Ei, dragele mele, urmează mai la vale o rețetă oleacă mai sofisticată. Nu de alta, dar poate vă vine soacra în vizită și vreți să-i arătați că lucrurile nu stau chiar așa cum crede dumneaei. Drept pentru care ia să facem noi un volovan, că-i spectaculos, foarte gustos și nu-i o rețetă chiar atât de complicată pe cât se sperie unii.
Așadar, pentru 6 persoane aveți nevoie de
500 g aluat franțuzesc, 300 g mușchi de vițel, 200 g ciuperci, 60 g unt, 200 ml supă de legume,
zeama de la 1 lămâie, 1 gălbenuș, 1 morcov, 1 fir de praz, 3 linguri de smântână, 1 lingura de ulei (extravirgin) de măsline, 1 fir de cimbru, sare și piper.
Mai întâi întindem o foaie din aluat și, cu ajutorul unei forme, tăiem 36 de discuri. Suprapunem discurile câte trei (trebuie umezite cu apă, ca să adere bine), în așa fel încât să obținem 12 volovanuri (volovane?), pe care le ungem cu gălbenușul bătut și le coacem la foc moale, în cuptorul încălzit dinainte, până când se rumenesc frumos (circa 20 de minute). Le scoatem din cuptor și le ținem la cald.
În acest timp, tăiem carnea felii subțiri, și apoi în pătrățele, prazul feliuțe, iar în cubulețe morcovul și ciupercile. Punem mai întâi la călit în ulei prazul și carnea, adăugăm morcovii și ciupercile, le lăsăm să se rumenească puțin, stingem cu zeama de legume, sărăm, piperam și fierbem totul la foc destul de moale, cu capacul pus, timp de un sfert de oră. Turnam apoi în tigaie smântâna și zeama de lămâie, presarăm cimbrul, amestecam bine și lăsăm să prindă gust împreună timp de 2-3 minute, după care stingem focul.
De-acum înainte, totul este foarte simplu. Scobim fiecare volovan, lăsând o margine de circa 1 cm, umplem cu amestecul pregătit, după care presărăm cimbru și piper proaspăt râșnit și gata. Nu-i așa că n-a fost greu deloc?
Ei, în ceea ce privește vinul, treaba-i ceva mai delicată. Carnea roșie a vițelului cam plânge după un vin de aceeași culoare. Problema e că, oricum am lua-o, acest volovan tot la aperitiv se servește, și cum sub nici o formă nu se servește vin alb după vin roșu (doar dacă e dulce, de desert), trebuie să vă recomand un Riesling Italian, suficient de hotărât, dar și de elegant, ca să se împace de minune cu împricinatul vițel. Dar dacă după volovane treceți direct la sarmale, pârjoale sau fripturi, atunci chemați repede în ajutor o Fetească Neagră.