Recentele măsuri luate de guvernul de la Moscova pentru relicențierea fabricanților și distribuitorilor de băuturi s-au soldat cu o diminuare de 32% a numărului total de producători de alcool din Rusia, anunță agenția RIA Novosti.
În consecință, în 2011 producția de votcă a scăzut deja cu 9,5%, ajungând la 863 milioane de litri, iar cea de vin a înregistrat o scădere și mai mare, de 10,5%, (404 milioane litri). Numărul total al producătorilor a scăzut cu o treime, până la 341, iar totalul comercianților en-detail s-a redus cu o cincime, fiind acum în activitate doar 1.690 de firme.
„Mulți producători dubioși au fost forțați să iasă din afaceri”, a declarat Dmitri Dorbov, liderul Uniunii Ruse a Producătorilor de Alcool pentru RBC Daily. „Era absolut ciudat cum o distilerie care lucra, conform propriilor declarații, la 3% din capacitate, reușea să încheie anul pe profit. Este evident că producea pentru piața neagră”
Serviciul Federal pentru Reglementarea Pieței Alcoolului a început în 2011 o mare acțiune de relicențiere a tuturor firmelor care au legătură cu băuturile alcoolice. Anul trecut au fost acordate doar 2,264 de licențe (cu 34.1% mai puține decât în 2010). Cu toate acestea, se consideră că alcoolul produs ilegal a reprezentat 36,5% din piață în 2011.
Pe de altă parte, producătorii de alcool sunt îngrijorați de faptul că aceste măsuri sunt discriminatorii față de micii producători, care în mod firesc întâmpină dificultăți mult mai mari pentru îndeplinirea condițiilor necesare relicențierii. O problemă la care autoritățile nu sunt deloc sensibile, afirmând că tocmai acești producători sunt cei care asigură majoritatea producției de alcool ilegal.
Un răspuns care nu risipește în totalitate bănuiala că aceste noi reglementări sunt menite să favorizeze marii jucători de pe piață. Un calcul publicat pe russianvodka.com arată că, dacă se vor menține reglementările actuale, se va ajunge în situația ca, în 4-5 ani, un număr de maximum 10 companii să controleze întreaga piață rusească a votcii. O piață estimată la 13 miliarde de dolari pe an.