La ediția din acest an a Salonului Vinvest, tânărul somelier Marius Stoica s-a prezentat cu al său Vin de Sommelier (2013, sec), o interesantă premieră pentru lumea românească a vinului. Și, cum nu l-am gustat, am să-l las pe autor să-și prezinte opera, că așa-i bine și frumos.
Cupajarea vinurilor este un proces prin care diferite soiuri sunt amestecate în rețete unice, cu o măiestrie dusă la nivel de artă. Asemenea maestrului parfumier care combină miligrame din esențele dorite pentru a contura notele perfecte ale unui parfum sau, așa cum Master Blender-ul combină cu măiestrie tutunuri nobile pentru a obține blend-uri distincte și rafinate, sommelierul îmbină diferite soiuri și diferite stiluri de vinificație în căutarea vinului perfect.
Datorită experienței de somelier și studiilor în oenologie și vinificație, am descoperit nu doar ce tipuri de vin se completează cel mai bine, dar și modul în care notele de gust intră în armonie pentru a crea experiența perfectă a degustatului.
Vinul de bază este un Merlot vinificat în lipsa lemnului de Daniel Dorneanu (oenolog @ Domeniile Franco Romane), cu o structură subțire, dar bogat în taninuri. Vinul pe care l-am ales pentru completarea experienței gustative este un Cabernet Sauvignon vinificat de Stephen Donnelly (oenolog @ Crama Budureasca), maturat douăsprezece luni în butoaie mici de stejar, bogat în arome și alunecos pe palatin.
Această primă ediție, limitată la doar 600 de sticle, cuprinde vinuri provenite din cele mai bune zone, prelucrate cu grijă și mixate într-o rețetă unică sub sigla Vin de Sommelier, ce reprezintă simbolul aprecierii mele pentru aceasta cultură și pentru iubitorii de vin.
Invit iubitorii de vin să ne bucurăm împreună descoperind eleganța, complexitatea și armonia primului cupaj din România realizat de un somelier.
Marius Stoica
Mai fac doar o precizare: din câte știu, singura soluție pentru a vă putea bucura de acest vin este să luați legătura cu Marius. Link-ul spre pagina de facebook e aici, iar mail-ul aici.