Oct 04, 2011 costachel Conserve și murături, Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de murături în saramură, Rețete de post 15
Încă un set de rețete de vinete pentru iarnă, și tot de la domnul Marian Rădulescu ne vine el. Și dacă despre vinetele marinate am vorbit deja, astăzi ne ocupăm de cele garnisite în diverse feluri, plus un bonus de vinete murate. Poftiți de alegeți ce vă place mai mult!
Se spală vinetele și crestează cu cuțitul în două locuri pe lung, fără a atinge mijlocul. Se pun într-un vas cu apă care clocotește și după 2-3 minute se scot și se pun la presat sub un teasc. Între timp, se curăță morcov și țelină. Se dau prin răzătoare. După aceea, se călesc în ulei împreună cu puțină ceapă, la foc mic, se adaugă pătrunjel, frunze de țelină, sare și piper. Cu aceasta compoziție de legume se umplu vinetele, se leagă cu ață de bumbac și se așează într-un borcan. Peste ele se toarnă o saramură, fiartă și răcită, făcută din o parte oțet, trei părți apă, o lingură de zahăr, un pahar de ulei, doua linguri de sare la un litru și jumătate de saramură, plus boabe de piper și ienibahar după gust. Se presează vinetele cu doua-trei bețișoare, după care se căpăcesc borcanele. Se pun în cămară, la răcoare.
Se aleg vinete tinere și nu prea mari. Se taie codița și se despică lateral în lung pe ambele părți, până la miez. Se pun în apă fierbinte și se lasă să clocotească până încep să se înmoaie.
Se scot și se așază pe plan înclinat, în tava emailată, unele lângă altele, iar peste ele se pune un fund cu greutăți deasupra.
Se estimează ce cantitate de umplutura ne trebuie și se pregătește separat. Avem nevoie pentru ea de morcovi, pătrunjel, țelină, varză albă și roșie, ardei gras verde și roșu, totul tăiat fideluță, în proporții după gustul fiecăruia. Se freacă toate zarzavaturile ușor cu puțină sare, adăugându-se, după gust, și câțiva căței de usturoi și boabe de piper.
Umplutura aceasta se introduce în despicături, apoi se leagă vinetele cu cozi de țelină opărite și se așează rânduri în borcan.
Deasupra se toarnă oțet fiert cu sare (în proporție de 50 g la 1 l de oțet) și răcorit.
Se căpăcesc borcanele și se pun la loc răcoros, în beci, dacă-i posibil.
Se spala bine, apoi se taie vinetele în rondele groase de 2 cm și se prăjesc în ulei pe ambele fețe. Se împănează cu usturoi și se așează un rând de vinete, unul de măsline tăiate, câteva frunze de țelină și se repeta pana se umple borcanul.
Se presează foarte bine, se toarnă suc de roșii sau oțet diluat în proporție de 1 la 2, fiert cu mirodenii și răcit, se leagă cu celofan sau se căpăcește.
A doua zi se fierb borcanele pe baie de aburi 15 – 20 minute. Se răcesc sub pătură.
La circa 5-6 vinete se iau câte 6-8 ardei gras, gogoșari și capia. Vinetele tăiate în rondele se pun la înăbușit în puțin ulei. Între timp se coc ardeii, se curăță și se taie fâșii cât mai subțiri. Se așează în borcane un rând de vinete, deasupra un rând de capia, apoi un rând de ardei verzi, un rând de gogoșari, verdeață tocată și se presară deasupra usturoi tocat foarte subțire, după gustul fiecăruia. Se umple borcanul cu aceste straturi, după care se toarnă suc de roșii condimentat cu foaie de dafin și boabe de piper. Se sigilează borcanele, și se pun la fiert în bain-marie, 30 de minute. Se lasă la răcit în vasul în care au fiert, acoperite cu o pânză. A doua zi, se completează, dacă e nevoie, apa din vas și se mai fierbe aproximativ 20 de minute. Se lasă la răcit sub pătură până a doua zi și se pun în loc răcoros. În beci, cine are…
Se curata vinetele de coajă și se taie în fâșii subțiri, în lung. Într-un castron mare se pune un strat de vinete, se presară cu un pic de sare, apoi un alt strat de vinete (fâșii) și tot așa până se așează toate vinetele. Deasupra castronului se pune un fund, iar peste el ceva greu, care să scoată apa și amăreala din ele.
Se lasă o zi la macerat (nu mai puțin de 12 ore), iar apoi se scot și se se storc bine vinetele, pentru a scoate apa din ele (se storc cât se poate de bine).
Se taie usturoi felii, se toacă ardei iute după preferință și se amestecă cu oregano. Se așează în borcan un strat de vinete apăsate ușor (nu mult, ca să poată pătrunde ulei printre ele), un strat de arome (ardei, usturoi, oregano), 1-2 linguri de oțet și ulei cât să le acopere puțin. Se continuă tot așa până se umple borcanul. Deasupra se acoperă cu ulei, având grija să coboare până jos și să nu rămână bule de aer intre vinete și ulei.
Nu umpleți borcanul pana sus, ci se lasă de 2 degete liber la gură. Închideți-l cu un capac și puneți-l la rece în cămară. Se pot consuma după ce s-au macerat circa 25-30 de zile.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Toate bune si frumoase , dar eu nu sunt inginer deci cum :
Se spală vinetele și crestează cu cuțitul în două locuri pe lung, fără a atinge mijlocul….
Cu aceasta compoziție de legume se umplu vinetele, se leagă cu ață de bumbac
Deci ii fac doua crestaturi laterale in lung? pe aceeasi fata?? opozabile?? deci nu-mi explic exact procesul.
hmm, am nevoie de o schema! help cineva??
Cei mai buni bucatari sunt niste tipi plin de imaginatie, lipsiti de inhibitii, si inventivi… Luati exemplul tanarului Jamie Oliver. Nu-i un tip prea scolit dar e carismatic, inventiv, lipsit de inhibitii si are o imaginatie debordanta. De aceea a reusit…
Draga Cofii, incearca reteta si vei intelege de ce se cresteaza… sa se elimine amareala… restul este sa respecti reteta si dupa ce le vei presa ai sa constati ca exista destul loc unde sa vari umplutura… OK?
Din ce pricep eu, două crestături pe lung, fără să despici vânăta de tot (și n-aș ține cuțitul perpendicular, ci ușor în unghi, tocmai ca să nu se întâlnească cele două crestături la mijloc).
Nici eu nu am priceput cum se cresteaza, ca la imam bayildi? Am mancat prin Grecia vinete impanate, umplute si murate si erau crestate la jumatate, dar fara sa le despice total, numai cu o taietura. Cred ca am pus si poze la momentul respectiv.
Dar asta in doua locuri pe lung fara a atinge mijlocul nu reusesc sa mi-o imaginez.
Votez în continuare pentru ținerea cuțitului la (aproximativ) 45º și crestare pe lung, de sus până jos, până la (aproximativ) jumătate din grosime. N-au cum să se întâlnească numitele crestături 🙂 Da, cam ca la Imam baildi.
Eu o sa incerc numai daca gasesc vinete din alea ca in poza, lungi si subtiri!
Cum eu sunt plina de imaginatie si inventivitate pun pariu ca se intalnesc taieturile mele!imi place sa ma joc cu cutitele de aia sunt mereu taiata pe vreun deget!
Si nu poate face cineva, màcar o pozà, sà ne)mpace pe toti ?
Cà IAR trebuie sà “càpàcim”, Nene Costàkele. Si ce sà facem ? Càpàcim în continuare. Sunt curios, CINE ne va scoate din “ceatzà” ? O fatà x un bàiat destept, sigur. Cu respect
Draga Cofi. Sunt sigur ca inventivitatea ta iti va spune ca la vinetele subtiri faci doar o crestatura… Eu am luat de pe piata buzoiana niste vinete mai groase din soiul P-buzoian care aau cal 6-8 cm grosime… de aceia am zis de doua crestaturi…
Ma bucur ca v-am dat subiect de discutie…
Mai nou in graiul dulce al buzoienilor,folosirea oricarui capac cu filet, inseamna capacire… A pune capac prin presare se spune capsare, si a pune celofan,.. zau ca nu stiu cum se spune…
Indiferent de expresie borcanele trebuiesc sigilate…
Pai din toate alea am murat, pana si struguri si prune, deci nu ma dau indarat de la experimentat! Nu suport prajiturile, dar la muraturi sunt pe faza, ca-mi plac rau si ca fac…sa nu spuneti, dar de vreo 25 de ani particip la fabricarea lor.
vinete n-am murat si sunt curioasa, ca o pisica, ar zice connaisseur-i
buna ziua!
de unde pot cumpara semintele de vinete?
va multumesc!
La modul simplu, sunt destule variante pe la supermarketuri și chiar prin unele florării. Ceva mai profesional, de la centrele specializate (sunt plasate, de obicei, pe la marginea orașelor). Iar pentru soiuri mai deosebite, probabil cea mai bună soluție ar reprezenta-o stațiunile de cercetări (câte or mai fi rămas) și facultățile de horticultură.
buna ziua!
ma intereseaza vinetele fengyung sau fenyung ,cele mov si foarte subtiri.
va multumesc!
AM PUS LA BORCAN ACUM MAI BINE DE 2 SAPTAMANI VINETE.EU MANANC DE MULTI ANI ASA CEVA.DOAR CA IN ULTIMI 5 ANI DE CAND NU MAI ESTE PRINTRE NOI BUNICA MEA LE-AM DUS DORUL. SA VA SPUN RETETA ASA CUM AM PUSEU VINETELE! SE CUMPARA VINETE MICI SI SUBTIRI!SAU SE CULEG DIN GRADINA. NU CONTEAZA DE UNDE LE AI! OBLIGATORIU ESTE CA VANATA SA FIE MICUTA SI SUBTIRE. SE SPALA VANATA,SE TAIE TOATA CODITA,SE OPARESTE,SE LASA LA SCURS. DUPA O ORA SE IA FIECARE BUCATA DE VANATA SE CRESTEAZA CU CUTITUL IN 3 SAU 4 LOCURI ,CATE DORITI,UNDE SE ADAUGA CATE UN CAREL DE USTUROI. SE ASEAZA FIECARE VANATA IN BORCAN. SE ASEAZA IN BORCAN CE DORESTI FRUNZE DE TELINA,CATEI DE USTUROI,BUCATELE DE MORCOVI,CEPE MICI,BOABE DE PIPER,BOABE DE USTUROI. SE PUNE LA FIERT APA CU SARE. LA 1 KG APA O LINGURA DE SARE CU VARF. SARAMURA FIERBINTE SE TOARNA IN BORCAN PESTE VINETELE INGHESUITE.AVETI GRIJA SA NU SE SPARGA
BORCANUL.LA UN BORCAN LA 5 KG DE SARAMURA EU AM TURNAT O JUMATATE DE KG DE OTET.SI AM PUS SI ARDEI IUTI DAR ASTEA SUNT GUSTURILE MELE. SUNT MINUNATE ASA.COAJA NICI NU SE SIMTE.ESTE BUNA.O SA MAI CUMPAR SI MAI PUN SI FARA COAJA SI FARA OTET SI ARDEI IUTI.NU VA SPUN CE PERFECT GUST AU ARDEI IUTI.SE INCHIDE BORCANUL LA GURA CU CAPAC.SI SE ASTEAPTA SA SE PATRUNDA VINETELE.POFTA MARE!
Mulțumesc frumos 🙂