• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Un alt Odobeşti, acelaşi Gabi Stoica

Sep 06, 2010 costachel Interviuri, Mozaic, Reportaje 1


Tare trist mai e, şi nu doar pentru iubitorul de vin, drumul de la Focşani la Odobeşti. Nu prea poţi întoarce capul în nici o direcţie fără să observi o vie, când nu complet neîngrijită, atunci de-a dreptul părăsită. N-aş fi chiar atât de categoric încât să afirm că toate-s din cauza minunatei şi înţeleptei politici despre care am discutat deja, dar e clar că Vrancea nu mai e chiar paradisul de odinioară a strugurilor.

Dar nu trebuie să generalizăm, există şi excepţii (şi profit de ocazie ca să-i mai mulţumesc o dată lui Răzvan Avram, care a fost drăguţ şi m-a cărat după el în acest periplu vrâncean). Iar prima dintre ele (despre cealaltă vorbim mâine) am găsit-o la Vinex Odobeşti, o cramă aflată în plină modernizare, graţie unui, aţi ghicit!, proiect Sapard.

Am fost întâmpinaţi de dl. Dan Axente (care a fost amabil şi a părăsit o şedinţă aflată în plină derulare la sosirea noastră), de la care am aflat că, începând de anul următor, vom găsi pe piaţă vinurile produse aici (se vor numi poate Crama Blum, poate Crăciuna, poate…, oricum, promit să vă anunţ din timp).

Am purces, însoţiţi de oenologul Gabriel Stoica, proaspăt sosit la această crama, la tradiţionala vizită printre cisterne, cu paharele în mână (minunat Traminerul, dar vom mai vorbi!). Şi ar fi fost culmea să nu profit de ocazie şi să nu-l iau la întrebări. Aşadar:

Nu te-ntreb de ce-ai plecat de la Tenuta…
…am avut nevoie de o nouă provocare…

…aşa că prima întrebare sună astfel: dacă acolo te-ai făcut cunoscut mai ales prin Şarbă şi ai impus-o pe piaţa românescă, aici ce vrei să faci?
Voi continua cu Şarbă şi Fetească Regală, avem plantaţii tinere de Chardonnay, Traminer şi Riesling de Rhin, cât despre roşu, vom face Merlot şi Fetească Neagră.

Din soiurile pe care mi le-ai spus, care crezi că vor fi vârfurile?
Aş vrea Rieslingul de Rhin să-l ducem sus, Traminerul şi poate Chardonnay-ul, să vedem, dar eu pe primele două m-aş baza pentru început.

Îmbutelierea?
Sperăm ca, din ianuarie, să fie finalizată, aşa că vom putea veni cu vinurile noi.

Ce piaţă ţintiţi, retail, horeca, sau veţi face game separate?
Încă mai discutăm, să vedem, deşi nu cred că retailul este soluţia pentru cramele mici.

Ce capacitate aveţi?
Teoretic putem merge până la 1 milion de sticle, practic vom vedea, dar oricum vor fi 200-250 de mii de sticle.

Şi în final, o întrebare care mă frământă de mult: de ce nu se face Galbenă demnă de acest nume la Odobeşti?
Săptămâna trecută s-a făcut selecţie de coarde din plantaţii de Galbenă şi probabil că, în trei-patru ani, o să avem plantaţie de Galbenă sută la sută. Eu am încercat anul trecut, dar din păcate neavând volume mici în care să pot s-o fac 100% şi să poată fi controlată s-a disipat, a trebuit s-o cupajez şi am pierdut-o. Acum posibilitatea există, există o plantaţie de Galbenă cu Sauvignon, se va culege selectiv şi, vinificat în 3.000-5000 de litri, este loc şi se poate face. Probabil că anul ăsta o s-o putem şi bea…

Iar după asta discuţia a luat-o pe coclaurile brandingului, devenind, vă rog să mă credeţi pe cuvânt, complet neinteresantă pentru dumneavoastră, iubiţi cititori. Drept pentru care am oprit transcrierea aici şi nu mai am de spus decât că de-abia aştept să gust din producţia anului 2010.

A, şi să nu uit: cred că la ora asta ieşenii pot găsi deja la Good Point excelentul Traminer de care am vorbit la început. Încercaţi-l, că merită!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Da, există Galbenă de Odobești! Sarba de Odobesti 2008 Ghiveci măcelăresc, Octavian Stoica și De-ale gurii din bătrâni

  • Dan Axente, Gabi Stoica, Odobesti, Razvan Avram, Riesling de Rhin, Sarba, Traminer, Vinex Odobesti

One thought on “Un alt Odobeşti, acelaşi Gabi Stoica”

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved