Un studiu publicat recent în The Journal of Biological Chemistry arată că atât vinul, cât și ceaiul verde, au în componență compuși care nu permit plăcilor amiloide să distrugă celulele nervoase din creier, anunță Le Figaro.
Aceste două alimente conțin fiecare un polifenol, resveratrol și EGCC (Epigallocatechin gallate), substanțe cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și pentru efectul lor benefic în maladii precum cancerul, diabetul și obezitatea. Deja în SUA se fac teste cu comprimate conținând doze concentrate de resveratrol, pentru a studia efectele asupra pacienților care suferă de forme ușoare și moderate de demență.
Căile metabolice prin care acești compuși acționează rămân însă, în continuare, învăluite în mister. O încercare de explicare a lor a fost făcută de biologii de la Universitatea din Leeds, prin intermediul studiului ale cărui rezultate au fost publicate săptămâna aceasta de The Journal of Biological Chemistry.
Maladia Alzheimer poate fi explicată prin apariția plăcilor amiloide (o agregare de peptide beta-amiloide și proteine tau) în creier. Aceste formațiuni se lipesc pe neuroni și îi distrug. „Am dorit să vedem dacă forma exactă a acestor plăci joacă rolul principal”, a explicat profesorul Nigel Hooper, coordonatorul grupului de cercetători.
În cadrul studiului, biologii au plasat în eprubete plăci amiloide, împreună cu celule nervoase (de origine atât animală, cât și umană).
„Când am adăugat moleculele extrase din vin și din ceai verde, plăcile n-au mai provocat moartea celulelor”, a afirmat Hooper. „Ele s-au deformat și, astfel, n-au mai putut să se lipească de prionii aflați la suprafața neuronilor”.
Următoarea etapă a cercetării va consta în înțelegerea modului în care interacționează plăcile amiloide cu prionii și în ce fel devine această legătură dăunătoare pentru celulele cerebrale, a mai adăugat el.