Da, știu, am stabilit împreună că adevărata tartă Tatin este cea cu mere. Însă, pe de altă parte, ar fi păcat să nu profităm de sistemul răsturnat pentru a încerca și alte fructe în combinație. Și cum, de obicei, după ce spunem mere, următoarele care ne vin în minte sunt perele, iaca sosește și varianta adaptată. Cine știe, poate că tarta Tatin cu pere o să vă placă chiar mai mult!
Drept pentru care înarmați-vă cu
1,5 kg de pere, 100 g zahăr pudră, 60 g unt, oțet,
plus, pentru aluat,
200 g faină, 50 g zahăr pudră, 125 g unt, 1 ou.
Faceți mai întâi un aluat fraged și lăsați-l la frigider măcar 1 oră.
În timpul ăsta curățați perele, tăiați-le sferturi și scoateți sâmburii.
Topiți 50 g zahăr cu 3 linguri de apă la foc mic într-o crăticioară cu fundul gros. Când amestecul prinde culoare, adăugați 2-3 picături de oțet și 40 g unt. Luați vasul de pe foc, amestecați și turnați caramelul într-o formă cu pereți înalți (cam 24 cm diametru). Puneți perele cu partea bombată în jos și repartizați uniform peste ele restul de unt, tăiat bucățele mici. Presărați și restul de zahăr.
Încingeți cuptorul la 240ºC. Scoateți aluatul din frigider și întindeți-l cu sucitorul (diametrul trebuie să fie mai mare decât cel al tăvii. Așezați foaia obținută peste pere, introducând marginile între fructe și pereții formei. Coaceți tarta cam 25 de minute. Serviți-o caldă, eventual cu ceva frișcă rece.
Acuma, sigur, ca la orice prăjitură cu fructe, și la acest Tatin cu pere cantitatea de zahăr este orientativă, fiindcă n-am de unde să știu cât de dulci sunt perele pe care le aveți la îndemână (așa că s-ar putea să vă trebuiască mai mult). Oțetul poate fi înlocuit, cred, și cu zeamă de lămâie (n-am încercat încă substituirea). Și desigur că s-ar putea să vă placă și ceva condimente specifice (poate scorțișoară, poate vanilie), după cum puțin miez de nucă, tocat mare, n-ar fi deloc lipsit de interes. Dar deja mă îndepărtez…
Cât despre pahare, turnați în ele un vin dulce și aromat, sau poate chiar o șampanie așijderea, dacă-i o ocazie mai festivă. Că tarta Tatin cu pere poate fi pusă și pe o asemenea masă.
Asta este reteta mea preferata de prajitura, care o face mama 🙂 chiar este foarte buna, mama a incercat si alte combinatii de fructe si tot a iesit foarte buna, dar frisca proaspata din smantana este cireasa de pe tort! mmm
Foarte faina reteta ! Deja mi se invart perele prin fata ochilor! O saptamana faina si la cat mai multe retete!
Multumesc frumos, la fel 🙂
Asta este reteta mea preferata de prajitura, care o face mama 🙂 chiar este foarte buna, mama a incercat si alte combinatii de fructe si tot a iesit foarte buna, dar frisca proaspata din smantana este cireasa de pe tort! mmm