• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

UE, prin AESP, spune în continuare că porumbul modificat genetic e bun pentru noi

Jan 16, 2013 costachel Mozaic, Nutritie 0


Gilles-Eric Seralini OMG

Gilles-Eric Seralini

 

Poate că va mai amintiți vâlva creată, anul trecut, de studiul profesorului Gilles-Eric Seralini referitor la porumbul modificat genetic. Pe scurt, șoarecii hrăniți cu acest porumb au suferit de tumori mamare, leziuni hepatice și renale severe. Și, firește, s-a înregistrat printre ei o rată a mortalității sensibil crescută față de cea consemnată în rândul rozătoarelor care s-au hrănit doar cu porumb normal (mai multe detalii despre studiu și scandalul declanșat găsiți aici).

Ceea ce nu prea s-a mai spus este că instanța supremă a sănătății Uniunii Europene, Autoritatea Europeană pentru Securitate Alimentară (AESP), a publicat un raport preliminar în octombrie anul trecut. Un raport în care studiul profesorului Seralini era acuzat că nu a respectat o metodologie științifică în conformitate cu standardele actuale (o poziție care aduce aminte, în fond, de un proces în care criminalul scapă din cauza unor vicii de procedură). Cu acest prilej, directorul evaluării științifice din cadrul AESP, suedezul Per Bergman, declara:

„Poate că unii vor fi surprinși că poziția AESP se referă doar la metodologie și nu la rezultatele studiului. Totuși, considerăm că acesta este miezul problemei.”

Iar în noiembrie, organizația și-a întărit poziția, respingând definitiv studiul profesorului Seralini și subliniind că „nu e nevoie să re-evaluăm din punct de vedere al sănătății porumbul NK603”. Și a invocat, în plus, evaluări efectuate în Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia și Olanda, care demonstrează că porumbul produs de Monsanto nu afectează sănătatea.

„AESP constată că există un larg consens european.” Concluziile lui Seralini „nu sunt confirmate de datele din studiu.”

În replică, Seralini a declarat că, atâta vreme cât AESP nu face publice datele pe care își bazează aserțiunile, nici el nu va da detalii referitoare la studiul său.

„Este absolut scandalos că AESP ține secrete informațiile pe care și-a bazat evaluarea” porumbului NK603 și a pesticidului Roundup.

Ei bine, iată că ieri AESP a făcut publice datele referitoare la porumbul cu pricina. Informațiile (pe care le puteți descărca de aici), sunt acum la îndemâna oricui. Mă rog, e un fel de-a spune oricui, pentru că e vorba despre un extrem de mare volum de documente științifice (peste 500 de mega de pdf-uri!). Toate însă, atenție!, anterioare anului 2009.

Ceea ce pare să confirme (și să readucă în discuție) principala problemă ridicată de Gilles-Eric Seralini: niciun studiu n-a fost făcut pe o durată mai mare de 90 de zile. Oricum însă, profesorul francez pare acum obligat să-și prezinte detaliile studiului.

Deocamdată, s-a mulțumit să declare ieri că publicarea reprezintă „o jumătate de victorie, un prim pas pe drumul transparenței”. Și a adăugat că ar vrea să vadă și studiile referitoare la pesticidul Roundup, vizat de studiul său în egală măsură cu porumbul modificat genetic.

Până una-alta, măcar dintr-un punct de vedere, el pare să fi câștigat o bătălie. Printre fișierele oferite de AESP ca bază pentru decizia sa se numără și documentele oficiale Monsanto. Mai pe românește, o cercetare independentă e discutabilă, dar informațiile negustorului pot fi luate în calcul fără probleme. Adică exact ce afirmase și Seralini: AESP nu a făcut nimic altceva decât să ia de bune datele oferite de producător.

Vi s-ar fi părut, poate, mai normal ca Uniunea Europeană, în urma scandalului, să aloce niște fonduri pentru o cercetare aprofundată? Și mie. Dar poate că nu e timpul trecut. Hai, că pentru a ne pune pe masă insecte s-au găsit trei milioane de euro…

Foto: 20minutes.fr

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

UE îngheață aprobarea culturilor modificate genetic. Dar numai până în 2014 Porumb modificat geneticComisia Europeană a dat undă verde porumbului modificat genetic Ungaria distruge culturile de porumb modificat genetic Etichetare Organisme Modificate GeneticÎn SUA se încinge lupta pentru menționarea pe etichete a OMG-urilor

  • AESP, Monsanto, OMG, porumb, Seralini, UE

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved