• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Zacuscă de ciuperci

Oct 15, 2008 costachel Conserve și murături, Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețete de zacuscă, Rețete tradiționale românești 2


Zacuscă de ciuperci

Recunosc, m-a cam nedumerit întotdeauna denumirea asta de zacuscă de ciuperci. Fiindcă, în fond, extraordinara preparație despre care tocmai am început să vorbim nu-i altceva decât o zacuscă normală, de vinete și gogoșari, căreia i se adaugă, întru desăvârșire, și niscaiva ciupercuțe (și se mai reduce puțin cantitatea de vinete). Acestea fiind zise, n-are rost, zic eu, să prelungim prezentarea, mai bine să cădem de acord că urmează cea mai iubită formă de conservare a legumelor din spațiul carpato-danubiano-pontic (cui nu-i place zacusca de ciuperci, făcută-n casă?) și să dăm repede drumul la narațiune, că avem oleacă de muncit.

3 kg gogoșari,
2 kg vinete,
2 kg ciuperci,
1 kg ardei capia,
1 kg ceapă,
1 l suc gros de roșii,
1 l ulei,
foi de dafin,
sare,
piper (și boabe, și măcinat).

Începeți prin a spala, coace, curăța și mărunți vinetele, ardeii și gogoșarii (dacă vă enervează să-i curățați pe ăștia din urma, puteți să-i tăiați în felii, să-i prăjiți în ulei, să-i scurgeți bine și să-i dați prin mașina de tocat cu sita mare).

Curățați și tocați ceapa, puneți-o la călit în uleiul încins. Când se înmoaie puțin, adăugați ciupercile spălate, curățate și tăiate bucățele (în acest moment, dacă doriți, puteți adăuga și un pahar de vin alb), ceva sare și lăsați să scadă bine.

Urmează în oală ardeii, gogoșarii și vinetele, plus foile de dafin și piperul boabe. Amestecați bine, puneți și sucul de roșii, mai adăugați ceva sare, puneți ceva piperul măcinat și lăsați totul sa fiarbă, amestecând des.

Când s-a legat suficient zacusca, mai adăugați ceva sare dacă mai e nevoie (gustați!) și începeți s-o puneți în borcane. Nu-i rău deloc, mai ales dacă n-aveți un loc foarte răcoros unde să le țineți, să sterilizați borcanele 20 minute.

Variantele de zacuscă de ciuperci sunt, firește, nenumărate (găsiți câteva excelente mai jos, dar și alte versiuni de zacuscă, în secțiunea „S-ar putea să vă intereseze și:”). Un singur lucru, doar: nu folosiți roșii crude, transformați-le în suc gros (sau chiar în bulion) înainte, fiindcă altfel o să fierbeți zacusca de o să vi se urască și, pe de altă parte, va fi cam greu să scăpați de spuma rezultată din fierberea lor.

S-ar putea să vă intereseze și:

Zacuscă de ciuperci, în două variante, iar ca bonus o zacuscă de ghebe! De două ori zacuscă de gogoșari și de încă două ori zacuscă de vinete cu gogoșari Zacuscă de fasole, în două variante Rețete de zacuscă mai puțin obișnuite

  • ardei copti, ciuperci, conserve, gogosari, rosii, vinete, zacusca

2 thoughts on “Zacuscă de ciuperci”

  1. diana 05/10/2010 at 21:04

    am incercat reteta, cu mici diferente : am scazut nitel pe ici (mai putini gogosari, mai multi ardei kapia, functie de ce/ cat am avut), am adaugat nitel pe dincolo (adicatelea si ceva ardei iuti, rosii, intai copti si apoi maruntiti, pentru o usoara idee de picant). Dafinul i-a dat o aroma…. nebunie….

    La final, cam dezamagita 🙁 A iesit prea putin pentru cata migaleala si munca a fost si deja 1 borcan s-a dus….
    Deh… pentru prima mea zacusca cu ciuperci…. a iesit delicioasa.

    Reply ↓
    1. Costachel 06/10/2010 at 08:12

      Of, asta-i marea problema la zacusca, indiferent cat de mult muncesti si de cat de multa ti se pare ca faci, tot prea putina iese in cele din urma 🙁 Altminteri, tare ma bucur ca a iesit delicioasa 🙂

      Reply ↓

Leave a Reply to diana Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved