• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Telemeaua de Ibănești, primul produs românesc cu Denumire de Origine Protejată la nivel european

Mar 15, 2016 costachel Știri 6


Telemeaua de Ibănești

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu (foto, stânga) a primit din partea comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan (foto, dreapta), dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate pentru produsul „Telemea de Ibănești”. Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condițiile prevăzute în caietul de sarcini.

„Ieri am primit certificatul pe Telemeaua de Ibănești. În România se produc produse de foarte bună calitate, iar mediul rural face cele mai multe dintre acestea. Vestea bună este că acum 10 zile am protejat la Bruxelles Salamul de Sibiu, un produs de calitate extraordinară, al doilea produs protejat în România. Astăzi pot să anunț oficial că Telemeaua de Ibănești este publicată în Jurnalul Oficial. Ieri am făcut poze la Bruxelles cu Comisarul European Phil Hogan când îmi înmâna certificatul pentru Telemeaua de Ibănești. Încet-încet, se mișcă lucrurile. Nu cu viteza necesară, să nu uităm că din cele 1.400 de produse protejate la nivel european România nu are decât 3. Cele mai multe produse sunt din Franța și Italia”, a declarat astăzi ministrul Achim Irimescu.

Telemeaua de Ibănești

Telemeaua de Ibăneşti este fabricată pe Valea Gurghiului, în judeţul Mureş și este primul produs românesc certificat DOP (Denumire de Origine Protejată) la nivelul Uniunii Europene. La rândul lor, Magiunul de Topoloveni (aprilie 2011) și Salamul de Sibiu (februarie 2016) au primit Indicația Geografică Protejată (IGP).  Pe lista de așteptare IGP se află Novacul afumat din Țara Bârsei (lista completă a produselor din baza de date a Comisiei Europene o găsiți aici).

În conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, orice operator care comercializează un produs conform cu caietul de sarcini aprobat poate utiliza atât denumirea de origine protejată (DOP), cât și trimiterile și logourile UE și etichetele asociate.

Pe plan mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiționale, dintre care 1404 aparțin UE. Cele mai multe provin din Italia (296), Franța (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).

Foto sus: madr.ro; foto jos: mirdatod.ro

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Salam de SibiuÎncepând de astăzi, Salamul de Sibiu are Indicație Geografică Protejată (IGP) la nivel european Magiunul de Topoloveni, primul produs românesc cu Indicație Geografică Europeană Telemea de IbăneștiBrânza telemea de Ibănești și Novacul afumat din Țara Bârsei așteaptă certificarea europeană Telemeaua de Covurlui încearcă să obțină protecția europeană

  • telemea, UE

6 thoughts on “Telemeaua de Ibănești, primul produs românesc cu Denumire de Origine Protejată la nivel european”

  1. Claudia Damian 15/03/2016 at 15:46

    Minunat ! Avem produse de calitate si este necesar sa le protejam si sa le promovam dupa cum se cuvine !

    Reply ↓
  2. olivia 16/03/2016 at 13:31

    Multumesc pentru informatiile pretioase furnizate.

    Reply ↓
    1. costachel Post author17/03/2016 at 12:50

      Cu multă plăcere 🙂

      Reply ↓
  3. Nicoleta 26/04/2016 at 18:50

    Pana la urma conteaza calitatea produselor si faptul ca oricat de mult s-ar incerca sa fie reprodus, nu va fi la fel de bun ca originalul. Oricum, e un pas important si mai multi producatori ar trebui sa urmeze modelul.

    Reply ↓
  4. vic 28/04/2016 at 15:19

    e groaznic de sarata.

    Reply ↓
    1. costachel Post author29/04/2016 at 09:48

      Păcat. N-am apucat s-o gust, că-i făceam și o descriere. Așa, n-am făcut decât să dau o știre 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved