• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tartă cu ciuperci

May 11, 2011 costachel Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete de tarte sărate 4


Țin să vă anunț încă de pe acum: mi-am (re)descoperit pasiunea pentru aluatul fraged, așa că destule variațiuni pe tema tartelor (fie ele dulci sau sărate) veți găsi în perioada următoare în acest spațiu virtual. Așa că, în mod logic și după deja ați dedus din titlu, urmează mai la vale o excelentă tartă cu ciuperci, numai bună ca pretext pentru un pahar (sau mai multe) de Sauvignon Blanc. Acestea fiind zise, dacă vinul deja vi l-am recomandat, hai sa mergem în bucătărie, să vedem despre ce-i vorba.

Mai întâi aluatul, pentru care vă trebuie (dacă aveți o formă de tartă cu un diametru de aproximativ 23 de cm)

225 g făină,
125 g unt foarte rece, tăiat cubulețe,
3-4 linguri de apă rece ca gheața,
1 strop de sare.

Cum se face tradițional, nu cred că are rost să vă povestesc, așa că mai bine vă spun modalitatea mea de leneș, adică în mixer. Puneți mai întâi făina, sarea și untul în vasul robotului și mixați până când vedeți că se leagă oarecum și se ridică pe pereți. Opriți, dați-l jos, turnați apa și porniți din nou frământarea până când aluatul nu se mai lipește de pereți. Scoateți, mai frământați un pic, formați o minge, înveliți-o în film alimentar și puneți-o la frigider, că trebuie să stea la rece măcar jumătate de oră.

Întindeți apoi o foaie, puneți-o în formă și coaceți-o în cuptorul încins dinainte (la 200ºC) cam 15 minute. Scoateți-o și cu asta basta pregătirea preliminară.

Și o ultimă precizare necesară: când băgați aluatul neumplut la cuptor, e bine să tăiați un disc de hârtie pergament de dimensiunea fundului formei, să-l așezați peste aluat și să puneți deasupra niște boabe de fasole (sau ceva asemănător), astfel încât aluatul să nu se deformeze. Presupun că știați tertipul ăsta, dar am zis că nu strică să-l reamintesc și eu.

Urmează, nu neapărat cronologic, umplutura, pentru care aveți nevoie de

500 g ciuperci,
60 g unt,
1 strop de ulei de măsline,
1 pahar de supă de carne (sau de oase),
1 păhărel de vin alb sec,
4 ouă,
sare,
piper,
plus destule opționale despre care vom vorbi mai la vale.

Încingeți untul și uleiul, sotați ciupercile curățate și tăiate felii, sărați, piperați, stingeți cu supa și cu vinul. Lăsați să fiarbă și să scadă până când lichidul aproape că s-a dus și a rămas pe lângă ciuperci doar un sos gros și gustos. Scoateți ciupercile într-un castron, lăsați-le să se răcorească și amestecați-le cu cele 4 ouă, bine bătute.

Puneți umplutura asta peste tarta precoaptă și băgați din nou în cuptor, tot la 200ºC și tot cam 15 minute, sau până când umplutura se încheagă bine. Și nu cred că trebuie să vă mai spun că tarta asta asta e mai bună caldă.

Cât despre variante, evident că-s foarte multe, de-aia am și lăsat discuția despre opționale la sfârșit. Puteți căli ciupercile cu ceapă tocată, usturoi tăiat mărunt, ardei iute tocat (fără vinișoare și semințe) și încă altele, în proporțiile și combinațiile pe care le doriți. Puteți, de asemenea, să adăugați în tigaie, 1-2 roșii, curățate de pielițe și semințe, tăiate cubulețe. La amestecarea finală puteți adăuga 1-2 linguri de smântână, și/sau ceva brânză rasă (parmezan, cașcaval etc.), după cum nu strică să vă aduceți aminte și de existența pe lumea asta a verdețurilor proaspete. În fine, sunt atâtea variante (și sigur nu mi le-am amintit acuma pe toate), încât tare mă îndoiesc de faptul că, măcar în ceea ce mă privește, am să fac vreodată tarta asta cu ciuperci fix la fel de două ori.

S-ar putea să vă intereseze și:

Quiche lorraine - Tarta cu costita si cascavalTartă cu costiță și cașcaval (quiche lorraine) Tartă provensală cu legume Tartă cu ceapă și brânză Tartă cu mere

  • aluat fraged, ciuperci, cuptor, oua, tarta

4 thoughts on “Tartă cu ciuperci”

  1. Maria 24/10/2011 at 11:56

    Maestre, nu am supă de carne pusă deoparte, cu ce pot s-o înlocuiesc?
    Cu apă simplă merge?

    Reply ↓
  2. costachel Post author24/10/2011 at 12:25

    O să meargă, n-are încotro 🙂 Sau poate ceva vin în plus (dar atunci e bine să fie demisec). Și că veni vorba, tertipul cu supa e mai ales pentru șampinioane, să le mai dea un pic de gust, dacă-s de pădure chiar nu-i nevoie. Oricum, țin pumnii, să-ți iasă o tartă cu ciuperci absolut grozavă, ca să ai apoi timp (și motivație!) să testezi toate variantele 🙂

    Reply ↓
  3. Maria 26/10/2011 at 21:49

    Să ştii că a ieşit chiar grozavă!
    Până la urmă am rezolvat dilema, am făcut varza cu pui (şi aia a ieşit superbă!), obţinând astfel şi zeama de carne pentru ciupercile astea. E prima dată când fac tarta cu ciuperci, dar eu de aici am făcut o mulţime de tarte – aia cu pui a fost absolut mortală, dar îmi amintesc că tare laborioasă şi nu ştiu cât de curând o mai repet. În schimb, tarta cu brânză de vaci sau urdă, plus varianta cu ciocolată, aromată cu portocale, sunt tartele mele de suflet şi am uzat o tavă tot repetându-le 🙂
    În fiecare dimineaţă mă uit pe site cu interes, să văd ce mai apare! Mulţumirile mele şi ale familiei!

    Reply ↓
  4. costachel Post author27/10/2011 at 08:41

    Cu tare multă plăcere! 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved