Tare trist mai e, şi nu doar pentru iubitorul de vin, drumul de la Focşani la Odobeşti. Nu prea poţi întoarce capul în nici o direcţie fără să observi o vie, când nu complet neîngrijită, atunci de-a dreptul părăsită. N-aş fi chiar atât de categoric încât să afirm că toate-s din cauza minunatei şi înţeleptei politici despre care am discutat deja, dar e clar că Vrancea nu mai e chiar paradisul de odinioară a strugurilor.
Dar nu trebuie să generalizăm, există şi excepţii (şi profit de ocazie ca să-i mai mulţumesc o dată lui Răzvan Avram, care a fost drăguţ şi m-a cărat după el în acest periplu vrâncean). Iar prima dintre ele (despre cealaltă vorbim mâine) am găsit-o la Vinex Odobeşti, o cramă aflată în plină modernizare, graţie unui, aţi ghicit!, proiect Sapard.
Am fost întâmpinaţi de dl. Dan Axente (care a fost amabil şi a părăsit o şedinţă aflată în plină derulare la sosirea noastră), de la care am aflat că, începând de anul următor, vom găsi pe piaţă vinurile produse aici (se vor numi poate Crama Blum, poate Crăciuna, poate…, oricum, promit să vă anunţ din timp).
Am purces, însoţiţi de oenologul Gabriel Stoica, proaspăt sosit la această crama, la tradiţionala vizită printre cisterne, cu paharele în mână (minunat Traminerul, dar vom mai vorbi!). Şi ar fi fost culmea să nu profit de ocazie şi să nu-l iau la întrebări. Aşadar:
Nu te-ntreb de ce-ai plecat de la Tenuta…
…am avut nevoie de o nouă provocare…
…aşa că prima întrebare sună astfel: dacă acolo te-ai făcut cunoscut mai ales prin Şarbă şi ai impus-o pe piaţa românescă, aici ce vrei să faci?
Voi continua cu Şarbă şi Fetească Regală, avem plantaţii tinere de Chardonnay, Traminer şi Riesling de Rhin, cât despre roşu, vom face Merlot şi Fetească Neagră.
Din soiurile pe care mi le-ai spus, care crezi că vor fi vârfurile?
Aş vrea Rieslingul de Rhin să-l ducem sus, Traminerul şi poate Chardonnay-ul, să vedem, dar eu pe primele două m-aş baza pentru început.
Îmbutelierea?
Sperăm ca, din ianuarie, să fie finalizată, aşa că vom putea veni cu vinurile noi.
Ce piaţă ţintiţi, retail, horeca, sau veţi face game separate?
Încă mai discutăm, să vedem, deşi nu cred că retailul este soluţia pentru cramele mici.
Ce capacitate aveţi?
Teoretic putem merge până la 1 milion de sticle, practic vom vedea, dar oricum vor fi 200-250 de mii de sticle.
Şi în final, o întrebare care mă frământă de mult: de ce nu se face Galbenă demnă de acest nume la Odobeşti?
Săptămâna trecută s-a făcut selecţie de coarde din plantaţii de Galbenă şi probabil că, în trei-patru ani, o să avem plantaţie de Galbenă sută la sută. Eu am încercat anul trecut, dar din păcate neavând volume mici în care să pot s-o fac 100% şi să poată fi controlată s-a disipat, a trebuit s-o cupajez şi am pierdut-o. Acum posibilitatea există, există o plantaţie de Galbenă cu Sauvignon, se va culege selectiv şi, vinificat în 3.000-5000 de litri, este loc şi se poate face. Probabil că anul ăsta o s-o putem şi bea…
Iar după asta discuţia a luat-o pe coclaurile brandingului, devenind, vă rog să mă credeţi pe cuvânt, complet neinteresantă pentru dumneavoastră, iubiţi cititori. Drept pentru care am oprit transcrierea aici şi nu mai am de spus decât că de-abia aştept să gust din producţia anului 2010.
A, şi să nu uit: cred că la ora asta ieşenii pot găsi deja la Good Point excelentul Traminer de care am vorbit la început. Încercaţi-l, că merită!