Nov 27, 2011 costachel Băuturi, Mozaic, Topuri, Vinuri 0
Cum vă spuneam și cu alte ocazii, desigur că orice top de acest gen este mai mult sau mai puțin discutabil. Deci și cel care urmează, alcătuit de Martin Delaney pentru listverse.com. Așa că vă rog să luați textul de mai la vale doar ca pe un simplu pretext pentru prezentarea unor șampanii extraordinare și a poveștilor care le însoțesc. Atât și nimic mai mult!
Nici o altă băutură de pe Pământ nu poate surprinde atât de bine romantismul și euforia unui moment sărbătoresc precum șampania. Dopul sare, bulele se revarsă și băutura erupe pe gâtul sticlei precum lava din vulcanul Krakatau. La fel ca toate vinurile bune, șampania are profunzimea, caracterul și prestigiul necesar pentru a i se rezerva un loc special pe mesele cele mai alese. Această listă se referă exclusiv la vinurile spumante din regiunea Champagne din Franța, datorită poziției sale inegalabile de pe piața vitivinicolă mondială, așa că nu veți întâlni mai la vale Cava, Sekt sau Spumantes.
Această Cuvee Prestige unică a fost lansată, în 1984, de către Pol Roger, în onoarea celui mai fidel și entuziast client al lor, Sir Winston Churchill. Din 1908, adică din momentul în care a comandat prima sa cutie (din recoltă 1895), și până la moartea sa, în 1965, fostul premier britanic a băut șampanie Pol Roger cu orice ocazie. Atât de multă încât, în timpul războiului, parafrazându-l pe Napoleon, el a spus că „În caz de înfrângere am nevoie de ea, în caz de victorie, o merit”. Povestea lui de dragoste cu această băutură a căpătat o nouă turnură în 1944, cu ocazia petrecerii de celebrare a „Armistice Day” de la Ambasada britanică din Paris. Aici a întâlnit-o pe încântătoarea Odette Pol-Roger, care avea să-i trimită apoi, în fiecare an, cu ocazia zilei de naștere, câte o cutie cu șampanie. Se spune, de altfel, că Churchill a dat gata peste 500 de cutii în ultimii săi 10 ani de viață. În semn de respect, după moartea sa, toată șampania Pol Roger vândută în Marea Britanie a avut chenar de doliu în jurul etichetei. Revenind la sticla în discuție, acest Cuvee special a fost creat cu dorința de a reflecta gustul personal al marelui om politic, cu o aromă bogată și corpolentă. Iar prețul cu amănuntul este de aproximativ 215 dolari.
Această sticlă Jeroboam (3 litri) de Dom Perignon se adresează în primul rând celor mai extravaganți iubitori ai șampaniei, cărora le cam place să se dea mari în fața familiei și a prietenilor. Sticla este placată cu aur alb, iar eticheta este gravată cu ajutorul laserului. Prețul pentru o butelie din recolta 1995 (doar 100 de sticle au fost produse) este, la Harrods, de £7,750 (12,000 dolari). Ca să vă puteți face mai bine o idee, o sticlă standard (deci de 4 ori mai mică) de Dom Perignon 1999 costă 150 de dolari.
Krug, una dintre cele mai exclusiviste case de șampanie, a lansat excepționala cuvée Ambonnay în anul 2008. Spre deosebire de clasica șampanie Krug, cea de față este produsă este produsă dintr-un singur soi de struguri, dintr-un singur an de recoltă și dintr-o singură vie. A fost precedată de o încercare asemănătoare, 1979 Clos du Mesnil. După cum sugerează și numele, strugurii pentru această șampanie provin dintr-o vie situată în apropierea satului Ambonnay, care are o suprafață de doar 0,685 hectare, iar producția este limitată la 3.000 de sticle. Prețul este, desigur, pe măsură, și depășește, de obicei, 2.500 dolari sticla. Această șampanie este din categoria blanc de noirs (vin alb făcut din struguri roșii) și este obținută exclusiv din Pinot Noir. Familia Krug a cumpărat această vie în 1984, dar achiziția a rămas secretă până în momentul lansării primei șampanii produse aici, și anume 1995 Clos d’Ambonnay.
Pentru doar o foarte scurtă perioadă de timp, acest producător de șampanie a oferit cumpărătorilor o experiență unică în istorie. O sută de clienți foarte bogați din întreaga lume au fost invitați să-și petreacă ziua la sediul central al Perrier-Jouët, Maison Belle Epoque, iar pentru fiecare dintre ei a fost creată o șampanie personalizată. Vizitatorii au fost invitați să facă un tur, să guste sortimentele existente, pentru ca apoi Hervé Deschamps să creeze pentru fiecare o șampanie în funcție de preferințele personale. Sticlele au fost decorate de Émile Gallé, au fost puse la învechit, iar seturile de 12 au fost vândute cu 50.000 dolari fiecare.
Serena Sutcliffe, șeful Sotheby’s Wine Department, descria șampania 1928 Krug ca fiind „una dintre cele mai mari șampanii făcute vreodată”. În 2009, o sticla standard (75 cl) a fost luată din „Krug Collection” (rezerva personală a familiei Krug), scoasă la licitație în Hong Kong și adjudecată cu suma-record de 21.200 dolari. Anterior, în 2004, o altă butelie, semnată personal de către frații Henri și Remi Krug, a fost vândută la o licitatie Sotheby din Londra, cu 2,800 dolari. Joseph Krug, bunicul celor doi, spunea la vremea respectivă că realizarea cupajului din care a rezultat această minunată șampanie reprezintă una dintre cele mai mari realizări ale sale.
Pentru mulți iubitori de șampanie, Cristal este cel mai opulent cuvée prestige. Cea mai răspândită teorie referitoare la originea acestui vin pornește de la paranoia țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, climatul politic din Rusia fiind din ce în ce mai instabil și temându-se de o tentativă de asasinat cu ajutorul unei arme ascunse în interiorul unei sticle de culoare închisă, Țarul a comandat unui sticlar flamand o sticlă perfect transparentă, cu fundul plat. Numai că, datorită presiunii gazelor din interior, toate sticlele de șampanie trebuie să aibă fundul în formă de clopot, pentru a se evita spargerea lor. Ca să rezolve această problemă, meșterul a fost nevoit să folosească pentru sticlă un anumit tip de cristal cu plumb și astfel șampania a ajuns să fie cunoscută sub numele de „Cristal”. O șampanie într-adevăr exclusivistă și cu pedigree, cu un preț pe măsură: o butelie Methuselah (de 8 ori mai mare decât o sticlă normală, adică de 6 litri) a fost vândută în 2005, la o licitație Christies, la New York, cu suma de 17,625 dolari .
O șampanie cu o istorie dintre cele mai interesante. În timpul primului război mondial, vasul Jönköping a pornit din portul suedez Gävle, încărcat cu băuturi fine și vinuri destinate Curții Imperiale a Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei. A fost scufundat însă în Golful Finic de un submarin german, în ziua de 3 noiembrie 1916, și a stat pe fundul Mării Baltice până în 1998. Aproximativ 2.000 de sticle de Hiedsieck 1907 Diamant Bleu cuvée au fost recuperate de echipa de scafandri suedezi care a făcut descoperirea. De bucurie, au fost destupate chiar atunci câteva sticle de șampanie, iar conținutul a fost considerat absolut delicios, fapt explicabil prin condițiile de conservare (temperatură scăzută, întuneric și presiune optimă). Restul sticlelor au fost vândute, în cadrul unor licitații ce s-au desfășurat în întreaga lume, cu un preț mediu de 3.700 dolari fiecare. O extraordinară sticlă pentru colecționari.
Marea Baltică pare a fi un foarte important depozit de sticle de șampanie pentru că, în iulie 2010, scafandrii finlandezi au descoperit, la o adâncime de 55 metri, o altă colecție, cuprinzând 168 de sticle. Deși anul exact al recoltei nu poate fi cunoscut cu exactitate, din cauza deteriorării etichetelor, experții sunt de acord că este vorba despre o șampanie ce datează de la începutul secolului al XIX-lea. Frigul extrem și întunericul au ajutat conservarea aceste șampanii pe o durată mai mare de 150 de ani. O examinare mai atentă a demonstrat că trei dintre sticle erau Veuve Clicquot, patru Hiedsieck, celelalte fiind produse de către Juglar (un producător „înghițit” de Jacquesson în 1829). Autoritățile locale au decis ca toate sticlele să fie vândute la licitație. Se preconizează că prețul pentru o sticlă se va situa în jur de 62.000 dolari.
La o adâncime de peste 20 de metri, în beciurile Perrier-Jouët, se află o colecție de șampanie unică pe Pământ. Încă din prima parte a secolului al XIX-lea, acest producător a început să depoziteze sticle din cei mai buni ani ai săi. În martie 2009, doisprezece degustători de top au fost invitați la o degustare foarte specială. Au fost destupate, cu acest prilej, douăzeci de sticle din ani de recoltă diferiți. Una dintre aceste sticle s-a dovedit a fi conținătoarea celui mai vechi vin potabil din lume, șampania 1825 Perrier-Jouët (în acel moment mai existau 3 butelii). Sticlele au fost deschise de master cellar-ul Hervé Deschamps, iar degustătorii prezenți au fost de părere că, deși băutura din 1825 își pierduse cam toate bulele, vinul era încă plăcut, cu un gust distincit de trufe și caramel. Alte șampanii apreciate în cadrul degustării au fost cele din anii 1846 și 1874, aceasta din urmă fiind încă bine acidulată.
În luna iulie 2008, peste scoțianul Chris James, proprietarul lui Torosay Castle, din Isle of Mull, a dat un noroc extraordinar. În timp ce deschidea, cu ajutorul unui lăcătuș, o piesa de mobilier antic, el a descoperit o adevărată comoară bahică. Bijuteria coroanei era o sticla de Veuve Clicquot 1893, în stare aproape perfectă, inclusiv din punctul de vedere al celebrei etichete galbene. Alături de ea se mai găseau sticle de claret, brandy și porto, o adevărată colecție, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea. După ce a contactat direct casa producătoare, James a aflat că este vorba despre cea mai veche sticlă de Veuve Clicqot existentă (între timp a avut însă loc descoperirea din Marea Baltică, menționată mai sus). Este considerată ca fiind neprețuită și este expusă actualmente la muzeul Veuve Clicquot Ponsardin din Reims.