• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Va deveni Rosso di Montalcino un cupaj? Scandalul a și început…

Aug 31, 2011 costachel Băuturi, Eveniment, Mozaic, Vinuri 0


Pe data de 7 septembrie, producătorii de vin din Montalcino vor supune la vot propunerea ca Rosso di Montalcino, „fratele mai mic” al celebrului Brunello, să poată fi împărțit în trei categorii.

Rosso di Montalcino Sangiovese Superiore şi Rosso di Montalcino Sangiovese vor fi în continuare produse 100% din struguri Sangiovese, diferența dintre ele urmând să fie dată de randamentul la hectar. Pe un al treilea nivel ar urma să se situeze Rosso di Montalcino, care ar urma să conțină minimum 85% Sangiovese, urmând ca restul de 15 procente să provină din „struguri roșii autorizați”.

Criticul britanic de vin Nicolas Belfrage, Master of Wine și expert în vin italian, a trimis deja o scrisoare deschisă, în care somează producătorii să respingă această propunere.

„Elementul definitoriu pentru Rosso, ca și pentru Brunello, este tocmai procentul de 100% Sangiovese”, afirmă el. „Sunt convins că este împotriva intereselor pe termen lung ale podgoriei Montalcino să permită prezența vreunui alt soi de struguri în Rosso, la fel cum ar fi fatal pentru Bourgogne, de exemplu, să pună Syrah alături de Pinot Noir.”

Mai sunt și alții de acord cu el. cunoscutul producător de Brunello, Gianfranco Soldera, a declarat, pentru decanter.com: „orice vin pe care scrie Montalcino ar trebui să fie făcut 100% cu Sangiovese”, declanșând un potop de comentarii pe blog și de postări pe Twitter.

Kerin O’Keefe, ziaristă de vin și autoarea unei cărți despre Brunello di Montalcino (în curs de apariție la Editura Universității din California) a spus că este „total împotriva acestei schimbări”.

„Adăugarea de soiuri internaționale ar declasa Rosso di Montalcino, care ar deveni doar un vin toscan oarecare, pierdut într-o mulțime de cupaje pe bază de Sangiovese. De asemenea, Rosso este astăzi o garanție a calității pentru Brunello, pentru că în fiecare an destui producători îl declasifică, transformându-l în Rosso. De aceea consumatorii consideră Rosso ca fiind un frate mai mic al lui Brunello, cu un raport calitate-preț mai bun. Însă toate acestea n-ar mai fi posibile dacă s-ar permite cupajele.”

În același timp însă, alți comentatori sunt mai rezervați. „Dezbaterea datează cel puțin din anii ’60”, afirmă Dante Cecchini, de la renumitul producător Banfi.

„Dacă ar fi cupajat, Rosso ar fi mai consistent; pe de altă parte, însă, variațiile între ani ar fi mai mici și, implicit, vinul va avea mai puțină personalitate. Așa că va pierde anumiți consumatori, dar va câștiga alții, care vor dori o calitate constantă.”

Lamberto Frescobaldi, proprietarul altui producător de Brunello, Castelgiocondo, spune că el „nu se opune la nicio măsură care ar spori calitatea lui Rosso”.

„Vânzările de Rosso di Montalcino au fost mici în ultimii patru ani şi avem nevoie să luăm măsuri pentru a revigora acest vin, deoarece dacă Rosso are succes, în ultimă instanță și Brunello are mai mult succes, deoarece numai cei mai buni struguri Sangiovese merg în Brunello. Numai că, în decursul timpului, unii producători au plantat Sangiovese în zone mai puțin prielnice pentru el adecvate, ceea ce a dus la scăderea calității, ceva mai puțin pentru Brunello, mult mai mult pentru Rosso. Acest lucru afectează denumirea de origine în ansamblul ei.”

Montalcino a fost teatrul unui scandal în 2008, când vânzările de Brunello di Montalcino 2003 au fost suspendate și producători de prestigiu, printre care Antinori, Frescobaldi, Castello Banfi și Argiano au făcut obiectul unei investigații legate de cupajarea vinurilor cu Merlot și Cabernet Sauvignon (în proporții mai mici de 1%!).

În acel moment Franco Biondi Santi (al cărui bunic, Ferruccio, ar fi făcut primul Brunello, în anii 1880), a sugerat că anumite zone din cadrul regiunii nu ar fi bune pentru Sangiovese.

„Unele zone sunt favorabile, altele pur și simplu nu”, a spus el. „Decât să schimbăm Brunello, ar trebui să ne gândim să îngăduim cultivarea și vinificarea, în cadrul denumirii, a altor soiuri de struguri roșii, pentru a face Rosso di Montalcino.”

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Producătorii din Montalcino au decis: tradiția e mai importantă decât „ce vrea piața” 6 vinuri italiene in avanpremiera Cupaj de Cabernet Sauvignon și Merlot, Corcova, 2008 Trebianno d'Abruzzo ValentiniȘtiți care sunt cele mai bune 50 de vinuri italiene?

  • Brunello, cupaj, Italia, Montalcino, Rosso, Sangiovese

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved