Până să răspundem (sau nu) la întrebarea din titlu, cred că ar fi bine să începem cu, desigur, începutul. Adicătelea cu faptul că vineri s-a format în Iași un echipaj denumit ad-hocBlogtrip Icarist la Cotnari. Din care am avut onoarea să fiu invitat să fac parte (mulțumesc Andreea Marc, mulțumesc Florin Bărhălescu!). Și încă un lucru mai trebuie precizat din start: chiar dacă s-a efectuat și o vizită prin „combinat”, vinurile degustate au fost cele ale Casei de Vinuri Cotnari.
Pe care, recunosc, eram chiar dornic să le gust, din două motive. Pe de o parte, voiam să văd dacă (și cum) au evoluat de la ultima mea întâlnire cu ele, cât și, pe de altă parte, eram curios dacă „în program” va fi figura și „vedeta” recent încheiatului GoodWine, Busuioaca de Bohotin seacă din 2012, Colocviu la Paris.
După cum deja ați remarcat în poza de mai sus, da, a fost prezentă la întâlnire. Și, trebuie să recunosc, m-a cam cucerit. Nu, nu-s vreun nepot de-al lui Nostradamus ca să pot răspunde la întrebarea din titlu, dar deja Busuioaca asta se anunță ca o concurentă foarte puternică în competiția rozé-urilor autohtone. Are cam tot ce-i trebuie și, recunosc, pe mine m-a convins încă de la nota de busuioc proaspăt tocat cu care m-a întâmpinat la primul nas.
Pe scurt și despre câteva din celelalte vinuri (că despre unele am vorbit deja pe larg, despre altele poate vom avea timp altădată). Feteasca Albă seacă 2011 din gama Colocviu a evoluat frumos de la ultima noastră întâlnire și deja mă face nerăbdător să mă întâlnesc cu cea din 2012. Tot din aceeași gamă, ambele seci și din anul de recoltă 2011, Grasa și Tămâioasa mai au o particularitate comună: le face bine un pic de oxigenare în pahar, se rotunjesc și se împlinesc mai bine. Busuioaca demiseacă din gama Domenii, chiar dacă n-are busuiocul și nebunia surorii mai mari, vine în schimb cu un (mic) rest de zahăr care îi va convinge, probabil, pe „tradiționaliști”.
De la stânga la dreapta: Florin Bărhălescu, Cătălin Avasâlcei, Marius Simionescu
Și nu pot să închei fără să le mulțumesc gazdelor noastre. Lui Marius Simionescu, cel care ne-a prezentat crama și vinurile, dar și lui Cătălin Avasâlcei, care ne-a povestit o groază de lucruri interesante (recunosc, multe nu le știam nici eu) despre istoria și planurile de viitor ale Casei de Vinuri Cotnari. Pe care nu pot să vi le istorisesc, la rându-mi, în câteva cuvinte, așa că mă opresc, deocamdată, aici.
Amu sa nu radeti, desi nu mai am voie sa consum nici macar vinuri, sunt un mare fan al celor roze seci (cred ca v-am mai spus), se va comercializa, adica am unde sa il caut, sau e numai pentru cunoscatori? Sau gasim o pila? 😀
Pilă se găsește, n-ar fi asta o problemă 🙂 Dar nu-i nevoie, Busuioaca Colocviu 2012 a fost deja lansată, ar trebui deja să se găsească. Dar nu în retail, ci doar în sistemul Horeca (restaurante & magazine specializate). Plus, cu siguranță, în destule magazine online. A, și o să fie prezentă sigur (inclusiv în forma „la pahar”) în restaurantele participante la Primăvara în rosé, împreună cu varianta Domenii (cea demiseacă)
Amu sa nu radeti, desi nu mai am voie sa consum nici macar vinuri, sunt un mare fan al celor roze seci (cred ca v-am mai spus), se va comercializa, adica am unde sa il caut, sau e numai pentru cunoscatori? Sau gasim o pila? 😀
Pilă se găsește, n-ar fi asta o problemă 🙂 Dar nu-i nevoie, Busuioaca Colocviu 2012 a fost deja lansată, ar trebui deja să se găsească. Dar nu în retail, ci doar în sistemul Horeca (restaurante & magazine specializate). Plus, cu siguranță, în destule magazine online. A, și o să fie prezentă sigur (inclusiv în forma „la pahar”) în restaurantele participante la Primăvara în rosé, împreună cu varianta Domenii (cea demiseacă)
imi plac vinurile seci, sunt un mare fan al vinurilor italiene seci gen Est! Est!Est!, abia astept sa incerc si Busuioaca