• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Trei albe seci din gama Tectonic a Cramei Gîrboiu

May 26, 2015 costachel Băuturi, Vinuri 0


Crama Girboiu Tectonic vinuri albe

Dacă despre degustarea de la restaurantul Expo ce a avut ca protagoniste vinurile Cramei Gîrboiu v-am povestit nu demult, iată că a venit momentul să conversăm mai pe îndelete și despre alte vinuri din portofoliul producătorului vrâncean. Pentru astăzi, trei vinuri albe seci din gama Tectonic: Gewurztraminer, Șarbă și Muscat Ottonel.

Tectonic Gewurztraminer 2014

Culoare galben-pai cu ușoare inflexiuni verzui. Olfactiv, ies în față fructele exotice (litchi, în primul rând, dar și puțin mango), apoi note florale și fructe albe (piersici). Alcoolul (14,2) stă în banca lui, dacă vinul e răcit corespunzător, dar dacă vă luați cu vorba și apucă să se încălzească, își va lua nasul la purtare. Gustul este onctuos, fructat și, desigur, ușor condimentat.

O aciditate un pic mai mare nu i-ar fi stricat deloc, dar poate că a fost gândit în mod special mai moale, să se potrivească optim cu aromatele și condimentatele mâncăruri asiatice. Băut de unul singur, însă, este puțin cam plat.

Tectonic Șarbă 2014

Galben-pai deschis, cu discrete inflexiuni verzi. Aromele sunt predominant florale (da, inclusiv trandafiri), dar și ceva fructe albe în fundal. Gustul este destul de plin, rotund, ușor onctuos, cu o fină amărală (gutuie). Alcoolul (13,7) este bine integrat, aciditatea e ușoară și plăcută, tot ansamblul imprimând vinului grație și (n-am cum spune altfel) feminitate. Postgustul e mediu spre lung, cu aceeași discretă gutuie în fundal.

N-am, firește, pretenția că am gustat toate Șarbele care circulă la această oră prin România dar, din câte am încercat, aceasta mi se pare cea mai reușită. Nici nu-i de mirare, de altfel, atâta vreme cât principala contracandidată mi se pare a fi Șarba Livia a aceleiași Crame Gîrboiu.

Tectonic Muscat Ottonel 2014

Galben-pai strălucitor. Olfactiv e cât se poate de tipic, cu caise pe post de soliste într-un ansamblu fructat. Gustul e aproape exploziv, practic umple gura, gusturile vin perfect în prelungirea aromelor, ansamblul e rotund și bine sprijinit pe o aciditate optimă. Finalul e lung și plăcut, dominat de aceleași caise.

E una dintre cele mai bune variante de Muscat sec cu care m-am întâlnit în ultima vreme și nu m-a mirat deloc Medalia de Aur pe care acest vin a obținut-o la recentul Concours Mondial de Bruxelles. În opinia mea, o merită pe deplin.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Gîrboiu Tectonic Fetească Neagră Cabernet SauvignonDouă vinuri roșii din gama Tectonic a Cramei Gîrboiu Vinuri Crama Gîrboiu Restaurant ExpoVinurile Cramei Gîrboiu au luat cu asalt Restaurantul Expo Caloian Feteasca Neagra RoseNoua Fetească Neagră Rose din gama Caloian a Cramei Oprișor Vinuri Crama AtelierNoile vinuri ale Cramei Atelier: „veni, vidi, vici” la Ralet

  • Gewurtztraminer, Girboiu, Muscat Ottonel, Sarba, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved