Ce, aveați cumva senzația că s-au terminat rețetele de vinete pentru iarnă pe care ni le-a trimis domnul Marian Rădulescu? Iaca nu, așa că urmează mai la vale încă trei variante, două în bulion și una în ulei, dar cu vinete mov!
Vinete în bulion I
Se aleg vinete tinere, bine coapte, și se curăță, câte 1 cm, alternativ câte o fâșie de coaja. Se taie în lung pe jumătate, apoi fiecare bucata în trei părți egale. Se așează într-un castron și se presară cu putina sare grunjoasă, se acoperă și se lasă la scurs asa peste doua ore. După aceea se storc foarte bine și se opăresc 5 minute într-un vas cu apa clocotită și sărată.
Se pun vinetele în borcane de 800 ml, peste ele se toarnă bulion de roșii fierbinte. Se leagă borcanele cu celofan dublu (sau se căpăcesc) și se fierb pe baie de aburi 60 de minute. Se pun la răcit sub pătură.
Vinete în bulion II
Patru-cinci vinete se taie felii groase de-un deget, se presară cu sare și se pun între 2 funduri de lemn, o oră, să-și lase zeama amară. Se usucă pe o cârpă curată sau hârtie de bucătărie și se prăjesc în untdelemn încins pe ambele părți.
Se toacă un kil de roșii, un ardei, ceapă, se rade un morcov pe răzătoarea mare și se pun toate cu 1 ceașcă de apă la fiert.
Doi-trei căței de usturoi se taie felii subțiri, se așeaza vinetele în borcan, presărându-se cu felii de usturoi și fire de țelină. Cand roșiile și celelalte legume au fiert și s-au făcut pastă, cam 1 litru se strecoară, se mai da încă o dată în clocot, apoi se toarnă peste vinete.
Se pune și uleiul rămas de la prăjitul vinetelor, se leagă bine borcanele și se pun învelite în cârpe, la fiert 1 oră, într-o cratiță mare, cu apă numai până la gât.
Se răcesc sub pătură, apoi se pun în cămară la rece
Vinete în ulei
Presupun că pentru conserva asta puteți folosi orice fel de vinete, eu am încercat-o cu niște vinete rotunde, de culoare mov, care au miezul mult mai deschis la culoare, aproape alb când sunt coapte și sunt ceva mai dulci decât cele pe care le găsim de obicei.
Am spălat vinetele și le-am pus la copt pe o tablă (spre disperarea soției), pe aragaz. Le-am copt, le-am curățat cât erau fierbinți, ca să nu se închidă la culoare. Le-am pus la scurs pe plan înclinat într-o tavă de cuptor, pentru vreo două-trei ore. Apoi le-am sărat un pic și le-am așezat în borcane în așa fel încât să rămână un spațiu liber de unul-două degete.
Am umplut borcanele cu ulei și le-am închis ermetic cu capace, apoi le-am fiert circa 30 minute la baie de abur. La fel ca după orice sterilizare, se țin sub pătură până se răcesc.
Chiar m-a făcut curios domnul Rădulescu, așa că am să mă apuc să studiez și eu vinetele astea mov (pe cele lunguiețe, chinezești, le-am folosit deja, pe astea încă nu). Deocamdată le-am pus în poza de mai sus, ca să nu uit de ele!
6 thoughts on “Vinete pentru iarnă, în bulion și în ulei”
cofi
Hop si io cu critica zilei! or fi bune vinetele 1, dar eu daca ma stresez as trece la reteta 3 direct! Numai ca n-o fac ca le pun coapte in congelator!
Cred ca voi incerca un borcan cu reteta de 2 de test.
Hop si io cu critica zilei! or fi bune vinetele 1, dar eu daca ma stresez as trece la reteta 3 direct! Numai ca n-o fac ca le pun coapte in congelator!
Cred ca voi incerca un borcan cu reteta de 2 de test.
Tot doiul m-a atras și pe mine mai tare. Dar și testarea vinetelor mov și rotunde (nu neapărat pentru iarnă) 🙂
N-am vazut, mama lor, se ascund de mine!!!:) as pune numai de ce haioase sunt!!
Sunt de import de aia nu le vezi (inca). La noi nu se cultiva pe scara larga.
Cum eu trec prin piata macar o data pe saptamana, era imposibil sa nu le vad, daca erau!sunt de prin Asia daca nu ma-nsel
Din ce-am mai căutat și eu, au și italienii o varietate de vinete de-astea, Rosa Bianca se cheamă…