Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu (foto, stânga) a primit din partea comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan (foto, dreapta), dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate pentru produsul „Telemea de Ibănești”. Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condițiile prevăzute în caietul de sarcini.
„Ieri am primit certificatul pe Telemeaua de Ibănești. În România se produc produse de foarte bună calitate, iar mediul rural face cele mai multe dintre acestea. Vestea bună este că acum 10 zile am protejat la Bruxelles Salamul de Sibiu, un produs de calitate extraordinară, al doilea produs protejat în România. Astăzi pot să anunț oficial că Telemeaua de Ibănești este publicată în Jurnalul Oficial. Ieri am făcut poze la Bruxelles cu Comisarul European Phil Hogan când îmi înmâna certificatul pentru Telemeaua de Ibănești. Încet-încet, se mișcă lucrurile. Nu cu viteza necesară, să nu uităm că din cele 1.400 de produse protejate la nivel european România nu are decât 3. Cele mai multe produse sunt din Franța și Italia”, a declarat astăzi ministrul Achim Irimescu.
Telemeaua de Ibăneşti este fabricată pe Valea Gurghiului, în judeţul Mureş și este primul produs românesc certificat DOP (Denumire de Origine Protejată) la nivelul Uniunii Europene. La rândul lor, Magiunul de Topoloveni (aprilie 2011) și Salamul de Sibiu (februarie 2016) au primit Indicația Geografică Protejată (IGP). Pe lista de așteptare IGP se află Novacul afumat din Țara Bârsei (lista completă a produselor din baza de date a Comisiei Europene o găsiți aici).
În conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, orice operator care comercializează un produs conform cu caietul de sarcini aprobat poate utiliza atât denumirea de origine protejată (DOP), cât și trimiterile și logourile UE și etichetele asociate.
Pe plan mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiționale, dintre care 1404 aparțin UE. Cele mai multe provin din Italia (296), Franța (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).
Pana la urma conteaza calitatea produselor si faptul ca oricat de mult s-ar incerca sa fie reprodus, nu va fi la fel de bun ca originalul. Oricum, e un pas important si mai multi producatori ar trebui sa urmeze modelul.
Minunat ! Avem produse de calitate si este necesar sa le protejam si sa le promovam dupa cum se cuvine !
Multumesc pentru informatiile pretioase furnizate.
Cu multă plăcere 🙂
Pana la urma conteaza calitatea produselor si faptul ca oricat de mult s-ar incerca sa fie reprodus, nu va fi la fel de bun ca originalul. Oricum, e un pas important si mai multi producatori ar trebui sa urmeze modelul.
e groaznic de sarata.
Păcat. N-am apucat s-o gust, că-i făceam și o descriere. Așa, n-am făcut decât să dau o știre 🙂