• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Viognier Rhea, Cramele Halewood, 2011

May 29, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 0


Rhea Viognier Halewood

Dacă nu știți ce-i aia Viognier, atunci aflați că este vorba despre un soi străvechi de struguri albi, cu o istorie destul de controversată. Dacă unii spun că ar fi vorba despre un soi originar din Dalmația, adus de romani pe Valea Rhone-ului, alții (francezii!) spun că provine din vițele sălbatice din Côtes-du-Rhône. Oricum, cert este că filoxera l-a distrus aproape în întregime: a fost însă recuperat și, începând din ultimele decenii ale secolului al XX-lea, a cucerit mapamondul. Așa că poate fi astăzi găsit nu doar în Franța, ci și în (practic) întreaga lume, cu un plus pentru Australia, Africa de Sud și Statele Unite (California).

În România, aflăm de pe contraeticheta sticlei de Rhea Viognier, prima plantație a fost făcută de Cramele Halewood, în Dealul Mare (Viile Scurta). Iar rezultatul e cel pe care-l puteți admira în fotografia de mai sus. Un vin cu o frumoasă culoare galben-pai (cu discrete inflexiuni verzui) și cu arome florale, plus ceva fructe albe (piersici). Alcoolul (14%) e foarte bine integrat și are bunul simț să nu se ițească. Gustativ, e absolut crocant (dacă vreți să știți ce-i aia vin crocant, gustați-l!). Pe lângă sus-pomenitele fructe albe, sosesc și niște citrice (portocale), iar aciditatea hotărâtă îi subliniază caracterul proaspăt și reconfortant. Postgustul e mediu, dar plăcut, citric, cu portocalele ceva mai prezente decât în gust.

Nu e un vin teribil de complex, dar asta se datorează, probabil, tinereții viei (deci loc de progres există slavă Domnului!). Cât despre asocieri, cred că i-ar sta bine lângă pește (iaca, Aligoté-ul mai pierde din monopol), dar și lângă preparatele mai prăjite și mai usturoiate din carne albă (că are destulă prospețime cât să le învioreze). Un excelent vin pentru deschiderea mesei, ce mai la deal, la vale!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

7 vinuri românești și 5 străine. Numitor comun: Cramele Halewood Vin Cramele Halewood7 vinuri de la Cramele Halewood Mustoasa, gama Cocosul, demisec, Cramele Recas, IG Viile Timisului Zghihara de Averesti Husi DOC-CMDZghihară de Averești-Huși 2011

  • Halewood, vin, Viognier

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved