„România este din nou pe harta vinului” afirmă Rose Murray Brown MW în rubrica sa de vinuri din The Scotsman. „Și oferă din nou afaceri excelente”.
Articolul, apărut la sfârșitul săptămânii trecute, face o radiografie a României viti-vinicole contemporane. De la tradiții la fondurile europene absorbite, de la vremurile din timpul lui Ceaușescu și până la o comparație a țării noastre cu producătorii din lumea nouă a vinului:
„România nu seamănă cu țările din Lumea Nouă. Dar poate ea oferi ceva diferit? (…) Probabil cheia viitorului României stă în soiurile sale indigene de struguri, mai ales că are o tradiție de 5.000 de ani. Multe n-au supraviețuit, din păcate filoxerei, dar tămâioasa (muscatul românesc) și feteasca neagră, soiuri din care se fac vinuri delicioase, sunt revitalizate.”
Că autoarea susține că pionierii acestei „reînvieri” sunt Philip Cox și John Halewood (ambii englezi), pare cumva în firea lucrurilor. Totuși, ea nu uită să amintească în text de Carl Reh, Prince Știrbey (care dă și poza de deschidere a articolului), Davino și Domeniul Coroanei Segarcea.
Care sunt însă vinurile românești pe care le recomandă Rose Murray Brown (că presupun că asta vă interesează cel mai tare?). Iată-le, cu prețul lor pe piața britanică inclusiv:
Vinuri albe
Tamâioasă Românească Sec 2012 Prince Știrbey (£9.95), Călușari Pinot Grigio 2012 (£ 6.99, producătorul, Recaș, nu e nominalizat) și Umbrele Sauvignon Blanc 2012 (£ 6.99, producătorul, același Recaș, tot nenominalizat)
Vinuri roșii
Călușari Pinot Grigio 2012 (£6.99), Paparuda Pinot Noir 2012 (£6.95) și Umbrele Merlot 2012 (£6.99), produse toate de către Recaș (dar pomenit doar o singură dată).
Și tot suntem la categoria vinuri roșii, să mai precizez că în text autoarea amintește Novacul de la Știrbey, Davino în general și Cabernetul de la Segarcea. Să fie un semn că respectivii producători (dar și alții) au fost prezenți doar la diferite târguri și alte evenimente, dar nu și pe pe piața britanică?