• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tartă cu mere

Jul 21, 2008 costachel Rețete, Rețete de dulciuri, Rețete de post 4


Tartă cu mere

O tradițională tartă cu mere franțuzească, tarte aux pommes à l’ancienne se cheamă ea în limba post-galică. E o dovadă elocventă (dacă mai era nevoie!) că franțujii știu foarte bine ce-i aia bucătărie adevărată, chiar și cu ingrediente puține și ieftine. Rețeta de mai jos, dacă veți înlocui untul cu margarina, devine chiar un extraordinar desert de post, ceea ce, după cum foarte bine știți, nu-i chiar puțin lucru. Așa că, ce mai tura-vura, la muncă!

Pentru această tartă cu mere, lista de cumpărături se prezintă defalcat. Pentru aluat:

250 g faina,
125 g unt (sau margarina, după cum spuneam),
sare.

Pentru umplutura:

2 kg mere,
1 lămâie,
100 g zahar pudră,
1 baton de vanilie,
1 linguriță de scorțișoară pisată,
dulceață de caise.

Mai întâi puneți faina într-un castron, adăugați puțină sare și untul. Amestecați cu vârful degetelor, adăugând încet-încet 3-4 linguri de apă, până când obțineți un aluat omogen. Faceți o minge, împachetați-o cu folie transparentă și lăsați-o să se odihnească o oră la rece.

Aveți, așadar, tot timpul ca să pregătiți umplutura. Spălați 6 mere, tăiați-le bucăți (nu-i musai nevoie să le curățați, scoateți doar căsuța cu sâmburi). Puneți-le într-o cratiță cu fundul gros, împreună cu zeama lămâii, batonul de vanilie (tăiat în două, pe lung) și 50 g zahar. Adăugați 100 ml de apă și fierbeți totul, la foc moale, amestecând, pana când merele se înmoaie bine.

Încălziți cuptorul la foc mijlociu (200ºC). Treceți merele coapte (fără vanilie!) prin sită, sau mixați-le, în fine, ideea este să le transformați în pastă.

Întindeți aluatul foaie și puneți-l într-o forma de tarta. Puneți deasupra crema de mere. Tăiați celelalte mere (curățate și de sâmburi, și de coajă) în sferturi și apoi în lamele. Așezați-le peste cremă, în cercuri concentrice, în așa fel încât să acoperiți bine toată suprafața. Presărați deasupra restul de zahăr și scorțișoara.

Puneți forma în cuptor, unde trebuie să stea cam 35-40 de minute, sau până când se aurește aluatul. Încălziți ceva sirop al dulceții într-o crăticioară (trebuie să se lichefieze), după care întindeți-l, cu ajutorul unui penson, peste mere, ca să le facă lucioase și să le dea și gust.

Serviți această tartă cu mere călduță sau rece, iar în pahare turnați o tămâioasă proaspătă și rece.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tarta cu brânză de vaci, cacao și portocale Tarta Tatin cu mereTarta Tatin Tartă cu ciocolată Tartă cu brânză de vaci, piersici și ciocolată

  • aluat fraged, cuptor, desert, dulce, mere, reteta, tarta, vanilie

4 thoughts on “Tartă cu mere”

  1. Simona Schwab 29/01/2010 at 16:25

    Minunata aceasta reteta!

    Reply ↓
  2. Costachel 03/02/2010 at 20:17

    Tare ma bucur ca ti-a placut! E cea mai buna, simpla si rafinata prajitura de post, daca ma-ntrebi pe mine (bine, la concurenta cu prajitura de mere cu gris :-)). Asa ca-i pacat s-o mananci doar din motive de post :). Si oricum ma enerveaza margarina…

    Reply ↓
  3. aphextwinz 19/10/2010 at 14:41

    Pe mine ma enerveaza pretul batonului de vanilie 🙂

    Oricum e super buna tarta de mere.

    Reply ↓
    1. Costachel 20/10/2010 at 08:18

      Si pe mine ma enerveaza, dar decat vanilina… Asa ca fac precum mamele si bunicile noastre, crestez batonul si-l pun in zahar pudra. Si-mi mai trece 🙂

      Reply ↓

Leave a Reply to Costachel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved