România a câștigat primul loc la secțiunea „Comunicare către beneficiari” cu proiectul realizat de fundația ADEPT Transilvania, obținând 42% din voturile participanților în competiția „Best CAP communication award”, organizată de Direcția Generală pentru Agricultură a Comisiei Europene (DG Agri).
Următorul clasat a fost proiectul realizat de Consiliul European al Tinerilor Fermieri (CEJA), cu 37% din voturi, alte 21% din voturi fiind acordate celui de-al treilea proiect nominalizat în această categorie, cel al site-ului editorial agricola.com, adresat fermierilor spanioli.
Prezent la eveniment, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, a declarat că toate cele 12 proiecte nominalizate au fost inspirate, promovând într-o formă sau alta Politica Agricolă Comună (PAC).
„Proiectul celor de la ADEPT Transilvania a fost foarte bine primit și asta arată că foarte multe lucruri se pot face și dincolo de ceea ce fac autoritățile si nu neapărat cu bani mulți. Cred că se pot face lucruri interesante pentru masa mare de beneficiari”, a spus Dacian Cioloș.
În opinia acestuia, este foarte importantă munca comunicatorilor, deoarece fermierii au nevoie de intermediari care să promoveze ceea ce fac.
„Este foarte important că știți să vindeți viitoarea reformă PAC, chiar dacă ea nu este finalizată și mai este încă foarte mult de lucru. Comunicarea este foarte importantă, mai ales pentru fermieri, care au nevoie de intermediari, respectiv de comunicatori, care să le promoveze munca”, a subliniat Cioloș.
12 proiecte de comunicare pentru Politica Agricolă Comună (PAC), incluse în patru categorii, au fost nominalizate luni pentru premiile „Best CAP communication award” acordate de Direcția Generală pentru Agricultură a Comisiei Europene (DG Agri). În total, au participat 118 proiecte eligibile, depuse de reprezentanți din 21 de state membre.
Proiectul României, în valoare de 700.000 de euro, și-a propus să îmbunătățească accesul la informație pentru micii fermieri din Transilvania care vor să acceseze fonduri europene pentru dezvoltare rurală. Informațiile oferite sunt „împachetate” corespunzător în ghiduri de informare pe înțelesul fermierilor.
Fondurile pentru acest proiect au provenit de la Guvernul Norvegiei printr-un program de dezvoltare durabilă adresat României și Bulgariei, iar co-finanțarea a fost asigurată de Orange România, fundația având de șapte ani un parteneriat cu operatorul de telefonie mobilă. (Agerpres)