• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinurile ecologice se zbat să-și facă simțită prezența

May 26, 2011 costachel Știri 0


Pe o piață eco aflata încă în faza de început, pariul cu vinul bio ii poate părea oricui riscant. Investițiile și costurile sunt mari, culturile sunt sensibile și mai expuse perisabilității, iar cunoscătorii în ale vinului trebuie convinși în timp de calitatea produsului. România are însă de câțiva ani un „pionier” al vinului bio, Domeniile Viticole Franco-Române (DVFR), iar mai recent i s-a alăturat și Vifrana SA Constanța, ale cărei vinuri vor intra pe piață anul acesta.

O mare parte din vinurile eco este comercializata în România, în orașele mari (București, Cluj, Iași, Brașov și Ploiești), însă merge și la export, în Franța, existând și începuturi de colaborare pentru piețele din Germania și Austria.

Supermarketurile nu sunt deocamdată o opțiune, arata Cristina Staicu, directorul DVFR, iar asta din cauza cantităților mari care trebuie asigurate, dar și a politicilor dificile impuse de retail-ul mare. Profitul semnificativ încă se mai lasă așteptat, în condițiile în care agricultura eco presupune costuri foarte mari, iar randamentul la hectar este foarte mic pentru produsele bio. Asta și pentru că statul român mai mult mimează sprijinul pentru agricultura bio. O susținere ar fi subvențiile, însă deocamdată acestea sunt mai mult simbolice.

„Fiscalitatea e foarte mare, e efectiv sufocant. Pentru orice ban pentru care lupți sa-l obții în plus, exista uneori riscul ca mai mult sa pierzi”, comentează Cristina Staicu.

Tot ea acuza practicile neortodoxe ale statului atunci când vine vorba să-și onoreze primele de asigurare pentru îngheț și seceta.

„Am făcut asigurare pe valoarea strugurilor, care s-a ridicat la circa 10.000 de lei pe întreg anul. În ianuarie și februarie 2010, am avut îngheț și am scos doar 15% din producție Am început demersurile de recuperare a pagubelor, însă spre sfârșitul anului cei de la APIA m-au informat că legea care prevedea aceasta susținere din partea statului s-a abrogat. Asigurarea a rămas bine plătită, iar noi am rămas cu 15% din producție”, povestește Cristina Staicu.

Mai multe detalii pe green-report.ro

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinuri românești în Marea BritanieVinurile românești încep să facă revoluție în Marea Britanie Andrea Bocelli începe să facă vin în stil mare Răzvan Macici vrea să facă la Murfatlar cele mai bune vinuri din România Default ThumbnailVinurile româneşti, dincolo de pahar

  • agricultura, APIA, DVFR, ecologie, Vifrana, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved