Viile din zona Cape Town (sud-vestul Africii de sud) sunt în pericol să cadă pradă flăcărilor, iar timpul secetos și vânturile puternice îngreunează munca pompierilor, transmite AFP.
Autoritățile au declarat stare de alertă maximă în regiunea cuprinsă între Franschhoek și Paarl (una dintre cele mai importante zone viticole sud-africane și, totodată, centru turistic de mare interes, situat la aproximativ 60 de km de Cape Town). Incendiile au distrus deja o suprafață de 7.100 de hectare și două exploatații agricole au fost deja evacuate.
„Focul nu poate fi deocamdată controlat”, a recunoscut Liesl Brink, purtătoare de cuvânt a operațiunilor de salvare. „Vântul bate cu peste 40 km/h și e foarte cald, temperaturile depășesc 30ºC”.
Echipele de intervenție, formate din 120 de pompieri, dispun în acest moment de 4 elicoptere și 13 vehicule, dar sunt așteptate întăriri.
Cele 18 hectare de Cabernet Sauvignon, Syrah și Pinotage ale domeniului Freedom Hill sunt printre cele mai amenințate, flăcările distrugând deja o suprafață de 1 ha de Merlot, dintr-o vie dezafectată.
Cauzele incendiului, care a izbucnit duminică, lângă Franschhoek, sunt deocamdată necunoscute. Dar, afirmă Liesl Brink, multe din aceste evenimente, favorizate de secetă și vânt, sunt cauzate de obicei de oameni, mai ales de către copii.
Nu a fost făcută nicio legătură între aceste incendii și revoltele muncitorilor viticoli de la sfârșitul anului trecut, când protestatarii au incendiat, printre altele, 30 de hectare plantate cu struguri de masă.