• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinul și ceaiul verde ne apără de Alzheimer

Feb 16, 2013 costachel Mozaic, Nutritie 0


Ceai verde și vin Alzheimer

Un studiu publicat recent în The Journal of Biological Chemistry arată că atât vinul, cât și ceaiul verde, au în componență compuși care nu permit plăcilor amiloide să distrugă celulele nervoase din creier, anunță Le Figaro.

Aceste două alimente conțin fiecare un polifenol, resveratrol și EGCC (Epigallocatechin gallate), substanțe cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și pentru efectul lor benefic în maladii precum cancerul, diabetul și obezitatea. Deja în SUA se fac teste cu comprimate conținând doze concentrate de resveratrol, pentru a studia efectele asupra pacienților care suferă de forme ușoare și moderate de demență.

Căile metabolice prin care acești compuși acționează rămân însă, în continuare, învăluite în mister. O încercare de explicare a lor a fost făcută de biologii de la Universitatea din Leeds, prin intermediul studiului ale cărui rezultate au fost publicate săptămâna aceasta de The Journal of Biological Chemistry.

Maladia Alzheimer poate fi explicată prin apariția plăcilor amiloide (o agregare de peptide beta-amiloide și proteine tau) în creier. Aceste formațiuni se lipesc pe neuroni și îi distrug. „Am dorit să vedem dacă forma exactă a acestor plăci joacă rolul principal”, a explicat profesorul Nigel Hooper, coordonatorul grupului de cercetători.

În cadrul studiului, biologii au plasat în eprubete plăci amiloide, împreună cu celule nervoase (de origine atât animală, cât și umană).

„Când am adăugat moleculele extrase din vin și din ceai verde, plăcile n-au mai provocat moartea celulelor”, a afirmat Hooper. „Ele s-au deformat și, astfel, n-au mai putut să se lipească de prionii aflați la suprafața neuronilor”.

Următoarea etapă a cercetării va consta în înțelegerea modului în care interacționează plăcile amiloide cu prionii și în ce fel devine această legătură dăunătoare pentru celulele cerebrale, a mai adăugat el.

Foto: wineanorak.com

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

CiocolataNe poate apăra ciocolata de un accident vascular cerebral? CafeaCafeaua vă poate apăra ficatul de ravagiile alcoolului Top 50 branduri romanestiTop 50 branduri românești: produsele alimentare în creștere, berea și vinul în scădere Vinul și comunicarea prin gust

  • ceai, sanatate, studiu, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved