Nu prea știam unde să trec untul ăsta frecat în varii moduri. M-am decis până la urmă să-i fac loc la categoria sosuri, fiindcă se topește atât de frumos și de bine peste pește sau carne la grătar (dar și peste legume!), încât musai aici trebuie să-i fie locul. Cât despre nenumăratele variante în care poate fi condimentat untul, ele sunt limitate doar de imaginația și de preferințele dumneavoastră culinare. Mai jos urmează doar câteva idei mai cunoscute și nimic mai mult.
Unt Maître d’hôtel
Probabil cea mai cunoscută variantă. La 100 g unt frecat spumă se adaugă 1 lingura de zeamă de lămâie, 2 linguri de pătrunjel tocat mărunt, sare șipiper. Amestecați bine, faceți un sul cu ajutorul unei bucăți de pergament sau de film transparent și băgați totul în frigider, ca să se întărească și să-l puteți tăia felii.
Ca o paranteză, dacă mai întâi topiți untul, după care adăugați restul ingredientelor și bateți totul cu telul, obțineți sosul maître d’hôtel.
Încă 1 lingura de capere mărunțite și ați obținut sos meunière.
Unt cu verdeață
La fel ca mai sus (fără variante cu unt topit, însă!), numai că veți condimenta untul cu ceva mai multe verdețuri, după plac (pătrunjel, tarhon, busuioc, mentă etc) și, firește, cu zeama de lămâie.
Unt cu citrice
Asezonați untul cu 2 lingurițe de suc de portocale (sau doar una, plus încă una de lămâie) și adăugați puțină coajă rasă de portocală.
…și alte 3 idei
Fără a mai pune zeamă de lămâie, frecați untul cu usturoi tocat, cu 1 lingură de muștar sau 1 lingură de bulion.