• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Zabaglione

Oct 21, 2009 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete de dulciuri 4


Zabaglione

Zabaglione este un excelent şi foarte simplu desert italian (piemontez, ca să fiu mai exact), bazat pe gălbenuşuri bătute cu zahăr şi aromatizat cu vin dulce (de obicei cu Marsala, dar nu numai, mai folosindu-se, de pildă, şi Prosecco). Originea pare să se afle tocmai în perioada Renaşterii, ca inventator fiind acreditat, de cele mai multe ori, Bartolomeo Scappi; alţii susţin însă că a fost inventat de Saint Pasquale Bayon, al cărui nume devine în dialect local Sanbajun, suficient de aproape față de numele original al cremei noastre, zabagliun.

Ce vă trebuie pentru a face zabaglione? Mai nimic:

4 gălbenuşuri,
75 zahăr fin (să se topească mai repede decât cel tos, dar nici pudră să nu fie),
120 ml Marsala (sau, după cum spuneam, alt vin dulce si aromat).

Pe vremuri se făcea cu gălbenuşurile crude, astăzi se preferă varianta fierberii în bain-marie. Aşa că aprindeţi aragazul la foc minuscul şi puneţi dumneavoastră gălbenuşurile cu zahărul într-un vas cu pereţii dubli (asta mi se pare mie varianta cea mai comodă, dar liberi sunteţi s-o adaptaţi cum vreţi). Începeţi să bateţi cu telul (sau cu un mixer electric) până când compoziţia devine cremoasă şi deschisă la culoare.

Începeţi să turnaţi vinul, puţin câte puţin, neîncetând nicio clipă să bateţi straşnic şi în aceeaşi direcţie. Cum vi se pare că temperatura e prea mare, luaţi repede vasul de pe foc, că doar nu facem jumări sau vreo omletă. În 10-15 minute ar trebui să fie gata, adică uşoară şi cam dublă ca volum.

De obicei se serveşte pus în cupe şi este însoţită tradiţional de smochine proaspete şi de pişcoturi, mai nou de alte fructe ori ciocolată. Ca variante, mai pot interveni în compoziţie smântână, mascarpone, sau ouăle pot fi puse întregi.

Ce bem la zabaglione? Un Asti Spumante, dacă vrem să rămânem în regiune, sau ne putem întoarce acasă, dupa versiunea românească, adica Muscatul Spumant de la Bucium.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Kiwi gratinat cu zabaglione TiramisuTiramisu TiramisuTiramisu à la Ina Prăjitură cu nuci

  • bain-marie, crema, desert, Italia, Marsala, oua, Prosecco, zabaglione, zahar

4 thoughts on “Zabaglione”

  1. Daniela Vintilescu 09/05/2010 at 21:52

    Buna seara!Sunt placut impresionata de retetele dvs,de fapt de intreg formatul,de modul cum le”asezati in pagina”.Mai mult de atat,am chiuit de bucurie cand am gasit absolut intamplator reteta de zabaglione pe care o voiam de mult si nu o gaseam niciunde.De acum inainte va voi “cauta”prin retete oricand.Va imbratisez cu drag!Faceti o treaba ffff buna!

    Reply ↓
    1. Costachel 10/05/2010 at 09:42

      Parafrazandu-l pe Lenin, nu pot sa spun decat cautati, cautati, cautati! 🙂 Si multumesc frumos!

      Reply ↓
  2. Liliana 30/01/2011 at 11:46

    Nu gasesc toate superlativele absolute sa pot defini acest blog. Multumesc!

    Reply ↓
    1. Costachel 31/01/2011 at 09:44

      Pai nu pot sa spun altceva decat cu foarte multa placere 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved