Din generoasa categorie a tartelor de fructe, vine acuma o delicioasă și foarte simplă tartă de cireșe (că tot a început sezonul). Și sigur că, pe baza ei, puteți broda apoi destule variante, schimbând fructele după pofta inimii, oferta sezonului și plăcerile personale ale comesenilor.
Care-i necesarul? Păi mai întâi, pentru aluat, aveți nevoie de
500 g făină, 200 g zahăr (sau după gust), 150 g unt, 5 gălbenușuri, 1 vârf de cuțit de sare.
Frământați repede făina cu untul tăiat bucățele, zahărul, sare și gălbenușurile. Când ați obținut un aluat neted și omogen, faceți o minge, înveliți-o în folie alimentară și puneți-o în frigider, să stea acolo jumătate de oră.
E acum timpul pentru umplutură, pentru care vă trebuie
600 g cireșe, fără sâmburi, 1 păhărel de kirsch, 100 g zahăr (sau, iarăși, după gust), 4 ouă, 200 g smântână, 50 ml lapte, 50 g făină, 1 linguriță de coajă rasă de portocală, 1 linguriță de esență de vanilie, 1/2 linguriță de scorțișoară pisată,
plus
unt, pentru uns forma, zahăr pudră, pentru presărat pe deasupra.
Puneți cireșele într-un castron, presărați-le cu o linguriță de zahăr, coaja de portocală și scorțișoara, stropiți-le cu kirsch-ul și lăsați-le la marinat 20 de minute, amestecând din când în când.
Când a trecut timpul de repaus al aluatului, întindeți-l foaie (nu prea subțire), tapetați o formă unsă cu unt, tăiați marginile și băgați-l în cuptorul încins la 150ºC, pentru 20 de minute. Scoateți-l și lăsați-l să se răcorească. Scurgeți bine cireșele, puneți-le peste aluatul precopt.
Faceți, în fine, crema. Bateți bine ouăle cu zahărul rămas, adăugați făina, vanilia, smântâna și laptele. Turnați compoziția peste cireșe și băgați forma din nou la cuptor, încins tot la 150ºC, unde trebuie să stea, de data asta, 30 de minute.
Lăsați-o să se răcorească, presărați-o cu zahăr pudră și serviți. Iar lângă o felie de tartă de cireșe, o să meargă și un pahar de Tămâioasă, nu?