• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tartă flambată

Nov 03, 2010 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete de tarte sărate 2


Nu prea am cum să traduc altfel tarte flambée, cum se cheamă în franceză aceasta minunată specialitate alsaciană (sau flamenküche, flammekueche ș.a.m.d., în funcție de limba ori dialectul pofticioșilor). Și nu, nu e flambata stricto sensu, adică nu e stropită cu alcool și nu i se dă foc. E o rețetă cat se poate de țărănească, făcută inițial în cuptorul cu lemne (și care seamănă oleacă, deloc întâmplător, cu vecina quiche lorraine).

Pentru cei care nu știu, într-un astfel de cuptor, imediat după ce scoți jarul aprins din el, temperatura este prea ridicată pentru coacerea pâinii, așa că țăranii alsacieni, ca să nu se plictisească, probabil, băgau în cuptorul supraîncins aceste tarte, pe care apoi le mâncau, dogoritor de fierbinți, dar nu cu furculița, ci cu mâna (!).

Flamenküche a rămas o specialitate făcută în casă până spre sfârșitul deceniului 7 al secolului trecut când, profitând de moda pizzeriilor, a făcut pasul spre restaurante. Și s-a schimbat destul de mult, dar asta e o cu totul alta discuție.

Spre a descoperi însă, pe cat posibil, originalul (cam greu în lipsa cuptorului cu lemne), dotați-vă cu

150 g aluat de pizza (cantitate absolut orientativă, dimensiunea tăvii decide),
100 g piept afumat,
1 ceapă,
100 g smântână groasă,
1 lingură de făină,
piper proaspăt râșnit.

În mod tradițional, se face în tăvi mari, pătrate, așa că începeți prin a întinde aluatul cat de subțire posibil, pe măsura tăvii aragazului. Ungeți cu apă foaia obținută de jur-împrejur (cam pe 1 cm), ridicați marginile și zdrobiți-le apoi cu furculița (ca să nu fuga umplutura). Întindeți foaia în tava presărată cu făină, înțepați-o din loc în loc și cu asta basta, ne ocupăm de umplutură.

Curățați ceapa, scoateți șoricul de pe bucata de piept și tăiați-le pe amândouă julienne. Opăriți-le timp de 1 minut, în apa clocotită. Lăsați-le la scurs pe hârtie absorbantă.

În fine, turnați smântâna uniform pe foaie, presărați deasupra ceapa și afumătura, piperați și băgați tarta în cuptorul încins, în prealabil, la foc maxim, firește. Când se rumenește frumos (10-12 minute) e gata.

Variante? Păi prin restaurante au apărut și flamenküche cu fructe de mare, ba chiar cu melci și unt cu usturoi. Rămânând însă în preajma originalului, să spunem că pentru versiunea gratinată se adaugă șvaițer, la cea forestieră se înlocuiește afumătura cu ciuperci iar, indiferent de opțiune, puțin Roquefort mărunțit o face și mai simpatică.

Mai există, tot tradițional, și o varianta dulce, cu smântână, zahăr, felii de mere și puțin calvados.

Ce bem? Păi cum o bere alsaciană nu găsim chiar pe toate drumurile, eu v-aș propune un rozé, sau poate chiar un roșu ușor la cele sărate, și o tămâioasă la cea dulce.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Quiche lorraine - Tarta cu costita si cascavalTartă cu costiță și cașcaval (quiche lorraine) Tartă cu praz Tartă provensală cu legume Tartă cu ceapă și brânză

  • Alsacia, costita, Franta, Roquefort, smantana, tarta

2 thoughts on “Tartă flambată”

  1. Lenesa 05/10/2011 at 18:52

    Cher ami,

    Eu stiam o alta poveste despre tarta flambata, cum ca se folosea ca sa testezi cuptoarele cu lemne. Se zicea ca, daca atunci cand impingi jarul la o parte, tarta asta se coace intr-un minut, cuptorul e bun.

    Cordialement,
    La Paresseuse

    Reply ↓
    1. costachel Post author06/10/2011 at 08:13

      Aha, deci e și o îmbinare a utilului cu plăcutul, tarta asta flambata… 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved