• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinete pentru iarnă, în bulion și în ulei

Oct 05, 2011 costachel Conserve și murături, Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post 6


Ce, aveați cumva senzația că s-au terminat rețetele de vinete pentru iarnă pe care ni le-a trimis domnul Marian Rădulescu? Iaca nu, așa că urmează mai la vale încă trei variante, două în bulion și una în ulei, dar cu vinete mov!

Vinete în bulion I

Se aleg vinete tinere, bine coapte, și se curăță, câte 1 cm, alternativ câte o fâșie de coaja. Se taie în lung pe jumătate, apoi fiecare bucata în trei părți egale. Se așează într-un castron și se presară cu putina sare grunjoasă, se acoperă și se lasă la scurs asa peste doua ore. După aceea se storc foarte bine și se opăresc 5 minute într-un vas cu apa clocotită și sărată.

Se pun vinetele în borcane de 800 ml, peste ele se toarnă bulion de roșii fierbinte. Se leagă borcanele cu celofan dublu (sau se căpăcesc) și se fierb pe baie de aburi 60 de minute. Se pun la răcit sub pătură.

Vinete în bulion II

Patru-cinci vinete se taie felii groase de-un deget, se presară cu sare și se pun între 2 funduri de lemn, o oră, să-și lase zeama amară. Se usucă pe o cârpă curată sau hârtie de bucătărie și se prăjesc în untdelemn încins pe ambele părți.

Se toacă un kil de roșii, un ardei, ceapă, se rade un morcov pe răzătoarea mare și se pun toate cu 1 ceașcă de apă la fiert.

Doi-trei căței de usturoi se taie felii subțiri, se așeaza vinetele în borcan, presărându-se cu felii de usturoi și fire de țelină. Cand roșiile și celelalte legume au fiert și s-au făcut pastă, cam 1 litru se strecoară, se mai da încă o dată în clocot, apoi se toarnă peste vinete.

Se pune și uleiul rămas de la prăjitul vinetelor, se leagă bine borcanele și se pun învelite în cârpe, la fiert 1 oră, într-o cratiță mare, cu apă numai până la gât.

Se răcesc sub pătură, apoi se pun în cămară la rece

Vinete în ulei

Presupun că pentru conserva asta puteți folosi orice fel de vinete, eu am încercat-o cu niște vinete rotunde, de culoare mov, care au miezul mult mai deschis la culoare, aproape alb când sunt coapte și sunt ceva mai dulci decât cele pe care le găsim de obicei.

Am spălat vinetele și le-am pus la copt pe o tablă (spre disperarea soției), pe aragaz. Le-am copt, le-am curățat cât erau fierbinți, ca să nu se închidă la culoare. Le-am pus la scurs pe plan înclinat într-o tavă de cuptor, pentru vreo două-trei ore. Apoi le-am sărat un pic și le-am așezat în borcane în așa fel încât să rămână un spațiu liber de unul-două degete.

Am umplut borcanele cu ulei și le-am închis ermetic cu capace, apoi le-am fiert circa 30 minute la baie de abur. La fel ca după orice sterilizare, se țin sub pătură până se răcesc.

Chiar m-a făcut curios domnul Rădulescu, așa că am să mă apuc să studiez și eu vinetele astea mov (pe cele lunguiețe, chinezești, le-am folosit deja, pe astea încă nu). Deocamdată le-am pus în poza de mai sus, ca să nu uit de ele!

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinete pentru iarnă, împănate, umplute și murate 3 variațiuni pe tema salată de vinete pentru iarnă Vinete marinate, pentru iarnă Vinete coapte la borcan

  • conserve, Marian Radulescu, suc de rosii, ulei, vinete

6 thoughts on “Vinete pentru iarnă, în bulion și în ulei”

  1. cofi 05/10/2011 at 17:28

    Hop si io cu critica zilei! or fi bune vinetele 1, dar eu daca ma stresez as trece la reteta 3 direct! Numai ca n-o fac ca le pun coapte in congelator!

    Cred ca voi incerca un borcan cu reteta de 2 de test.

    Reply ↓
  2. costachel Post author05/10/2011 at 17:32

    Tot doiul m-a atras și pe mine mai tare. Dar și testarea vinetelor mov și rotunde (nu neapărat pentru iarnă) 🙂

    Reply ↓
  3. cofi 05/10/2011 at 18:53

    N-am vazut, mama lor, se ascund de mine!!!:) as pune numai de ce haioase sunt!!

    Reply ↓
  4. aphextwinz 05/10/2011 at 19:55

    Sunt de import de aia nu le vezi (inca). La noi nu se cultiva pe scara larga.

    Reply ↓
  5. cofi 06/10/2011 at 01:11

    Cum eu trec prin piata macar o data pe saptamana, era imposibil sa nu le vad, daca erau!sunt de prin Asia daca nu ma-nsel

    Reply ↓
  6. costachel Post author06/10/2011 at 08:16

    Din ce-am mai căutat și eu, au și italienii o varietate de vinete de-astea, Rosa Bianca se cheamă…

    Reply ↓

Leave a Reply to cofi Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved