• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Za’átar

Apr 06, 2011 costachel Dicționar de condimente, Dicționar de verdețuri, Dicționare 6


Za’átar-ul este atât un o familie de verdețuri orientale, dar și un amestec de condimente, ambele originare din Orientul mijlociu și folosite, în bună pace, de arabi, evrei și creștini. La noi se folosește, de obicei, transliterația oferită de limba engleză (cea din titlu), dar care are și ea multe variante, cum ar fi zaatar, za’tar, zatar, zatr, zattr, zahatar, zaktar, satar etc.

Etimologia este destul de neclară, dar se consideră, de obicei, că originile se regăsesc în limba akkadiană, unde un cuvânt care poate fi citit sarsar s-ar putea referi la o verdeață aromatică. Pe de altă parte, denumirea familiei de ierburi Satureja (din care face parte, de pildă, cimbrul) provine de la arabul sa’tar sau za’atar.

Din punct de vedere al verdețurilor care poartă acest nume, în principal este vorba despre o specie de cimbru sălbatic, za’atar farsi, adică za’atar persan (Thymus capitatus sau Satureja capitata), dar printre ele se numără, de pildă și oregano (za’atar barri, adică sălbatic).

În ce privește compoziția acestui amestec parfumat, lucrurile sunt însă ceva mai clare. Za’atar-ul conține, de obicei, o combinație de cimbru, susan, măghiran, sare, la care se adaugă, eventual, sumac, oregano, anason, coriandru, chimen, chimion, în funcție de regiune și de rețeta preferată. Variantele industrializate conțin uneori și făină rumenită. Iar în rețeta tradițională, în loc de cimbru, se folosește ori acel za’atar farsi, ori thymbra spicata, o varietate cultivată în zonă de mii de ani (a fost descoperită și în mormântul lui Tutankamon)

Ca răspândire, atât verdețurile, cât și amestecul, sunt folosite din Armenia până în Maroc și din Turcia până în Arabia Saudită.

Cât despre utilizarea amestecului, este deseori folosit, împreună cu uleiul de măsline, pentru aromatizarea pitei, a hummus-ului, dar mai este folosit și pentru marinare, și pentru gătit cărnurile (mai ales albe) și peștele

În alte limbi: zahtar (fr.), zattar (it.), zatar (germ.), zataar (sp.)

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cimbru Sumac Maghiran Busuioc

  • amestec de condimente, Orient, verdeturi, za'atar

6 thoughts on “Za’átar”

  1. pansy 06/04/2011 at 17:41

    iaca am gasit ce ma interesa !!am vazut de multe ori folosit acest condiment .acum m-am lamurit.probabil ca e functie de reteta mancarii si provenienta a mancarii.

    Reply ↓
  2. costachel Post author06/04/2011 at 19:15

    Nu neaparat in functie de mancare, mai curand de zona. De pilda libanezii vor pune, aproape sigur, sumac, palestinienii chimion si asa mai departe. Dar asta ma tem ca e, totusi, o generalizare abuziva pentru ca, la cat de raspandit e amestecul in zona, probabil fiecare familie are micile ei secrete 🙂

    Reply ↓
  3. ruxi 06/04/2011 at 19:45

    mie-mi place si cu ou fiert tare 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author06/04/2011 at 20:39

      Mi-ai dat o idee: am sa-ncerc la ou fiert moale 🙂

      Reply ↓
  4. aphextwinz 06/04/2011 at 23:07

    Eu am din Iordania, neindustrial, parfumat. Daca ar stii ce am facut cu el … cred ca m-ar certa. Am tavalit un muschiulet de porc prin za’atar pana s-a imbracat bine cu condiment si l-am facut la gratar, mai in sange asa. Nebunie. Cica e mai bun cu muschiulet de miel dar nu am de unde.

    Reply ↓
  5. Dorinel 07/04/2011 at 07:39

    Ar fi o idee sa incerc, pana acum nu am auzit de aceasta combinatie. Oricum interesant si suna delicios stiind ca orientalii au condimente buna ca din cate stiu eu de acolo vin majoritatea condimentelor.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved