La un an după scandalul cărnii de cal, Parlamentul European a solicitat în această săptămână un control mai inteligent și sancțiuni mai aspre în ceea ce privește fraudele alimentare. Profitând și de marea atenție pe care mass-media au acordat-o problemelor apărute, deputații europeni au lucrat la un raport care detaliază, pentru prima oară, adevărata amploare a subiectului.
Bio care nu este bio
„Am încercat să luăm în considerarea întreg iceberg-ul, nu doar partea lui vizibilă”, a axplicat raportorul, deputata olandeză Esther De Lange (PPE). Frauda alimentară nu se limitează doar la problemele privind sănătatea, a subliniat ea, oferind exemplul ouălor normale, dar comercializate sub etichetă „bio.”
Uleiurile (mai ales cele de măsline), peștele, carnea, laptele și alimentele „bio” sunt frecvent supuse falsificării sau etichetării eronate. Iar sumele mari care sunt în joc au atras deja atenția organizațiilor criminale, se arată în raport.
Anus de porc feliat, vândut ca și cum ar fi rondele de calamar?
În luna octombrie a anului trecut, doamna De Lange a creat senzație atunci când a declarat că există zvonuri conform cărora există producători care vând anus de porc sub eticheta „calamar”. Întrebată cu această ocazie dacă a mai primit detalii referitoare la subiect, deputata olandeză a recunoscut că a dat naștere unui „mit urban”. Dar a ținut să precizeze că nu are date suficiente ca să poată infirma informația. „Doar timpul ne va spune dacă ea este sau nu adevărată”.
Esther De Lange
În orice caz, este un motiv în plus ca sectorul peștelui și al fructelor de mare, unul foarte des afectat de fraude, să fie controlat mai atent. Iar exemplul cel mai la îndemână este foarte frecventa vânzare a peștelui de crescătorie sub eticheta de „pește sălbatic”.
De fragmentarea UE profită rețelele de crimă organizată
O mare piedică în calea unei combateri mai eficiente a problemei o constituie și fragmentarea Uniunii Europene. Atunci când Italia a reușit să-și consolideze controalele, capii crimei organizate și-au mutat bazele de operațiuni în Slovenia, afirmă doamna De Lange. Iar fraudele alimentare sunt în permanentă creștere în întreaga Europă.
Pentru a stopa fenomenul, deputații europeni doresc controale mai inteligente și sancțiuni mai aspre. Amenzile ar trebui să reprezinte măcar dublul profiturilor realizate. „Sancțiunile mici îi încurajează pe producători să fraudeze în mod repetat”, a declarat europarlamentarul belgian Marc Tarabella (PS), într-un comunicat.