• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinete coapte la borcan

Oct 10, 2011 costachel Conserve și murături, Rețete, Rețete tradiționale românești 6


Știu, în ultimii ani vinetele coapte congelate le-au depășit copios cantitativ pe cele puse la borcan. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să le uităm pe acestea din urmă, mai ales că, în cele ce urmează, domnul Marian Rădulescu ne încredințează, pe lângă două variante a acestei tradiționale conserve, și un mic secret referitor la alegerea vinetelor. Drept pentru care îi dau cuvântul.

 Vinete coapte la borcan I

Multi m-au întrebat cum se aleg vinetele. Am cunoscut la Stațiunea Legumicolă un inginer pasionat de vinete… ba chiar a creat un soi, „vinetele Poterașu”, erau în vogă prin anii ’80-’90. De la el știu că „vinetele tari au semințe mari, iar cele verzui sunt amare”. Și acum este valabil sfatul lui.

Se aleg vinete coapte, de mărime mijlocie, de culoare aproape neagră, lucioase și pufoase. Se coc pe jar sau pe plita bine încinsă și, pe măsură ce se coc, se așează la rand pe un fund de lemn pe plan înclinat.

Se curăță încă fierbinți, să rămână miezul cât mai alb, având grijă ca, în timpul îndepărtării cojii, să se clătească degetele în apă rece, însă imediat să se șteargă mâna cu prosopul, ca apa să nu vină în contact cu miezul vinetei, altfel se înnegresc.

Vinetele curățate se pun la rand pe un alt fund de lemn așezat puțin înclinat, lăsându-se astfel 2—3 ore, ca să se scurgă zeama amară. După ce vinetele s-au scurs, se toacă, cu un tocător de lemn, adăugând la sfârșit sare, după gust.

Vinetele tocate se așează în borcane cu gura mică sau în sticle de 1/2 l, cum erau cele de lapte de pe vremuri, care se umplu puțin câte puțin, bătându-le ușor de masă ca să nu rămână înăuntru goluri de aer. Deasupra vinetelor se pune un strat de ulei. Se lasă un spațiu liber, până la buza borcanului sau a sticlei, de 2-3 cm și, după ce se leagă cu celofan, se fierb în bain-marie, timp de 1 oră, apoi se răcesc sub pătură.

Vinete coapte la borcan II

Se aleg vinete coapte, sănătoase. Se coc, apoi se lasă să se scurgă. După ce s-au scurs, se pun în borcane sterilizate în prealabil.

Se lasă distanță cam de 1 cm până la buza borcanului. Punem deasupra o aspirină și se completează cu un pic de ulei.

Se pun borcanele la sterilizat circa 40-45 de minute, din momentul în care începe apa să fiarbă. Se lasă să se răcească sub pătură, apoi se depozitează în cămară.

Se pot pregăti cum dorește fiecare.

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinete pentru iarnă, în bulion și în ulei 3 variațiuni pe tema salată de vinete pentru iarnă Vinete pentru iarnă, împănate, umplute și murate Vinete marinate, pentru iarnă

  • conserve, Marian Radulescu, vinete

6 thoughts on “Vinete coapte la borcan”

  1. dragos 10/10/2011 at 15:52

    Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!

    Reply ↓
  2. vio 13/09/2015 at 20:18

    Multumim de sfaturi.

    Reply ↓
    1. costachel Post author21/09/2015 at 15:18

      Cu plăcere 🙂

      Reply ↓
  3. emil 22/09/2015 at 16:50

    da bravvo

    Reply ↓
  4. Onofrei Ana 07/08/2016 at 23:04

    Stimate domn, cind vorbim de sterilizat, vorbim de faptul ca borcanele in care punem compozitia trebuie sa fie fie in preajma unei sobe ca ele sa fie incinse si sa iasa microorganismele din borcan, fie bagate in cuptor si indiferent din cele doua optiuni punem tot fierb inte compozitia, asta inseamna sterilizatul borcanelor i, iar cind punem la fiert in vase indiferent mai mari sau mai mici cu capac asta inseamna ca le fierbem la ben-mari, dam oala dde pe foc sau stingem focul lasind-o asa pina adoua zi apoi verificam daca s-au prins capacele , cind suna a plin s-au prins, cind suna a gol si capacele sind bombastice inseamna ca , capacele nu s0au prins si trebuie sa le consumam sa nu se trice.pentru oarna le pastram pe cele cu capace prinse bine si tin 3 ani de zile ter,emul de garantie. Onofrei Ana. Sanatate si spor la treaba.

    Reply ↓
    1. Vio 03/10/2020 at 12:57

      Intrebare …. de ce se inegresc vinetele in borcan ? In partea de sus a borcanului . Sunt facute exact ca in reteta de mai sus dar ma îngrijorează ca isi schimba culoarea putin , vreo 2 degete in partea de sus. Multumesc

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved