Societatea Română a Horticultorilor (SRH) a solicitat, printr-o moțiune adresată Ministrului de Finanțe, Daniel Chițoiu, interzicerea vânzării în piețele agroalimentare a produselor horticole provenite din import sau achiziții intercomunitare de către persoanele fizice neînregistrate fiscal potrivit legislației în domeniu, anunță Agroinfo.
În același timp, horticultorii vor ca produsele horticole să fie comercializate doar în locurile special amenajate și autorizate de Consiliile locale, iar vânzarea produselor de acest tip provenite din import și achiziții comunitare să se efectueze exclusiv de către comercianți autorizați în conformitate cu prevederile Legii nr. 31 și numai în spații amenajate și dotate, conform normelor sanitar-veterinare, și numai dacă respectă normele de comercializare și de etichetare, se arată în documentul societății.
Aceștia consideră că este nevoie de aplicarea unor amenzi substanțiale și de confiscarea mărfii, cu livrarea acesteia fără plată către căminele de copii sau bătrâni, în cazul persoanelor care încalcă normele de comerț și provoacă prejudicii Statului prin evaziune fiscală, inclusiv cu trimiterea în judecată.
„Horticultorii nu se pot organiza în grupuri de producători și alte forme de cooperare colectivă specific europene, într-o piață cu două viteze: una fiscalizată și alta, nu. De această situație au profitat și profită mai ales importatorii și intermediarii, care își desfac produsele nefiscalizat, în piețele agroalimentare, pe șosele naționale și alte locuri publice, sub ochii tuturor. Aceștia s-au organizat în grupuri de influență pe lângă structurile Statului, influențând și blocând orice inițiativă care să facă ordine în acest domeniu”, a declarat președintele SRH, Gheorghe Glăman.
Acesta a afirmat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu toate că nu are absolut nicio atribuție în domeniul reglementărilor fiscale, a încercat să blocheze intrarea în piețe a intermediarilor cu produse din import și autohtone, prin emiterea unor Certificate de producător, în prezent propunând printr-un proiect de OUG, publicat pe site-ul MADR, perfecționarea acestei reglementări.
„Din păcate, Carnetele de comercializare și Cardurile de acces în piețe, preconizate în acest proiect, sunt lăsate tot «la mâna primarilor», care au eliberat și Certificatele de producător, fără niciun fel de discernământ, către persoane total neîndreptățite, care au parazitat piața agroalimentară. Nu am văzut, însă, niciun primar trimis în instanță pentru fals în acte publice. Toate structurile Statului au reglementat, dar nimeni nu a controlat. În acest context, propunem ca actualul proiect de OUG al MADR să fie emis inclusiv cu participarea Ministerului de Finanțe, iar aplicarea lui trebuie obligatoriu încredințată Agenției de Administrare Fiscală. Primarii nu au nici competența, nici atribuții în acest domeniu. Mai mult, au compromis deja procedura de emitere a Certificatelor de producător”, a spus Glăman, în documentul trimis ministrului Finanțelor.
SHR propune ca toate aceste măsuri să fie reglementate într-o Hotărâre de Guvern, societatea fiind dispusă să sprijine împreună cu Organizațiile profesionale din domeniul horticulturii la elaborarea acestui act normativ.
De abia asta ar insemna ceva… Desi tiganii intermediari de prin piete care mint precum respira, sint convins ca pot gasi diverse manevre sa ajunga cu rosiile turcesti si usturoiul chinezesc ca fiind cele mai romanesti cu putinta!
O sà tràiesc s-o vàd si p-asta ?
Bună întrebare… 🙂
De abia asta ar insemna ceva… Desi tiganii intermediari de prin piete care mint precum respira, sint convins ca pot gasi diverse manevre sa ajunga cu rosiile turcesti si usturoiul chinezesc ca fiind cele mai romanesti cu putinta!
Ei, te mai uiți și după fața ăluia (sau ăleia) care-ți vinde leguma 🙂 A, și mai ales la mâini!