin toate supermarketurile. E drept, n-am văzut decât varianta clasică, dar poate nu m-am uitat eu bine 🙂
Tabasco este un ardei usor de cultivat, chiar si in ghiveci de mici dimensiuni. Este destul de iute insa mai are pana sa ajunga ardeii din grupa “habanero” care, pa langa iuteala, au si o aroma deosebita. Pentru seminte de ardei “dinamita” vizitati site-ul meu.