Începând de anul viitor, în Drăgășani se va organiza un festival național al vinului, sub denumirea de „FestiVin Nobiliar” . Pentru demararea acțiunilor, primăria a semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului un proiect de 200.000 de euro.
„Va fi cel mai important festival al vinului, similar cu cel ar recoltei. Nu putea fi altă locație decât la Drăgășani, locul unde avem cele mai importante și cunoscute crame din România – Știrbey, Isărescu, Stoica și multe altele. Drăgășaniul este cunoscut sub denumirea de orașul viilor pentru că se află în mijlocul unei din cele mai întinse zone viticole a României, nu mai puțin 500 de hectare de podgorii se întind pe dealurile din împrejurimi”, a declarat pentru Agerpres, primarul Cristian Nedelcu.
Proiectul „FestiVin Nobiliar” are o valoare de 200.000 de euro finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional și face parte din demersurile primăriei Drăgășani de promovare a potențialului turistic al regiunii.
Podgoria Drăgășani se întinde pe suprafața a două județe (Vâlcea și Olt) de la localitatea Ionești până la Strejești. Podgoria cuprinde următoarele zone viticole mai importante: Drăgășani, Cerna, Amărăști, Iancu Jianu.
Datorită așezării și distanței dintre ele, între cele 4 centre viticole pot apărea diferențe mari de temperatură, având de asemenea și condiții climatice diferite. Datorită condițiilor diferite, în cele patru centre viticole se produc în mare parte soiuri diferite de vinuri. La Drăgășani se produc mai ales vinuri albe superioare – Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, vinuri aromate – Tămâioasă Românească și Muscat Ottonel și vinuri roșii superioare – Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Burgund.
Ca vinuri de consum curent la Drăgășani se remarcă Feteasca Regală. În municipiul Drăgășani există și un Muzeu al Viei și Vinului. (Agerpres)
He he. Tipic. Au uitat sa spuna exact despre soiurile indigene, Cramposie, negru de Dragasani, novac…
De Braghina și Gordană ce să mai vorbim 🙂