• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vintest 2014. Cronică de Salon

Oct 30, 2014 costachel Eveniment, Mozaic 0


Vintest 2014

Cum a fost Vintest 2014? A fost ca o minune în oglindă, s-a consumat la fel de rapid ca o vâlvâtaie. Vineri a fost ziua de început, sâmbătă a crescut numărul de vizitatori, iar duminică a început, deja, o ninsoare care făcea lucrurile mai spectaculoase. Într-un week-end s-a făcut lumea, nu-i așa? Un sfârșit de săptămână miraculos, care a comprimat timpul. Aproape nu îți vine să crezi câte s-au putut întâmpla doar de vineri la prânz până duminică la ceasurile patru ale după amiezii. Vintest a fost ca și o partitură, interpretată fulgerător, cu virtuozitate.

Iubesc-vinul-romanesc

Campania Iubesc Vinul Românesc

Născută dintr-un slogan de mare noblețe, Campania are în centrul lucrurilor vinul. Și nu oricare vin, ci chiar Vinul Românesc. Un vin care e o bogăție precum petrolul. Alte țări, poate, precum Polonia, ar jindui să aibă zăcăminte aurifere de vin. Și nu au. Iar noi avem incomensurabile rezerve de vin și de struguri. Într-o bună zi, petrolul românesc se va termina. Asta în cel mult patruzeci sau cincizeci de ani. Și gazele se vor termina în o sută, două sau trei sute de ani. Da, dar atunci, vinul românesc va fi tot acolo, va învinge petrolul și gazele, peste timp. Pădurile vor fi tot acolo, ca și plantațiile de viță de vie. Via românească va surclasa, în timp, bogățiile de azi. Aur nu va mai fi de multă vreme. Vin, însă, da. Pentru că vinul este etern, ca și via.

Juan J. Mendiola Huayamares

Când un maestru se află cu noi/printre noi/împreună cu noi

Prezența unui maestro în ale degustării: Juan J. Mendiola Huayamares (foto sus, dreapta), degustător internațional, președinte al Cofradia Nacional de Catadores de Pisco de Peru. O personalitate serioasă, sobră, pe care producătorii români s-au cam bătut să îl cunoască, să îi afle părerile. Vizita lui a fost, incontestabil, un eveniment.

4

Confruntări de opinii pertinente

Producătorii s-au putut întreține – și și-au putut confrunta părerile cu acel consultant din salon care era „capul” degustătorilor peruani. A fost o degustare de Fetească Neagră, la care excelența sa și-a făcut cunoscute opiniile. Au fost multiple lansări la fiecare stand (aproape) și el le-a onorat, pe fiecare, cu prezența. Nu este chiar puțin lucru să ai un expert în preajmă.

Mihail Galatanu

Aici totul nu este decât lux, calm și voluptate

Simex este producătorul care a făcut ca aceste lansări de carte ale târgului să se consume pe canapeaua confortului și luxului în/de spirit. Pe canapeaua psihanalitică. Aici a luat loc Marian Constantinescu, atunci când și-a prezentat cartea. În fond, până la urmă, ce ai spune: un simplu producător de mobile: Simex. Să fie numai atât?

6

O înălțare până la cerul conceptelor

Prezența literaturii, precum și a literaturii de specialitate, a înălțat fenomenul. I-a conferit o aură de spiritualitate specială, l-a vertebrat, l-a făcut să fie o manifestare cerebrală/apolinică și nu dor una dionisiacă, adică (simplă) numai bucurie a simțurilor.

Pentru că etajul cerebral este, întotdeauna, cel ce înalță lucrurile și osebește, în final, o întâmplare spirituală înaltă de una care rămâne doar la cheremul burților pline. Au fost de față, la lansări, scriitori, oenologi, poeți, critici, degustători, somelieri. Și tocmai această varietate de oameni/și specialiști face condimentul întâmplărilor.

Crama 1777

La crama 1777 de la Valea Călugărească

Crama 1777 de la Valea Călugărească a reușit să întredeschidă doar o firidă în ceea ce înseamnă turismul oenologic, turismul culinar, turismul de plăcere (adevărată) și sănătate.

Deoarece turismul complex, enologic, culinar, de recreere, în mijlocul naturii este chiar generația următoare la ceea ce clădim noi acum.

Iar crama 1777 are, în plus, aerul unui muzeu de arheologie și istorie despre ceea ce înseamnă Prahova Veche – și miturile ei, așa că un colț etnografic a căzut cum nu se poate mai bine sub oblăduirea unui salon de vinuri precum este Vintest.

Mihail Gălățanu
Fotografii de Constantin Duma

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinvest 2014 Lucia PirvuVineri se deschide Salonul Vintest 2014 VINTEST-2014Vintest 2014 se va desfășura între 24 și 26 octombrie, la Sala Palatului VINTEST-2014Programul Salonului Național de Vinuri al României, Vintest 2014 Vintest 2013Vintest – programul celei de-a III-a ediții

  • Mihail Galatanu, vin, Vintest, Vinvest

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved