Sep 18, 2012 costachel Mozaic, Topuri 0
Luna septembrie este și luna festivalurilor de vin. De obicei, este vorba despre sărbători ale recoltei și ale primului vin al anului. Însă, după cum veți vedea, există și bătăi cu vin, dar și festivități care amintesc invazia filoxerei. Un top discutabil, firește, dar un pretext cât se poate de nimerit pentru a vedea cum sărbătoresc alții licoarea lui Bacchus.
Probabil că numai în Spania putea avea loc o sărbătoare atât de ciudată. O strălucitoare paradă de reprezentări ale distrugătoarei insecte are loc în fiecare an pe străzile din orașul catalan San Sadurni d’Anoia. Un adevărat potop de artificii iluminează orașul, care celebrează astfel victoria asupra filoxerei. Anul acesta festivalul a avut loc pe 7 și 8 septembrie.
Având ca loc de desfășurare Nasik, principala podgorie indiană, SulaFest îmbină muzica, mâncarea și vinul. În fiecare an, o mare mulțime de iubitori ai vinului din India, dar și turiști străini, ajung aici, în apropiere de Mumbai, pentru cea mai mare sărbătoare indiană a vinului.
Viena este singura capitală din lume care are, în granițele sale, mai mult de 700 de hectare de viță de vie. Anul acesta, în week-endul 29-30 septembrie, le puteți vizita (sunt închise publicului, în restul anului) și puteți gusta vinurile cramelor din regiune. Neapărat, seara trebuie să se termine la un Heuriger – tavernele specific vieneze, pentru o masă bună și un pahar din „vinul casei”.
De fapt expresia completă este „lever le ban des vendanges”, adică anularea interdicției de a culege strugurii (pentru că, încă din Roma antică, data începutului culesului nu era lăsată la latitudinea podgorenilor). Membrii din La Jurade de St. Emilion (în trecut un fel de guvern local, astăzi o confrerie a vinului) își îmbracă robele și mărșăluiesc pe stradă în debutul sărbătorii care marchează începutul culesului. De menționat că sărbători similare au loc și în alte regiuni ale Franței, cea mai importantă dintre ele, alături de cea din St. Emilion, fiind cea din Avignon.
De la un obicei cu rădăcini medievale trecem la unul mult mai tânăr. Anul acesta, pe 6-8 septembrie, a avut loc a opta ediție a festivalului vinului din Soweto. O încercare de a face cunoscută cultura vinului unei populații care, în mod tradițional, a avut prea puțin de-a face cu această băutură.
Încă o vie amplasată într-o celebră capitală europeană! În inima cartierului Montmartre din Paris, lângă cabaretul Le Lapin Agile, există Clos Montmarte, o mică plantație de Pinot Noir și Gamay. Strugurii sunt vinificați în Primăria celui de-al 18-lea arondisment, iar vinul este vândut în scopuri caritabile. Sărbătoarea în sine are loc la începutul lunii octombrie (anul acesta în zilele de 10-14) și este, după Nuit Blanche și Paris Plage, cel de-al treilea eveniment din Paris ca număr de participanți.
O sărbătoare în onoarea vinurilor de Chianti are loc în fiecare an, la sfârșitul lunii mai, în orașul Montespertoli (în Toscana, provincia Florența). Parade tematice, muzică, mâncare și, desigur, foarte multe „mostre” de Chianti. Anul acesta a avut loc ce-a de-a 53-a ediție.
Bordeaux sărbătorește vinul, dar nu la începutul toamnei, ci la sfârșitul lunii iunie (să se facă așa cum trebuie!). Un festival uriaș pe malul fluviului Garonne, pe apele căruia, timp de secole, vinurile de Bordeaux au plecat în întreaga lume. Considerată cea mai mare sărbătoare a vinului din Franța, Bordeaux Fête le Vin adună în jur de jumătate de milion de vizitatori pe an.
Dacă am început cu exemplu extrem din Spania, să încheiem cu unul tot la fel. În fiecare an, de ziua de San Pedro (tot 29 iunie), în orașul Haro din La Rioja are loc o bătaie cu vin în toată regula. Toată lumea, localnici și vizitatori deopotrivă, trebuie să se îmbrace în haine albe și să se stropească unii pe alții cu vin (roșu, firește!) din cap până-n picioare. Și, vă vine să credeți sau nu, este o sărbătoare inclusă în Fiestas de Interés Turístico Nacional.