• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinete umplute

Jul 23, 2011 costachel Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete cu legume, Rețete tradiționale românești 3


Vinete umplute

După cum prea bine știți, iubiți amatori de vinete umplute, românului îi place să burdușească legumele cu carne tocată. Desigur, ardeii sunt predominanți în zona asta (sunt și cel mai ușor de umplut, firește), dar nici roșiile ori dovleceii, nici chiar guliile sau cartofii nu scapă, din când în când, de o atentă scobire și mai apoi îndesare cu carne tocată (călită sau nu). Dintre toate, însă, dacă mă întrebați pe mine, vinetele merită o atenție aparte, pentru că da, sunt destul de complicat și migălos de golit, dar rezultatul final merită oricâte eforturi. Și o ultimă precizare: pentru această excelentă preparație, vinetele trebuie să fie destul de scurte, cât mai groase și, pe cât posibil, egale.

Pentru a duce această grozavă rețetă la bun sfârșit, pe masa din bucătărie trebuie să aveți pregătite

6 vinete,
600 g carne,
2-3 cepe,
2 linguri de orez (facultativ),
2 ouă,
500 g roșii,
mărar,
pătrunjel,
100 g unt,
sare,
piper.

Mai întâi vinetele: tăiați codița, scoateți miezul cu multă grijă (să vă rămână niște pereți de cam 1 cm), sărați interiorul și puneți vinetele cu gura în jos într-o strecurătoare (sau le puteți opări scurt în apă sărată, clocotită și lăsa la scurs după aceea).

Tăiați carnea cuburi și înăbușiți-o 10-15 minute în 50 g unt, împreună cu ceapa, curățată și tocată. Lăsați-o să se răcorească, dați totul prin mașina de tocat, adăugați ouăle, orezul (e bine să nu lipsească dacă ați avut la îndemână o carne mai grasă), verdeața tocată, sare și piper. Amestecați bine compoziția, umpleți vinetele și căpăciți-le cu roșii.

Puneți vinetele într-o cratiță și adăugați restul de roșii (eventual trecute prin separator), untul rămas, 1 cană de apă, sare, piper, dați un clocot pe aragaz și băgați apoi vasul, acoperit, în cuptorul încins, unde trebuie să stea cam 1 oră, la foc mijlociu (dar depinde și de felul cărnii, și de dimensiunea vinetelor). Spre sfârșit, dați jos capacul, să se rumenească puțin deasupra.

Serviți aceste vinete umplute fierbinți, stropite cu smântână rece, iar în pahare zic eu că un Pinot Noir s-ar potrivi cel mai bine. Evident, sec.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Melitzanes papoutsakia, sau vinete umplute grecești Musaca de vineteMusaca de vinete Vinete umplute de Alain DucasseVinete umplute de Alain Ducasse Vinete pentru iarnă, împănate, umplute și murate

  • carne, cuptor, tocatura, umplut, vinete

3 thoughts on “Vinete umplute”

  1. aphextwinz 24/07/2011 at 11:30

    Guliile umplute imi plac in mod special, numai ca nu cred ca se mai fac gulii in tara asta, asa de scumpe sunt.

    Nu zic nu vinetelor. La turci am mancat niste vinete umplute cu linte absolut senzationale, ei cam pe la toate crasmele (nu vorbesc musai de restaurante cu staif ci localuri populare) au macar o reteta de vinete umplute.

    Incercati odata macar, cand e mai racorica, asa de cuptor, vinetele lor umplute carora le spun “karniyarik”. Am si eu reteta (nu pun link ca nu e frumos) dar e usor de gasit pe net.

    Fabuloasa si aceea.

    Sanatate (imi ploua in stomac, tre’ sa caut Pinot sa umplu golul)

    Reply ↓
  2. Alina 06/08/2012 at 20:08

    Daca ne spuneti si secretul scobirii vinetelor fara sa le rupem….ramanem profund indatorati:)

    Reply ↓
    1. costachel Post author07/08/2012 at 08:20

      Linguriță cu coadă lungă, eventual un cuțit cu lamă lungă și subțire și, mai ales, multă răbdare, alte secrete chiar n-aș ști să spun 🙂 A, am văzut că unii folosesc scule de-alea speciale de scos biluțe din pepeni. Nu știu, n-am încercat, nu mă pronunț 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved