• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vițel Romanoff

Aug 27, 2008 costachel Fripturi la cuptor, Rețete, Rețete celebre, Retete cu carne de vită, Rețete cu ciuperci, Rețete de fripturi 1


Vițel Romanoff

Sincer să fiu, habar n-am de ce faimosul bucătar Auguste Escoffier (1846-1935) și-a botezat aceasta minunată (și celebră) rețetă cu numele dinastiei țarilor ruși (i-o fi venit vreunul dintre ei la masă și-o fi vrut omul sa-i facă o placere, cine știe). Cert este însă că e vorba de o mâncare absolut deosebită, care poate înnobila orice masă, fie ea oricât de pretențioasă (dar să nu dați friptura asta snobilor, că n-o merită). Trebuie nițică muncă pentru ea, e drept, dar nu cine știe ce. Și, în fond, o să vă convingeți repede că pentru un vițel Romanoff merita orice efort.

Pentru 6 persoane trebuie să vă dotați cu

1,2 kg antricot de vițel (dezosat, sărat, piperat, învelit cu felii subțiri de slănină și legat cu sfoara),
1 kg de hribi (sigur că merg și alte ciuperci dar, firește, nu-i chiar același lucru),
250 ml smântână,
1 l de lapte,
80 g făină,
80 g unt,
1 lingura de boia dulce,
100 ml ulei,
supă,
sare și piper.

Încălziți cuptorul la foc destul de mare. Puneți friptura într-o tavă, stropiți-o cu 2 linguri de ulei și băgați-o la cuptor, unde trebuie să stea 1 oră. După primele zece minute micșorați puțin flacăra, stropiți carnea cu un pahar de supă (dacă nu se poate altfel, preparată din cub) și acoperiți cu folie de aluminiu alimentar.

Curățați repede hribii, mărunțiți-i și căliți-i în restul de ulei. Sărați și piperați. Când a scăzut zeama pe care au lăsat-o, stingeți focul, adăugați jumătate din smântână și amestecați bine.

Topiți untul într-o cratiță cu fundul gros, presărați făina și turnați laptele rece, amestecând zdravăn cu un tel, până când sosul ăsta alb capătă consistență. Adăugați și restul de smântână, condimentați cu sare, piper și boia (dacă nu vă place boiaua, înlocuiți-o cu ceva nucșoară). Amestecați jumătate din sos cu ciupercile.

Când al nostru vițel Romanoff (pe care între timp firește că l-ați scos din cuptor) s-a răcorit, tăiați-l felii, dar numai după ce, firește, ați scos ațele și slana. Tartinați fiecare felie cu sosul cu hribi și reconstituiți friptura. (Dacă, și numai dacă, aveți, intercalați intre fiecare doua felii câte o lamelă subțire de trufă).

Puneți reconstituirea într-o tavă și acoperiți-o cu restul de sos. Neteziți bine cu o spatulă. Mai băgați o dată la cuptor, la foc maxim, să se gratineze puțin (cam 10 minute ar trebui să dureze).

Puneți în fine friptura pe un platou (bine ar fi să nu se desfacă, dar…) și serviți. Cu cartofi, cu orez, cu orice doriți dumneavoastră.

În ce privește vinul, am o mare nedumerire. Francezii, care au ajuns să recomande vinul roșu până și la pui (în curând la pește), spun că la vițel Romanoff merge perfect un Chardonnay. Bănui totuși că e din cauză că încă nu știu ce-i aia Fetească Neagră…

S-ar putea să vă intereseze și:

Friptură de vițel cu sos de șofran și coniacFriptură de vițel cu sos de șofran și coniac Friptură de vițel, simplă și à la Matignon, explicată de Julia Child Vițel Orloff, sau „Veau Prince Orloff”, cum ar spune Julia Child Veau Sylvie, adică friptură de vițel cu șuncă și șvaițer, explicată de Julia Child

  • antricot, ciuperci, cuptor, Escoffier, friptura, hribi, sos alb, tava, vitel

One thought on “Vițel Romanoff”

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved