• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Trinidad Moruga Scorpion, noul campion al categoriei „Cel mai iute ardei iute”

Feb 20, 2012 costachel Mapamond, Mozaic, Nutritie 0


Trinidad Moruga Scorpion

În lume există o sumedenie de soiuri de ardei iuți, nu puține varietăți de ardei foarte iuți, câțiva ardei înfiorător de iuți și Trinidad Moruga Scorpion.

„Guști o bucățică. Nu pare să fie chiar așa de rău, dar apoi iuțeala crește, și crește, și crește… Așa că e destul de neplăcut” declară Paul Bosland, expert renumit în domeniul ardeilor iuți și director al New Mexico State University’s Chile Pepper Institute.

Impulsionați de fabricanții de hot-sauce, producătorii de semințe și de alți reprezentanți ai industriei de alimente picante, cercetătorii din Arizona au studiat, timp de mai multe luni, soiurile de ardei recunoscute ca fiind cele mai iuți din lume, ideea fiind ca rezultatele să reflecte o medie a fiecărui soi în parte. Adică o abordare în premieră mondială.

Până acum, dacă un singur ardei dintr-un anumit soi înregistra un record, atunci soiul, în totalitatea sa, era considerat ca fiind cel mai iute. Ceea ce nu este adevărat (și nici util pentru industrie), deoarece gradul de iuțeală atins de fructele fiecărei plante în parte este variabil și depinde de mai mulți factori. În general, cu cât factorii de stres sunt mai prezenți (de pildă temperaturi mai mari, sau apă mai puțină), cu atât planta va produce fructe mai iuți.

„Ardeii iuți sunt un lucru complex, iar industriei nu-i place să se bazeze doar pe scorul obținut de un singur fruct, care să dețină recordul”, a precizat Bosland.

Echipa a plantat aproximativ 125 de plante din fiecare varietate de ardei: Trinidad Moruga Scorpion, Trinidad Scorpion, 7-pot, Chocolate 7-pot și Bhut Jolokia, acesta din urmă fiind fostul deținător al recordului, înregistrat de Guinness World Records în 2007. Iar învingător a fost desemnat Trinidad Moruga Scorpion, cu o medie de 1,2 milioane unități Scoville, unii dintre ardeii analizați atingând și 2 milioane.

Și, pe deasupra, Trinidad Moruga Scorpion mai are un enorm avantaj: este vorba despre un soi extrem de parfumat, nu doar înfiorător de iute.

„Poți să faci barbeque sauce sau hot sauce nu foarte picant, folosind doar cantități foarte mici din acești ardei”, afirmă Jim Duffy, un cultivator din San Diego. „Dar chiar și așa, aroma lor dă dependență, nu poți lăsa lingura jos. Vei vrea să mânânci non-stop.”

S-ar putea să vă intereseze și:

Sos de ardei iuți (Hot Sauce) Default ThumbnailContrabanda de ardei iute a primit o grea lovitura! Ardei iuți în oțetArdei iuți în oțet, pe gustul tuturor Cea mai iute brânză din lume?

  • ardei, ardei iuti, studiu

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved