• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Urzicile lui Păstorel

Apr 02, 2011 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețetele lui Păstorel 3


Urzici Pastorel

„Bine că ai pus și tu o rețetă de mâncare cu urzici”, mi-a zis, în rezumat, un bun amic ce-a ținut morțiș să mă sune ca să-și exprime mulțumirea (și implicita critică!) după ce-a citit pe site rețeta de urzici bătute. Degeaba am încercat să protestez, explicându-i că și pilaful, de pildă, e o soluție cât se poate de gustoasă pentru prepararea verdețurilor astea înțepătoare. Se pare că, pentru iubitorii frunzelor despre care tocmai vorbim, strecurarea lor în borș sau amestecarea cu orez nu sunt câtuși de puțin satisfăcătoare. Drept pentru care am hotărât să bat urzicile cât sunt calde și să vă ofer o variantă ceva mai complicată, publicată de Păstorel în Magazin acum vreo 50 de ani și atribuită, firește, inevitabilului (și inexistentului!) Costache. Cel care, adică, povestește mai la vale.

Pentru patru persoane, cată să ai circa un kilogram de urzici. Urzicile trebuie să fie tinere și proaspăt culese. Le rupi cozile și le tot speli, în zece-douăsprezece ape, până ți se urăște spălând și până când constați că nu mai au pe ele nici urmă de pământ, nisip, praf etc.

Pui pe mașina de gătit două oale: una cu apă chioară, cealaltă cu apă în care ai pus sare, o ceapă, câțiva căței de usturoi, patru-cinci fire de usturoi verde. Când dă în clocot apa chioară, arunci în ea urzicile spălate și stoarse. Le lași câteva minute (până dă apa în clocot), așezi urzicile în strecurătoare și le muți în oala N.2. Zama de la prima fiertură o torni într-o sticlă și-o pui la răcoare, dacă vrei să bei, ca mine, în fiecare dimineață, câte un pahar pe stomacul gol, pentru a ta purificare. Ca să păstreze culoarea verde,, oala în care fierbe buruiana trebuie s-o lași descoperită în tot timpul fierberii.

În oala N.2 n-o lași decât 15 minute. După ce au fiert astfel, scurgi din nou urzicile prin sită sau strecurătoare și le pui într-o cratiță în care, pe lângă un corp gras (unt sau untdelemn), ai mai pus o lingură de feculă sau făină de grâu. Așezi apoi cratița pe un foc blajin și începi să freci urzicile cu lingura de lemn, turnând mereu peste ele câte un pic din zeama în care au fiert, până vezi că se umflă.

Unii bucătari le freacă, și nu greșesc, în loc de unt sau untdelemn, cu smântână. Dar asta-i o chestie de gust. Alții le toacă, întocmai ca spanacul, înainte de a le freca. Dar asta-i tot chestie de gust și nu are importanță. Important e, după a mea părere, ca atunci când le așezi pe masă să ai alături și hrean ras pe o farfurie.

Poți să le mănânci cu ochiuri, cu mămăligă și chiar cu pilaf. În cazul acesta, după ce ai rumenit orezul în unt, îl fierbi în apa în care au fiert urzicile.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pilaf de urzici Ghiveci măcelăresc, de la Păstorel citire Pilaf de urzici cu ciuperci și morcovi Pastorel TeodoreanuMititeii lui Păstorel

  • piure, urzici

3 thoughts on “Urzicile lui Păstorel”

  1. OPREA DORINA 30/09/2020 at 10:38

    Stimate domn ,eu sunt buzoianca la origine si la noi , urzicile se fierb asa cum aratati in aceasta reteta si apoi se pun in tigaia cu putin untdelemn ,le lasam 2 minute ,mestecand usor ,apoi le frecam cu 1-2 linguri de malai pana se fac crema ,subtiind amestecul cu zeama de la fiert .lasam sa fiarba la foc potrivit si daca mai trebie mai adaugam zeama. La sfarsit , dupa 15- 20 minute, punem fulgi de ardei iute si leustean ,de preferinta proaspat ,pentru ca este mai aromat .Sunt nemaipomenite calde cu mamaliguta ! Aveti niste retete minunate ,felicitari !

    Reply ↓
  2. OPREA DORINA 30/09/2020 at 10:41

    Ah ,am uitat ,se pune si usturoi dupa gust.

    Reply ↓
    1. costachel Post author30/09/2020 at 17:50

      Mulțumesc mult pentru aprecieri dar, la rețeta asta, meritul e al lui Păstorel, nicidecum al meu 🙂

      Reply ↓

Leave a Reply to costachel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved