• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinurile Cramei Gîrboiu au luat cu asalt Restaurantul Expo

May 04, 2015 costachel Băuturi, Vinuri 0


Vinuri Crama Gîrboiu Restaurant Expo

Miercuri a avut loc, la Restaurantul Expo din dealul Copoului, o nouă ediție a Degustărilor Costăchel&Expo. În excelenta prezentare a lui Eugen Taras (atât „în plen”, cât și „pe secțiuni”), au defilat în paharele noastre vinurile Cramei Gîrboiu, în ordinea Bacanta Sauvignon Blanc 2013, Tectonic Șarbă 2014, Epicentrum Roze 2013, Tectonic Fetească Neagră 2013 și Bacanta Merlot 2009.

Eugen Taras

Au răspuns prezent vreo 50 de iubitori ai vinului (mai mulți, din păcate, nici n-ar fi încăput în sală), care l-au asaltat pe Eugen cu întrebări și au primit cu aplauze concluziile domnului inginer Gh. Crăciunescu.

Gheorghe Crăciunescu

Juriul are cuvântul

Ca de fiecare dată, cei prezenți au fost rugați să dea note (de la 1 la 10) vinurilor prezentate. Au fost 38 de voturi „valabil exprimate”, iar clasamentul final este următorul:

1. Bacanta Merlot 2009 – 8,86
2. Tectonic Șarbă 2014 – 8,45
3. Epicentrum Roze 2013 – 8,35
4. Tectonic Fetească Neagră 2013 – 7,78
5. Bacanta Sauvignon Blanc 2013 – 7,69

Bacanta Merlot 2009 Crama Gîrboiu

Două-trei vorbe apropo de vinurile degustate

Că Merlot-ul Bacanta din 2009 a câștigat „întrecerea”, evident că nu reprezintă nicio surpriză. Aromele bogate și elegant împletite (vișine, tutun, cafea, condimente…), corpul frumos și rotund, taninii fini și aciditatea optimă, plus finalul aproape interminabil au cucerit pe mai toată lumea. Și, ca detalii suplimentare pentru cei care vor să-l ia acasă, vă mai spun că a stat în decantor cam două ore, iar vinul e încă departe de panta descendentă a existenței sale.

Oarecum surprinzător, pe locul al doilea s-a plasat Șarba Tectonic, ceea ce demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că ar trebui să avem mai multă grijă de soiurile autohtone. Și zic surprinzător deoarece, după reacțiile din sală (dar și în opinia mea proprie și personală), m-aș fi așteptat ca pe cea de-a doua treaptă a podiumului să urce Rozé-ul. Dar se pare că aromele florale (cu, desigur, trandafiri în prim-plan), corpul plin și ușoara onctuozitate au avut câștig de cauză. Dar despre Șarbă, promit să vă povestesc, în curând, mai multe.

Vinuri albe și roze Crama Gîrboiu

Rozé-ul Epicentrum, obținut din Cabernet Sauvignon, este cumva atipic (poate de asta a și pierdut în fața Șarbei), în sensul că nu explodează cu mii de fructe, nici nu are vreo aciditate amețitoare. Dimpotrivă, e un vin deja așezat, elegant, fin și rafinat, cu o complexitate olfactivă ce aduce inclusiv discrete adieri de brânzeturi maturate. Cu siguranță, o alegere foarte potrivită pentru cei care s-au săturat de rozé-urile cu prea multe fructe, prea multă aciditate și prea puțin vin.

Recunosc, mi-a plăcut Feteasca Neagră Tectonic, tipică și frumoasă, cu arome de cireșe negre, prune, fructe roșii, cu un corp rotund, plin și catifelat. Probabil însă că ușoara amărală din postgust a determinat plasarea abia pe poziția a patra.

În fine, Bacanta Sauvignon Blanc 2013 merită o discuție mai aprofundată. Pentru că, indiscutabil, poziționarea pe ultimul loc reprezintă o mică surpriză. Personal, i-am reproșat dezechilibrul între „nasul” absolut somptuos (soc, „pisică”, fructe albe, condimente, ba chiar și un mic buchet de sticlă) și gustul care nu se ridică la înălțimea promisă de senzațiile olfactive.

Însă, grație bunei inspirații a lui Tudor Bălan (care a venit „înarmat” cu varianta 2014) am putut să fac o mini-verticală din care fratele mai tânăr a ieșit incomparabil mai bine la aproape toate capitolele, mai ales la cele privind echilibrul, prospețimea și rotunjimea. Sunt ferm convins că ar fi fost cu totul alta poziția în clasament a Sauvignon-ului Blanc, dacă în degustare ar fi fost prezentată varianta 2014 în loc de 2013.

Degustare Restaurant Expo Iași

În loc de concluzii

Ca de obicei, țin să fac precizarea că acest clasament (ca oricare altul, de altfel) nu reflectă, firește, niciun adevăr absolut. În ce mă privește, am precizat deja că am văzut Rozé-ul pe treapta a doua și recunosc că, pe cea de-a treia, am plasat, la egalitate, Șarba și Feteasca Neagră (ar fi sărit pe locul al II-lea Sauvignon-ul Blanc 2014? Aproape sigur da).

Dar, până la urmă, ca de obicei în ceea ce privește vinurile, e o chestiune de gust absolut personal. Așa că închei aici, nu înainte de a vă promite că, în curând, vă voi povesti mai multe despre gama Tectonic a Cramei Gîrboiu.

Degustarile Costachel&Expo Alexandra Fasolă

Mai multe fotografii de la eveniment găsiți pe pagina de facebook

S-ar putea să vă intereseze și:

Vin de AvereștiNoile vinuri de Averești au fost prezentate, în avanpremieră, la Restaurantul Expo Vinuri Crama AtelierNoile vinuri ale Cramei Atelier: „veni, vidi, vici” la Ralet Vinurile românești: 3 medalii de aur și 10 de argint la Concours Mondial de Bruxelles Vinuri Crama AtelierPe scurt, despre noile vinuri ale Cramei Atelier

  • Bacanta, Cabernet Sauvignon, Cotesti, Epicentrum, Feteasca Neagra, Girboiu, Merlot, Rosé, Sarba, Sauvignon Blanc, Tectonic, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved