Nov 26, 2012 costachel Mozaic, Topuri 2
Că pe lumea asta există extrem de multe variante de votcă aromatizată știe toată lumea. Și deja 20% din piața totală a votcii le aparține. Dar, pe lângă parfumurile, să le zicem, deja tradiționale (lămâie, fructe de pădure, fructe exotice, chiar ardei iute etc.), au apărut și continuă să apară votci cu arome și gusturi din ce în ce mai neobișnuite. Am vorbit deja despre unele dintre ele, astăzi însă o facem într-un mod mai organizat, cu ajutorul unui clasament întocmit de redacția The Drinks Business. Desigur, ca orice top de acest gen, firește că este unul discutabil, dar nu asta e ideea (că nu suntem la atletism). În primul rând este vorba de prezentarea unora dintre cele mai ciudate idei referitoare la votca aromatizată. Și, dacă doriți, puteți adăuga și alți candidați sau schimba clasamentul după pofta inimii!
Deschide topul producătorul american Three Olives (care își auto-prezintă marfa ca fiind „America’s fastest growing super-premium vodka brand”), cu varianta aromatizată S’mores. Și, ca să preîntâmpin o întrebare absolut legitimă, s’mores este o „specialitate” americană de foc de tabără, făcută din inevitabilele marshmellow fripte, puse între doi biscuiți graham împreună cu o bucățică de ciocolată. Există chiar și o National S’mores Day (în SUA, firește!), care se sărbătorește pe 10 august. Ca o paranteză (că veni vorba), marshmellow nu-i bezea, ci acea chestie dulce numită de francezi guimauve (se făcea pe vremuri din nalbă mare, guimauve în franceză, de aici și denumirea). Dar poate vom mai vorbi.
Despre această votcă v-am povestit deja aici, așa că n-are rost să mă repet. Mă mulțumesc pentru astăzi să vă comunic rețeta unui cocktail (Nuts&Berries), propus de producătorul Van Gogh și bazat pe „specialitatea” asta: 30 ml votcă PB&J, 15 ml lichior de fructe de pădure, 15 ml lapte (sau smântână). Ce ziceți?
După limonadă (hai că asta mai merge) și ceai verde îndulcit, UV a propus și variantele de votcă chocolate cake și whipped cream (probabil ar fi indicat să le și amesteci una cu alta). Drăguț din partea producătorul este că, pentru varianta frișcă, oferă și numărul de calorii: 110!
O altă aromă americană clasică, nu-i așa? Numai că, surprinzător sau nu, producătorul este, de data aceasta, francez: Pinnacle. Imaginată ca o votcă „pentru toamnă”, vine și ea la pachet cu niște rețete de cocktail: Spiced Pumpkin (cu Irish Cream și scorțișoară) sau Pumpkin Cider (cu cidru de mere, zeamă de lămâie și caramel). Altminteri, Pinnacle mai oferă și alte variante interesante de votcă aromatizată: aluat de fursecuri, castraveți, pepene verde și „scorțișoară iute”.
Primul producător celebru de pe această listă este Absolut, care a realizat anul trecut, în colaborare cu producătorii neozeelandezi de vinuri Estate Brancott, un „sparkling fusion” de votcă și Marlborough Sauvignon Blanc (mai multe detalii găsiți aici). De precizat însă că nu e vorba despre o votcă propriu-zisă: conținutul de alcool al băuturii este de doar 14%.
Gannibal Vodka (despre care găsiți mai multe amănunte aici) ar putea fi considerată, la o adică, mai curând o păcăleală de 1 aprilie, pentru că această votcă nu a intrat niciodată (cel puțin până acum) în producția „de serie”. Iar „inventatorul” Ian Burrell susține că a vrut doar să declanșeze o discuție pe tema distilatelor. Prezența în top e însă justificată de faptul că există totuși o sticlă din această votcă (care ar fi și de vânzare). Pe de altă parte, brandul Gannibal Vodka a fost oricum deja creat (cu ajutorul Interscope Productions) și nu se știe dacă, până la urmă, nu va fi pus chiar pus „la treabă”. Amatori de asemenea fițe cred că s-ar găsi destui.
Un alt producător reputat, Master of Malt, își face apariția în acest top, grație lui Naga Chilli, o votcă de aproape 100.000 de unități Scoville (ca să vă faceți cât de cât o idee, un ardei-cireașă, de-ăla mic, rotund și extrem de iute, are între 5.000 și 8.000). Este făcut cu ajutorul fostului deținător al recordului de cel mai iute ardei din lume, Naga Bhut Jolokia (actualul campion este Trinidad Moruga Scorpion). Iar Master of Malt recomandă insistent ca această votcă să nu fie, în niciun caz, băută ca atare, ci să fie folosită doar ca un condiment pentru cocktailuri sau pentru gătit. De altfel, și eticheta este foarte sugestivă în acest sens.
A, pardon, Mary Jane… Dar nu-i vorba aici doar de votcă, fiindcă producătorul canadian Queen of Spirits mai oferă în gama Mary Jane’s și gin, rom sau whisky. Statutul legal al băuturii este încă în discuție, însă deocamdată se vinde în Canada fără probleme. Și pe la noi (via Bulgaria), din ce-am găsit pe net…
Prezentată de producătorul Edible ca având „a pleasant soft woody taste”, această invenție „cu parfum asiatic” este realizată cu scorpioni de crescătorie (detoxifiați), care sunt maturați în votcă timp de 3 luni. Desigur, suntem asigurați că putem mânca fără grijă scorpionul (probabil ca să nu bem pe stomacul gol!). Iar recomandarea principală este să folosim această votcă pentru martini (cocktailul, desigur, nu vermutul): cică scorpionul e mult mai spectaculos decât o măslină!
Desigur, pe lângă destule din prezențele anterioare, această votcă pare a fi cumva nevinovată. În fond, știm foarte bine că la pește afumat merge de minune o tărie. Totuși, realizatorii topului i-au decernat medalia de aur pentru că e singura votcă din top care cu greu ar putea fi folosită vreodată la un cocktail.
Producătorul însă (Alaska Distillery), care mai oferă votci aromate cu sirop de mesteacăn, rubarbă sau fireweed (Chamerion angustifolium, răscoage ar fi termenul românesc), este foarte mulțumit de produs și spune că Smoked Salmon este una dintre cele mai bine vândute votci ale sale. Cât despre cocktailuri, el ne recomandă, pentru o „truly Alaskan experience”, să facem Bloody Mary folosind această votcă. E și asta o idee!
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Ce avura nene cu biata vodka? Blasfemie 😀 Mary Jane am baut si in Valencia si mi se pare ca se gaseste mai peste tot in Europa, e mai mult eticheta de ea, nu are nici o legatura si nici un alt efect in afara de alcoolul din mirifica apa vie. Naga Chilli as incerca, cine mai are ficat sa incerce macar un shot? 🙂
Interesante.
Ei, sunt o grămadă de votci bune cu ardei iute, ba chiar poți să ți le faci și-acasă, așa că nu știu, chiar Naga Chilli? 🙂