Oct 24, 2011 costachel Rețete, Rețete cu pește, Rețete de la cititori 0
Nu, nu de peștele prăjit cu mujdei și mămăligă va fi vorba mai la vale, indiferent de ceea ce vedeți în fotografia de la deschidere (n-am avut altă poză generică pe tema asta, scuze!), ci de patru variante mai puțin obișnuite de prezentare împreună în farfurie a acestor ingrediente care se iubesc atât de mult. Și, ținând cont că ele provin din același generos grupaj de rețete pe bază de mălai și mămăligă pe care ni l-a trimis domnul Marian Rădulescu, mă opresc aici și mă grăbesc să-i dau cuvântul.
Se folosește o mămăligă caldă făcută cu 300 g făină de porumb. Se porționează fileul de somn și se pune într-un castron, se acoperă cu un pahar de lapte rece și se lasă la macerat câteva ore. Se taie și amestecă ceapa, morcovul, mărarul și pătrunjelul și se acoperă fileul de pește punându-se la macerat o oră. Se strivesc caperele în alt vas și se diluează cu un pahar de vin alb.
Într-o tigaie se pun la încălzit câteva linguri de ulei, se adaugă legumele și verdeața din marinată, amestecul de capere și vin, inflorescențe de broccoli sau conopidă și se lasă să se fiarbă cu o ceașcă de lapte de la macerare, până se înmoaie legumele și scad obținându-se un sos de consistența smântânii (sos ragu).
Se scot fileurile de somn de la marinat, se usucă, se dau prin făină și se prăjesc puțin în tigaie cu puțin unt la foc mic, potrivind din sare și piper după gust
Se unge cu untură o farfurie, se tapetează cu un strat nu prea gros de mămăligă, iar deasupra câte o bucată de file de somn, presărat cu cașcaval și ou bătut. Se pune vasul în cuptorul cald pentru 20-25 de minute. Se servește cald cu maioneză de usturoi subțiată cu sos ragu.
Se prepară un terci din 300 g de mălai, un litru jumate de apă și o lingură de unt sau margarină.
Spălați 1 kg file de pește. Tăiați o ceapă și prăjiți-o în 50-60 ml ulei, adăugați o rămurică de rozmarin tocată mărunt și după câteva minute adăugați peștele. Puneți sare, piper, 2 linguri de oțet, și după ce s-a prăjit un pic peștele, adăugați 400 pulpă g de roșie decojită, iar după 10 minute de fiert, cât să scadă sucul de roșii, se pune terciul, subțiat cu o ceașcă de lapte sau supă de legume și continuați să fierbeți la foc mic câteva clocote, în timp ce amestecați să se omogenizeze supa. Se pune în farfurie fierbinte, presărată cu pătrunjel verde tocat mărunt. Serviți cu crutoane.
Se face o mămăligă, se lasă să se răcească și se taie în rondele subțiri cu pahar cu gura nu mai largă de 3-4 cm.
Se ia un pește mare, somnul e cel mai indicat, se curăță de solzi și se eviscerează, se spală, se filează, se șterge cu prosop și se dă cu sare, piper după gust și se stropește cu zeama de la o lămâie. Se lasă la marinat câteva ore, apoi se înfige pe bețișoare o rondea de mămăligă, o foaie de ceapă, o felie de pește, o felie de roșie, o bucată de brânză, o felie de dovlecel sau vânătă, până se umple bețișorul și se frige pe grătar cu jar încins.
Același frigărui poți să le faci și la cuptor așezând frigăruile pe o tavă unsă cu unt sau ulei și stropite din când în când cu vin alb îndoit cu apă. Se servesc calde.
Prăjiți într-o tigaie cu ulei o ceapă tăiată în patru. Când este bine rumenită puneți-o pe o farfurie și amestecați uleiul în care ați prăjit ceapa 300 g ciuperci tăiate fin. Prăjiți câteva minute adăugând 150 g file de pește tăiat bucățele, o jumate de legătură de pătrunjel și o legătură de leuștean, sare și piper după gust, apoi luați tigaia de pe foc.
Pregătiți o mămăligă din 300 g mălai și apă și, înainte să fie gata, adăugați tocănița preparată anterior.
După ce este gata mămăliga, răsturnați-o pe o masa umezită cu apă caldă, întindeți-o precum o foaie de plăcintă până ajunge la o grosime de 4-5 mm. Lăsați-o să se răcească, tăiați mămăliga în felii pătrate cu latura de 3-4 cm. și dați fiecare pătrățică prin făină și prăjiți-le în uleiul încins.
Se prăjesc pe foc până când devine crocante și se servesc calde, fie cu lapte bătut sau iaurt, fie garnitură la fripturi.