• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Urzici bătute (făcăluite)

Apr 02, 2011 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețete tradiționale românești 6


Urzici bătute făcăluite

După cum vă mai spuneam și altădată (parcă la budinca de clătite cu spanac), nu prea mi-au plăcut niciodată verdețurile astea primăvăratice. Cel puțin urzicile nu-mi erau simpatice decât sub formă de pilaf și, mai ales, în varii borșuri pre-pascale, fie ele de cartofi, fasole ori mai știu eu ce. Numai că ieri am fost pus în fața faptului împlinit: jumătatea mea mai bună mi-a pus în brațe o sacoșă de urzici gata curățate de soacră-mea (săru’ mâna!), trasându-mi drept sarcină transformarea în, ați ghicit!, urzici bătute. Și trebuie să recunosc că nu mi-a părut deloc rău. Ei, încă nu m-am transformat în fan necondiționat al urzicilor, dar le-am șters de pe (altminteri scurta) listă de ingrediente lejer antipatice.

Recapitulând, stăteau cuminți la îndemână

1 kg de urzici,
3 cepe mari (cred că merg și mai multe),
1 căpățână de usturoi,
100 ml ulei,
sare și piper.

Evident, prima sarcină este curățarea și spălarea îndelungă a urzicilor. Când s-au și scurs oleacă, puneți-le la fiert în apă sărată și clocotită. După vreo zece minute așezați-le într-o strecurătoare, neuitând să păstrați și o cană din zeama rezultată.

Până se răcoresc, curățați ceapa și usturoiul. Pe prima tocați-o mărunt și procedați la fel și cu jumătate din al doilea. Încingeți uleiul într-o cratiță corespunzătoare (de preferință antiaderentă, cu fundul gros) și începeți să căliți tocătura, la foc mic (nu trebuie să se rumenească, doar să se înmoaie bine). Transformați urzicile în pastă (în robot, cu mașina de tocat carne, în fine…) și adăugați-le în cratiță. Turnați câte puțin din zeama în care au fiert (nu-i musai să o puneți pe toată) și începeți să le frecați până când ziceți că au ajuns la consistența necesară.

Stingeți focul, sărați, piperați și lăsați-le să se răcorească. Adăugați, în fine, și restul de usturoi (s-ar putea să vreți chiar mai mult), omogenizați bine și cu asta basta, trimiteți castronul la frigider, unde trebuie să stea vreo oră, să se mai rotunjească nițel usturoiul.

Variante? Păi de unde, că doar v-am zis că ieri am făcut prima dată urzici bătute. A, ba nu, recunosc, înainte de a pune usturoiul am gustat o lingură din ele, amestecată cu hrean, și tare bune au fost. Dar dacă Măriucăi mele nu-i place hreanul…

Cât despre vinul acestor urzici bătute, m-am mulțumit să visez la un Sauvignon Blanc. Asta e, data viitoare…

S-ar putea să vă intereseze și:

Pilaf de urzici Pilaf de urzici cu ciuperci și morcovi Urzici PastorelUrzicile lui Păstorel Pilaf de primăvară

  • piure, urzici, usturoi

6 thoughts on “Urzici bătute (făcăluite)”

  1. cofi 03/04/2011 at 21:42

    Acuma eu nu sunt experta in urzici din astea ca jumatatea mea mai buna, nu le suporta, dar cand eram acasa, faceam cum le facea si mama.
    Si anume, nu le mai fierbea, doar le punea peste ceapa si usturoiul calite si cand scadeau, baga mixerul bat in ele si le facea cat de onctuoase sau rudimentare avea atunci chef!
    Si cand le dregea de sare si piper, mai adauga si o lingurita de pasta de tomate, te asigur ca nu se schimba culoarea. Acum la usturoi sunteti pe aceeasi lungime de unda ca punea o groaza:)

    Reply ↓
  2. costachel Post author04/04/2011 at 09:46

    Nefiind un specialist in urzici (chiar dimpotriva :-)), nu pot decat sa presupun ca, daca urzicile-s fragede, probabil n-au nevoie de opărire. Si s-ar putea ca prealabila fierbere sa fie mai mult tehnica de dinainte de mixer: urzicile trebuiau inmuiate bine pentru a putea fi făcute pasta prin frecare cu lingura de lemn.
    Cat despre usturoi, n-am mai vazut asa niste disperate: trebuie sa pui o gramada ca sa se simta (doar) un pic 🙂

    Reply ↓
  3. Jenny 04/04/2011 at 13:57

    Uzicile fierte nu se toaca la robot sau cu cutitul se freaca in oala de lut cu putina faina de malai(cantitatea variaza in functie de cantitatea de urzici folosita)pana arata ca un piure, se subtiaza cau zeama in care au fiert si se pun peste ceapa si usturoiul calit. Se fierb la foc mic 10-15 minute si la sfarsit adauga leustean verde. Se consuma calde alaturi de mamaliguta calda si optional ochiuri pentru cei care nu postesc. Sunt delicioase. Eu sunt mare amatoare de urzici.

    Reply ↓
    1. costachel Post author04/04/2011 at 14:10

      Am bagat la cap, data viitoare incerc cu malai 🙂

      Reply ↓
  4. elena 05/04/2012 at 21:54

    sunt mare amatoare de urzici, dar nu le mananc decat in varianta bunicii mele,asemanatoare cu cea mai sus prezentata,doar ca nu le mixez (deh, bunica nu avea robot de bucatarie!),ci le toc si le frec bine in tigaie/cratita. nu adaug usturoi la sfarsit, doar oua si branza de capra tare, din anul anterior (acestea se mai feirb 5 minute pana se fac ouale.

    Reply ↓
  5. costachel Post author06/04/2012 at 09:09

    Habar n-aveam de varianta asta „de dulce” a urzicilor bătute! 😀

    Reply ↓

Leave a Reply to costachel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved