În lume există o sumedenie de soiuri de ardei iuți, nu puține varietăți de ardei foarte iuți, câțiva ardei înfiorător de iuți și Trinidad Moruga Scorpion.
„Guști o bucățică. Nu pare să fie chiar așa de rău, dar apoi iuțeala crește, și crește, și crește… Așa că e destul de neplăcut” declară Paul Bosland, expert renumit în domeniul ardeilor iuți și director al New Mexico State University’s Chile Pepper Institute.
Impulsionați de fabricanții de hot-sauce, producătorii de semințe și de alți reprezentanți ai industriei de alimente picante, cercetătorii din Arizona au studiat, timp de mai multe luni, soiurile de ardei recunoscute ca fiind cele mai iuți din lume, ideea fiind ca rezultatele să reflecte o medie a fiecărui soi în parte. Adică o abordare în premieră mondială.
Până acum, dacă un singur ardei dintr-un anumit soi înregistra un record, atunci soiul, în totalitatea sa, era considerat ca fiind cel mai iute. Ceea ce nu este adevărat (și nici util pentru industrie), deoarece gradul de iuțeală atins de fructele fiecărei plante în parte este variabil și depinde de mai mulți factori. În general, cu cât factorii de stres sunt mai prezenți (de pildă temperaturi mai mari, sau apă mai puțină), cu atât planta va produce fructe mai iuți.
„Ardeii iuți sunt un lucru complex, iar industriei nu-i place să se bazeze doar pe scorul obținut de un singur fruct, care să dețină recordul”, a precizat Bosland.
Echipa a plantat aproximativ 125 de plante din fiecare varietate de ardei: Trinidad Moruga Scorpion, Trinidad Scorpion, 7-pot, Chocolate 7-pot și Bhut Jolokia, acesta din urmă fiind fostul deținător al recordului, înregistrat de Guinness World Records în 2007. Iar învingător a fost desemnat Trinidad Moruga Scorpion, cu o medie de 1,2 milioane unități Scoville, unii dintre ardeii analizați atingând și 2 milioane.
Și, pe deasupra, Trinidad Moruga Scorpion mai are un enorm avantaj: este vorba despre un soi extrem de parfumat, nu doar înfiorător de iute.
„Poți să faci barbeque sauce sau hot sauce nu foarte picant, folosind doar cantități foarte mici din acești ardei”, afirmă Jim Duffy, un cultivator din San Diego. „Dar chiar și așa, aroma lor dă dependență, nu poți lăsa lingura jos. Vei vrea să mânânci non-stop.”