• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tabasco

Mar 14, 2012 costachel Dicționar de sosuri, Dicționare 5


Tabasco

Tabasco este, probabil, cel mai cunoscut sos iute (hot sauce) din lume. Este produs de McIlhenny Company din Avery Island, Louisiana, și e obținut din varietatea de ardei iuți cu același nume (Capsicum frutescens var. Tabasco). Ca modalitate de fabricație, ardeii sunt zdrobiți, amestecați cu sare, ținuți timp de trei ani în butoaie de stejar alb, după care se adaugă oțet, sunt macerați în continuare timp de câteva săptămâni, apoi amestecul este, în fine, îmbuteliat în cunoscutele sticluțe mici.

Reclama la Tabasco, cca. 1900

Puțină istorie

Tabasco a fost pus în vânzare pentru prima oară în 1868, iar brevetul a fost obținut în 1870. Inventatorul său, Edmund McIlhenny (un fost bancher din Maryland, ajuns în Louisiana în jurul anului 1840) îi găsise formula însă mai devreme, limitându-se însă până atunci la o producție „casnică” și folosind sticluțele goale de colonie rămase prin casă pentru îmbuteliere. Iar ideea flacoanelor de acest tip a fost păstrată și în momentul în care a început producția destinată comercializării; comanda către fabrica de sticlă din New Orleans care a produs primele recipiente chiar așa suna: „cologne bottles”.

De-a lungul timpului, compania a rămas una strict familială, actualmente aflându-se la conducerea ei cel de-al 6-lea McIlhenny, Paul.

Greenleaf Tabasco

Ardeii

Dacă până nu demult ardeii iuți folosiți pentru fabricație proveneau integral din regiune, actualmente cea mai mare parte este adusă din diverse regiuni din America Centrală și de Sud, ceea ce permite o producție mai constantă, ferită de capriciile vremii (de altfel, în 2005 uraganul Rita a afectat destul de serios fabrica).

În anii 60 ai secolului trecut, producția a fost serios afectată de mozaicul tutunului (Tobacco mosaic virus – TMC), astfel că actualmente este folosită practic exclusiv o varietate rezistentă la această maladie, Greenleaf tabasco.

Curiozități

Ardeii sunt și astăzi recoltați manual, fiecare culegător folosind un bețigaș roșu (le petit bâton rouge) cu care poate determina, comparând culorile, gradul de coacere (dacă nuanța nu corespunde, ardeiul respectiv trebuie lăsat să se mai coacă).

Butoaiele folosite nu sunt noi, ci din cele folosite anterior pentru maturarea bourbon-ului.

După îmbuteliere, Tabasco își păstrează calitățile timp de 5 ani, dacă este păstrat într-un loc uscat și răcoros.

Cea mai mare parte a sării folosite provine de la o salina situată tot în Avery Island, care este una dintre cele mai mari din SUA.

Tabasco a fost primul hot sauce produs industrial din lume, iar în 1992 avea o cotă de piață de 26,6%.

Se consideră că fiecare sticluță de 60 ml conține 720 de picături.

Tabasco are deja o carieră „extraterestră”, fiind prezent în meniurile astronauților de pe Stația Spațială Internațională și Skylab, dar și a celor de pe navetele spațiale.

Sortimente de Tabasco

Varietăți și grade de iuțeală

Deși sosul original este în continuare cel mai cunoscut și cu cea mai mare răspândire, McIlhenny a lansat și alte variante, pentru a rezista mai bine în fața concurenței și a putea cuceri consumatorii (mai ales americani) cu o ofertă cât mai variată, atât din punctul de vedere al aromei, cât și a gradului de iuțeală (versiunea „clasică” este considerată a fi de iuțeală medie). Astfel că firma din Louisiana oferă actualmente, pe lângă originalul Tabasco Pepper Sauce (2,500–5,000 unități Scoville), următoarele varietăți:

Tabasco Green Pepper Sauce – făcut din ardei jalapeno, apă, oțet și sare, plus amidon, ca agent de îngroșare. Este cel mai puțin iute (600–800 unități Scoville).

Tabasco Garlic Pepper Sauce – un amestec de trei soiuri de ardei (cayenne, tabasco, jalapeno), la care se adaugă usturoi, oțet, apă și sare (1,200–1,800 unități Scoville)

Tabasco Chipotle Sauce – sosului original i se adaugă chipotle, adică ardei jalapeno uscați și afumați, ceea ce dă sosului o puternică aromă de fum (2,000–2,500 unități Scoville).

Tabasco Habanero Sauce – un sos iute de inspirație jamaicană, făcut din ardei habanero, mango, papaya, tamarin, banane, ghimbir și piper. Este cel mai iute dintre toate (7,000–12,000 unități Scoville).

În bar și bucătărie

Tabasco este folosit atât pentru prepararea unor cocktailuri (Bloody Mary este, firește, primul exemplu) cât și pentru diverse preparate culinare, de la sosul Cocktail la chili con carne, dar și pentru marinate, sosuri de salată etc.

S-ar putea să vă intereseze și:

Trinidad Moruga Scorpion, noul campion al categoriei „Cel mai iute ardei iute” Sos WorcestershireSos Worcestershire Sos CocktailSos Cocktail Cea mai iute brânză din lume?

  • ardei iuti, sos, tabasco

5 thoughts on “Tabasco”

  1. Dli 15/03/2012 at 09:10

    Hmm…sincer eu nici n-am auzit de ei pana acum 😀 e drept ca eu nu prea is cu ardeiul iute si nici cu sosurile picante, da daca ele defapt sunt tinute 3 ani, eu cred ca, calitatea isi spune cuvantul.

    Reply ↓
  2. The Wandering Oltean 16/03/2012 at 04:12

    Banuiesc ca sint printre primii la cantitatea de sos vinduta si probabil printre cei mai cunoscuti.
    Personal nu ma omor dupa sosul asta din cauza otetului pe care il pun in compozitie. Mult prea acru pentru mine

    Reply ↓
  3. liuta 17/06/2012 at 18:47

    Bine de stiut .Dar in Iasi de unde il iau?

    Reply ↓
    1. costachel Post author18/06/2012 at 08:10

      Tabasco se găsește cam prin toate supermarketurile. E drept, n-am văzut decât varianta clasică, dar poate nu m-am uitat eu bine 🙂

      Reply ↓
  4. liviu 22/06/2012 at 15:27

    Tabasco este un ardei usor de cultivat, chiar si in ghiveci de mici dimensiuni. Este destul de iute insa mai are pana sa ajunga ardeii din grupa “habanero” care, pa langa iuteala, au si o aroma deosebita. Pentru seminte de ardei “dinamita” vizitati site-ul meu.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved