Fondul Mondial pentru Natură (WWF) consideră că propunerea pentru viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) prezentată de Comisia Europeană creează avantaje doar pentru fermele mari, alocând 372 miliarde de euro pentru practicile agricole intensive, iar peste 20% din totalul fermelor din România vor fi dezavantajate, se arată într-un comunicat al WWF.
Organizațiile ecologiste din Uniunea Europeană, susținute de mai multe grupuri de experți, consideră că, dacă noua Politică Agricolă Comună pentru perioada 2014-2020 va fi implementată în formula sa actuală, ea va pune în pericol resursele naturale de pe continent – solurile, apa și biodiversitatea – care fac, de fapt, posibilă, practicarea agriculturii.
„Aspecte precum atenția acordată mediului înconjurător, inovația în mediul rural și încurajarea micilor exploatații, menționate de către Comisia Europeană în comunicarea din noiembrie 2010, păreau să constituie baza unei „înverziri” a PAC. În realitate, renumita înverzire a Pilonului I este o reciclare a unor vechi măsuri puțin ambițioase, care, de fapt, nu produc nicio schimbare în bine, iar bugetul deja foarte mic alocat, până acum, încurajării practicilor agricole care țin cont de mediul înconjurător, a rămas la același nivel”, se arată în comunicatul WWF.
În opinia WWF, riscurile la care va fi expusă țara noastră, dacă noua Politică va fi aprobată în forma sa actuală, vizează faptul că PAC nu prevede un sprijin adițional pentru acei fermieri care mențin habitatele naturale protejate din rețeaua Natura 2000 sau gestionează în mod extensiv pajiștile și care au o contribuție semnificativă la conservarea naturii.
Noua PAC nu prevede un sprijin adițional pentru acei fermieri care mențin habitatele naturale protejate din rețeaua Natura 2000 sau gestionează în mod extensiv pajiștile și care au o contribuție semnificativă la conservarea naturii. Iar România deține un procent considerabil pentru Europa, atât în ceea ce privește habitatele prioritare și speciile amenințate (mai exact, din 10% suprafața de situri Natura 2000 din UE, 17,85% sunt siturile Natura 2000 din România), cât și în ceea ce privește pajiștile permanente (33% din suprafața totală acoperită de pajiști din UE).
„Pe de altă parte, agricultura durabilă primește o lovitură, finanțarea proiectelor care au în vedere creșterea performanței de mediu a exploatațiilor agricole urmând a fi redusă. Dacă ne gândim că în România 16% din totalul fermelor sunt ferme de semi-subzistență, care practică o agricultură cu valoare naturală ridicată, iar 5,4% sunt ferme de dimensiune mijlocie, care au un potențial important pentru dezvoltarea durabilă, ne putem da seama de impactul acestei măsuri asupra agriculturii și, implicit, asupra economiei din România”.
Înființată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizații internaționale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de țări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător și să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.