• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vițel cu sos de ton

Aug 30, 2011 costachel Rețete, Rețete celebre, Retete cu carne de vită, Rețete de aperitive 0


Vițel cu sos de ton

Rasolul ăsta de vițel cu sos de ton, care la mama lui italiană se cheamă vitello tonnato, apare uneori pe masă așa cum ne-am aștepta, adică pe post de fel principal, însoțit de diverse garnituri, dar de obicei vine în fața musafirilor în rol de aperitiv rafinat, mai ales la mesele mai sofisticate de vară (nu întâmplător se servește la temperatura camerei sau chiar direct din frigider). Poate fi preparat din ajun, fiindcă numai bine se dezvoltă și se armonizează peste noapte toate aromele.

1,5 kg de nucă de vițel (dintr-o bucată),
45 g fileuri de hamsii (anchois) în ulei, bine scurse,
1 cățel de usturoi,
2 morcovi,
3 tije de țelină verde, curățate (sau 1 țelină potrivită),
2 cepe,
6 fire de pătrunjel,
1,25 l supă de pui (sau de vită, sau, dacă nu și nu, apă)
375 ml vin alb sec,
2 linguri de capere în oțet, bine scurse,
sare,
piper,

la care adăugați, pentru sosul de ton,

180 ml ulei (de floarea soarelui),
1 gălbenuș,
100 g ton (din conservă și bine scurs)
2 linguri zeamă de lămâie,
60 ml smântână.

Tăiați bucățele 4 hamsii și usturoiul bastonașe. Împănați cu ele bucata de carne, pe care o puneți apoi într-o cratiță. Adăugați legumele, verdeața, supa, vinul, sare și piper boabe, dați în clocot, spumuiți și lăsați totul să fiarbă, la foc mic, cam 90 de minute.

Scoateți carnea, lăsați-o să se răcorească și păstrați cam 75 ml din supă pentru sos.

Puneți hamsiile rămase în apă rece și lăsați-le în pace 10 minute. Scurgeți-le apoi bine și uscați-le cu hârtie absorbantă. Transformați-le în pastă (cu un mixer vertical, de pildă), împreună cu tonul. Faceți o maioneză cu uleiul, gălbenușul și lămâia, adăugați peștele mixat, smântâna și turnați, puțin câte puțin, din supa răcită,scopul fiind să obțineți un sos omogen, cremos și fluid.

Tăiați carnea felii fine. Înmuiați-le în sos și așezați-le pe un platou. Decorați cu caperele și serviți restul de sos în sosieră.

Ca variante de vițel cu sos de ton, unii dau aromă sosului și cu puțin oțet balsamic, alții vor o supă mai parfumată, așa că înțeapă cepele cu cuișoare și mai presară și 2-3 foi de dafin, iar toată lumea zice că, până la urmă, carnea nu-i musai să fie chiar de vițel, mai merge și-un mânzat, dacă-i bine fiert. Iar împănarea e, totuși, facultativă.

Ce bem? Păi dacă e la începutul mesei vreun spumant brut la îndemână, e perfect, dacă nu o să meargă bine cu un vin alb proaspăt și acid. Un Aligote de soi, aș zice, uitându-mă spre hamsii și ton.

S-ar putea să vă intereseze și:

Vițel cu ciuperci, sos de smântână și capere Vițel Romanoff Volovan cu mușchi de vițel și ciuperci Friptură de vițel cu sos de șofran și coniacFriptură de vițel cu sos de șofran și coniac

  • capere, hamsii, otet balsamic, sos, ton, vitel

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved